Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кокошата слепота подсказва за сериозни нарушения на организма

На медицински език това със­тояние се нарича с термина хемералопия и според офталмолозите не се смята за самостоятелна бо­лест. Приема се като симптом, който показва, че в организма се развиват по-сериозни нарушения.

Проявява се като влошаване на зрението в сумрачните часове на денонощието. Затова във всички случаи трябва да се обърнете към специалист, и то незабавно. Още повече, че това състояние не само пречи на остротата на зрението, то може да провокира различни травми. Влошава се пространствената ориентация и в сумрака човек може да се спъне в нещо и да се нарани. Това е твърде неприятно. Да не говорим колко опасно е болен от това заболяване да се качи на автомобила си привечер. При това състояние полезрението му значително се стеснява и той почти не вижда това, което е на пътя. И в една по-напрегната ситуация едва ли ще може да се ориентира и да вземе пра­вилното решение. Освен това хемералопията обикновено се съпровожда с невъзможността човек лесно да се адаптира към тъмнината. При преминаване от светла в тъмна зона или обратното на очите им трябва дълго време, за да привикнат. А с автомобила на пътя това е чес­то срещано – насрещни фарове, след това тъмнина и като цяло се получава една много рискова ситуация.


Здравейте! Казвам се Лиана и съм на 38 години. Чета редовно вестник „Доктор“, но досега не съм попадала на информация за т.нар. кокоша слепота. Моля да отговорите това придобито заболяване ли е? Може ли и трябва ли да се лекува, или се налага човек да живее с него? Какви препоръки бихте дали на страдащи от такова състояние?

С уважение: Диана Димова – по електронната поща

 

Кокошата слепота може да е придобита, но може да е и вродена. Все още докрай не е известно защо и по какви причи­ни се появява това нарушение. Много често го свързват с недос­тига на витамин А. Попадайки в организма, този витамин се пре­връща във вещество, наречено ретйнал, което влиза в състава на зрителния пигмент родопсин. А родопсинът се намира в очната ретина и осигурява правилното възприемане на светлината. Ако изработването му по ня­каква причина е нарушено, възникват проблеми с вечерното зрение. Затова при такива об­стоятелства най-напред трябва да се разбере защо възниква дефицитът на витамин А. Не е трудно човек да го получава от храната, защото много продукти са с богато съдържание на този важен витамин – кравето масло, морковите, зеленият лук, които са достъпни за всеки човек. Друг е въпросът дали витами­нът се усвоява правилно. До нарушения в неговото усвояване могат да доведат проблеми със стомаха, червата, черния дроб, ендокринни заболявания, както и злоупотребата със спирт­ни напитки. Ето тези болести трябва да се лекуват на всяка цена, т.е. потърсете терапевт, по-точно личният ви лекар да ви издаде направление за тези специалисти. За повишаване ефективността от лечението докторът вероятно ще ви пред­пише диета с продукти, богати на витамин А. Освен кравето масло, зеления лук и морковите, за които споменахме, е полезно да се храните по-често с мляко, черен дроб, спанак, оранжеви зеленчуци и плодове. Няма да е излишно да проведете курс по витаминотерапия, за да научите повече за витамините A, В2 и PP.

 

ОФТАЛМОЛОГЪТ Е СПЕЦИАЛИСТЪТ, КОЙТО ВИ Е НЕОБХОДИМ.

И все пак лекарят, при който ще се наложи да се консултира­те и лекувате, е не терапевт, а офталмолог, това е разбираемо. Макар че кокошата слепота може да е симптом и на други очни заболявания, в т.ч. дистрофия на ретината. Тези болести са опасни, защото в един момент могат да ви докарат пълна загу­ба на зрението.

В днешно време офталмологията разполага с много нови, съвременни и най-важното – точни методи за изследване. По време на т. нар. електроретинография в очите се насочва ярка светлина, само че тук се проследява електрическият потенциал, който възниква като реакция на светлината. Има още едно модерно изследване, нари­ча се електроокулография – чрез него специалистът изследва състоянието на очните мускули и повърхностния слой на ретината при движение на очите.

В крайна сметка ако в резул­тат на тестовете се открие едно или друго заболяване,то трябва да се лекува. Терапията винаги е индивидуална, но непремен­но систематична. Обикновено се провежда по два пъти на годината, а това позволява да се предотвратят по-сериозни проблеми със зрението. Често благодарение на това лечение се подобрява способността да виждате по-добре и в сумрака.

ВНИМАНИЕ!

Офталмологът е този, който за поставяне на диагнозата се провеждаха два теста – периметрия за определяне величината на полезрението, и адаптометрия за проверка на светловъзприятието, по време на което в очите се насочва светлина.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *