Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Когато костите станат чупливи

В много случаи не забелязваме, че имаме проблеми, докато не си счупим някоя кост. Остеопорозата е коварна болест, развива се без симптоми и засяга предимно жените. Да проследим какво е всъщност тя.

Какво представлява?

При това заболяване костите стават все по-порьозни и чупливи. И при най-малкия натиск могат да не из­държат. Често се засягат прешлените, шийката на ябълката и костите на  ръцете. Понякога засегнатите имат т.нар. неми счупвания. Те не са забе­лязали кога са станали, но болката е налице.

Най-често това намаляване на кост­ното вещество е причинено от лип­сата на някои хормони по време на климактериума. Смята се, че всяка четвърта жена над 50 години е засег­ната. Жените усвояват по-малко кал­ций, който е основният елемент на костите, и имат по-крехък скелет от мъжете. Женският хормон естроген действа подсилващо на костите, но в критическата възраст организмът значително намалява продукцията му. Това е причината остеопорозата да засяга преди всичко по-възрастните жени.

Особено застрашени са жените, ко­ито не се движат достатъчно, тези с отстранени яйчници, прекалено слабите и тези, които не приемат дос­татъчно мляко и млечни продукти. Остеопорозата може да бъде предиз­викана и от лекарства или други за­болявания. Например така действат кортизонът и средствата за разреждане на кръвта, заболявания на червата като болестта на Крон, свръхфункция на щитовидната жлеза.

За какви признаци трябва де внимаваме?

Силни болки в гърба са алармен сигнал за остеопороза, също така и намаляване на ръста с няколко сантиметра за една година. В най­лошия случай болестта се открива едва когато счупим кост, например при подхлъзване на тротоара или у дома. Доказва се с изследване на костната плътност, което се прави с рентген.

Как се лекува?

Основната терапия е прием на калций, в повечето случаи по 1000 мг дневно, и витамин D. Ако има счупен прешлен, се прави физио­терапия и се взимат болкоуспокояващи.

Вече съществуват редица ефикасни и добре поносими медикаменти, които се взимат срещу остеопороза. Бифосфонатите спират разграждането на костното вещество и го подсил­ват, а активните вещества стронциум ранелат и терипаратид активират изграждането на костите. Тъй като след климактериума орга­низмът не произвежда естествените хормони, които защитават костите, има таблетки или пластири с естроген. При тях обаче съществува риск от рак на гърдата или сърдечен инфаркт. Всички лекарства трябва да се приемат от три до пет години. Съществува и терапия с пулсиращо магнитно поле, при която би трябва­ло да се засили костното вещество. Няма научни доказателства обаче за ефикасността на този метод. Наистина най-ефикасно помага комбинацията от медикаментозната терапия с много движение и храна, богата на калций.

Как можем да се предпазим?

С много калций – възрастните би трябвало да приемат от 1200 до1500 мг калций на ден. Съдържа се основно в млякото и сиренето, но и в зелени зеленчуци като броколи и лук. Когато купувате минерална вода, обърнете внимание да има високо съдържание на калций и ниско на натрий.

Въздух и светлина – тялото ни само произвежда витамин D, но за това се нуждае от ултравиолетови лъчи. През лятото стига и половин час навън. Зимно време можем да взимаме допълнително витамин D на хапчета след консултация с лекар. Избягвайте никотина, той разрушава витамин D.

Движение – костите се заздравя­ват, когато се натоварват. Добри са леки силови тренировки и специална гимнастика – т.нар. изометрични упражнения. Дори когато има вече счупване на прешлен, е важно да поддържаме мускулатурата с целе­насочени тренировки. Изследвания показват, че тренирането на йога три пъти в седмицата в течение на две години повишава плътността на костите значително. Препоръчва се също ходене и плуване. Най-добре е да се движим 15 до 45 минути на ден навън – за да активираме собствената продукция на витамин D. Редовното движение е много важно – ако спрем, костите отново стават порьозни. Ако имаме някаква степен на остеопороза, трябва много да се пазим от падане. Затова е добре да избяг­ваме приспивателни, успокоителни и други медикаменти, които влияят на кръвообращението. Спортът по­мага за координацията и сигурната походка. Разбира се, у дома трябва да премахнем всичко, което може да ни спъне.

 

 

Рискове и предпоставки за остеопороза

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *