Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дефицит на вниманието и хиперактивност се проявяват още в най-ранно детство

Дефицит на вниманието и хиперактивност са група разстройства, които се характеризират с начало в ранното детство, хиперактивно поведение с невнимание и липса на устойчивост при изпълнение на задачите. Проявяват се в различни ситуации и продължават във времето.  За съжаление те се характеризират не само с обучителни и поведенчески затруднения в детството, но и засягат много аспекти от живота в зряла възраст. Дефицитът на вниманието може да доведе до проблеми в училище, работата или семейството.

Различните случай се проявяват с преобладаване или съчетаване на хиперактивност, дефицит на внимание или импулсивност. Някои от децата твърде често отвличат вниманието си, когато извършват по-продължителна дейност – четене, слушане, писане на домашно, заради странични шумове, движения или собствените им мисли. Други пък преливат от енергия и не могат да седят мирно на едно място, когато това се налага, движат ръцете или тялото си, докато разговарят. При част от тях се набрлюдава непрекъсната безмислено говорене, отговаряне без да са чули въпроса, забравяне на вещи.

Децата с хиперактивност и дефицит на вниманието често имат проблеми с разбирането и изпълнението на инструкции, не стоят мирно в час, не могат да участват в групови дейности, не спазват правилата в игрите и често падат или изпускат предмети. Постепенно връстниците им започват да ги избягват и им лепват етикети на глупави или лоши. Породените затруднения в училище ги правят негативни към всичко свързано с училището. Откриването на симптомите и поставянето на диагнозата би довело до адекватно отношение на родители и учители към тези деца.

Ето и няколко съвета към родители с деца с хиперактивност и дефицит на вниманието:

  • Предоставяйте на детето задачата за изпълнение на по-малки порции.
  • Не го карайте да стой неподвижно, когато искате да ви слуша. То има нужда да движи някои от крайниците или тялото си,за да понижи напрежението и да може да възприема слуховата или зрителната информация.
  • Вмъквайте много движения и подвижни игри между домашните и ученето.
  • За да не се отвлича може да му разрешите да слуша успокояваща музика, докато учи.
  • Може предварително да отделите най-важните пасажи и моменти от урока и само те да бъдат научени от детето.
  • Оставете на детето си списък със задължениятаза деня. Децата се чувстват по-добре, ако знаят предварително какво им предстой.
  • Установете правила за поведение, график за задълженията, система от награди и наказания. Напишете ги и ги окачете на видно място.
  • Не сравнявайте детето си с другите деца правете това, което е най-добре за него.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Дефицит на вниманието и хиперактивност се проявяват още в най-ранно детство

  1. Pingback: Защо детето ми е непослушно? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *