Как да се преборя с езофагита?

Рефлуксният езофагит cmaва вce по-неприятен бич на съвремие­то ни. Това е възпаление на хранопровода, което предизвиква връщане на храната обратно, след като вече е постъпила в стомаха.

Обикновено се случва на хора, които боледуват от язва, гастрит или са претър­пели някаква операция на стомаха. Солната киселина и пепсинът, които подпомагат смилането на храната в стомаха, са тези, които предиз­викват възпалението на хранопровода, което всъщност е причината за връщането храната от стомаха. В такива случаи болният започва да се оплаква от парене зад гръдната кост и уригване, което е сигу­рен признак на заболяването. Това е моментът, в който трябва да се започне лечението, и то задължително след консултация с лекар.

В повечето от слу­чаите то се провежда с подходяща диета, която препоръчва приемането на повече течности и пюрета от плодове и зеленчуци.

В по-сериозните слу­чаи лекуващият лекар предписва болкоуспокояващи разтвори, но в никакъв случай те не се приемат повече от 7 дни. Докато симпто­мите не отминават, ка­тегорично се забранява приемането на твърди и пикантни храни, на газирани напитки, спира се пушенето на цигари и пиенето на алкохол. Дори и кафето в такива случаи е вредно.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *