Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как влияе менопаузата върху мозъчната дейност?

Яйчниците и матката не са единствените органи, които се променят по време на менопаузата. По-ниските нива на естрогена водят до редица химически реак­ции в мозъка, които могат да променят емоционалното и психическото ви със­тояние.

 

Съществуват доказателства, че пони­жените естрогенни нива могат да окажат влияние върху мозъка при възприемане­то и обработването на информацията. Чрез използване на магнитнорезонансна томография учените са установили, че жените в менопауза, които не приемат естроген, имат понижена активност на лявата половина на мозъка, в която се об­работва възприетата информация. Това обяснява защо някои жени трудно бора­вят с цифри или вземат решение. От дру­га страна, възможно е да се повиши ак­тивността на дясното мозъчно полукъл­бо, което определя творческото мислене.

Ако действително настъпи подобна промяна, тя ще е временна и според из­следванията естрогеновата терапия може да нормализира нивата на невротрансмитерите.

Учените тепърва ще изследват слож­ния механизъм на връзката между естрогена и мозъчната функция. При проуч­вания сред животни се установява, че хормонът стимулира растежа на дендритите, мозъчни влакна, които осъществя­ват връзката между невроните (мозъчни­те клетки). Има известни доказателства, че естрогенът повишава нивото на невротрансмитера ацетилхолин. Предполага се също така, че предпазва от клетъчна смърт невроните в определени зони на мозъка, особено в хипокампуса, който определя запаметяването. В момента се проучва дали естрогените са в състояние да забавят или дори да предотвратят по­явата на болестта на Алцхаймер. Досега резултатите от изследванията са проти­воречиви.

 

Цял живот във форма: от 45 до 60 години

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *