Хранене при разширени вени

Има ли храни, които помагат при разширени вени

Хранене при разширени вени Неразтворимите влакнини подпомагат перисталтиката и намаляват напряга­нето при дефекация. Това е важно, тъй като то допринася за появата на разши­рени вени, като увеличава напрежението в корема и блокира кръвотока от дол­ните крайници. Разтворимите влакнини (пектин, смола и псилиум) улесняват изхождането, защото придават обем на изпражненията и стимулират съкраща­ването на мускулите в храносмилателния тракт.

Смята се, че витамин С е полезен при разширени вени, тъй като в комбинация с антиоксидантните флавоноиди той укрепва стените на кръвоносните съдове и противодейства на пораженията от окисля­ването, които могат да повлияят върху здравината на вените. Цял набор от флавоноиди, особено тези, които се срещат в големи ко­личества в цитрусовите плодове, могат да подсилят вените намаля­вайки вероятността от разкъсване. Смята се, че цитрусовият флаво- ноид хесперидин засилва действието на витамин С и е необходим за оптималното функциониране на капилярите. Диосминът – флавоноид, съдържащ се в розмарина и цитрусовите плодове, укрепва вените, чиято слабост иначе е предпоставка за появата на този проб­лем. Флавоноидът в грейпфрутите, наречен нарингин, също допри­нася за доброто състояние на кръвоносните съдове. Според предва­рителните изследвания рутинът – флавоноид, съдържащ се в ябъл­ките и елдата, укрепва кръвоносните съдове, подсилвайки мембраните на поддържащите клетки и структурните тъкани. При лабораторни изследвания е установено, че силно активният флавоноид кверцетин (тясно свързан с рути­на, хесперидина и диосмина и съдържащ се в червения лук и черните боровин­ки) има силни противовъзпалителни свойства, които могат да предотвратят по­явата на разширени вени.

В момента обект на изследване заради евентуалните ползи за предпазване от проблема са и други антиоксиданти, включително полифенолите в зеления чай и витамин Е (мощен антиоксидант, съдържащ се в авокадото и зехтина), които вероятно играят важна роля за доброто състояние на кръвоносните съдо­ве, тъй като подобряват функцията им и укрепват капилярите. Учените смятат също, че таниновите съединения (познати още като проантоцианиди) пома­гат при разширени вени, тъй като тези антиоксиданти противодействат на сво­бодните радикали в клетъчните мембрани.

 

 

 

 Спортувайте, докато работите

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *