Храната е важна за интелектуалните ни способности

Доказано е, че тя влияе на настроението ни. Това което е не толкова известно обаче, е, че въздейства и на интелектуалния ни капацитет. Предлагаме ви малка енциклопедия на полезните за мозъка хранителни съставки.

Захарите

Мозъкът консумира голямо количество енергия, а неин основен „доставчик“ са именно отхвърлените от диетите въглехидрати. Организмът обаче има нужда от тях. Предпочетете т. нар. бав­ни захари, които се съдържат в ориза, макаронените изделия и др. Те зареж­дат мозъка ни с глюциди и спомагат за постигането на върхови постижения. Ето защо преди изпит или друго важно изпитание не се колебайте да си серви­рате чиния спагети например.

Витамините от група В

Известно е, че те имат изключи­телно значение за доброто фун­кциониране на организма. Така например витамин В9 (извес­тен още като фолиева кисели­на) помага за преодоляването на умствената умора. Съдържа се най-вече в ореховите ядки и жълтъка на яйцето. Витамин В1 играе значителна роля за концентрацията. Съдържа се в зърнените изделия и пълнозърнестия хляб. Витамин В12 пък е от важно значение за децата по време на пубертета, тъй като допринася за хармоничното интелектуално разви­тие.

Химичните елементи

Не бива в никакъв случай да се пре­небрегват: те са важни за организ­ма като цяло и за мозъка в частност. Желязото подсилва паметта и помага за лесното усвояване на учебния материал при децата. Ето защо ненужните и излишни диети са пагубни за организма. Желязото се съдържа в месото. Йодът също влияе на интелектуалното развитие по време на периода на съзряване. Можете да го откриете във водораслите, рибата, морските дарове, соята, зеления фасул и млечните продукти. Интересно е, че популярното мнение за фосфора като стимулатор на мозъчната дейност всъщност не е научно доказано.

Водата

Недостатъчното поемане на жизнено важната течност води до дехидратация на организма. Ако обезводняването достигне мозъка, кръвния поток намалява, а също така водното съдържание на клетките се редуцира. Например когато човек с тегло 70 кг загуби 1,4 л вода това води до значително снижаване на физическите му постижения, а също така и на способността му за концентрация. Ето защо е добре да се поема около литър и половина вода на ден.

Кафето

То стимулира сивите клетки и способността за възприятие и усвояване на подадена информация. Въпреки това кафето трябва да се консумира умерено. В същото време други прословути помощници на паметта като  виното, за което се твърди, че стимулира кръвообращението и оттам  оросяването на мозъка, е добре да бъдат избягвани, тъй като ефектът е точно обратен на славата им.

 

 

 

За да работи мозъкът ви правилно трябва да внимавате какво ядете

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *