Какво съветват специалистите при грип

Необходимо е да приемате противовирусни препарати само ако те са би предписани от лекар. Са­мостоятелно, без лекарска препоръка, не трябва да приемате такива лекарства – мито за предпазване, нито за лечение на този нов грип.

Ако все пак сте се разболели, се обърнете за меди­цинска помощ. Лекарят ще определи дали при вас се изискват задълбочени изследвания за грип и съответ­но ще предложи тактика за лечение.

При потвърждаване или подозрение на случай от заболяване, предизвикано от високопатогенен грипен вирус, не приемайте аспирин или препарати, съдър­жащи аспирин. Така рискувате да развиете т.нар. синдром на Рей. Това е много опасна инфекция, особено за децата.

За понижаване на високата температура използ­вайте други средства, например панадол. Или нестероидни противовъзпалителни препарати.

Проверявайте състава на продаваните без рецепта препарати против простуда и грип, за да разберете дали не съдържа аспирин.

Не трябва да ходите на работа или училище, ако сте пипнали зрип, въпреки че се чувствате добре. И независимо от това дали става дума за сезонния или свинския грип. Останете у дома си докато се проя­вяват симптомите. Тази предпазна мярка може да помогне да избегнете усложненията и да защитите от заразяване вашите колеги и околните.

ВНИМАНИЕ!

Ако вече сте се разболели, няма нужда да надявате маска. Тя ще ви е нужна, ако се грижите за болен човек и се намирате в близък кон­такт с него; ако сте се разболели и се налага да се отправите на път или намирате в непосредствена близост с други хора, съветват специалистите на в-к „Доктор”.


Публикувано в категории: Бели дробове и дихателна система » Здравословен живот » Любопитно » Уши, нос и гърло

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Как различните зодии боледуват от грип? – продължение

Везните лесно хващат вируса на грипа в обществения транспорт или в службата от колеги

Как различните зодии боледуват от грип?

Овен – пръв от всички зодиакални знаци пипва вируса

ТАМИФЛУ / TAMIFLU

ТАМИФЛУ е лекарствен продукт за профилактика и лечение на грип. Продуктът обикновено се прилага непосредствено преди или по време на грипни епидемии при проявената характерна симптоматика на вирусното заболяване – висока температура, болки в ставите и мускулите, главоболие, хрема и кашлица. Извън сезонните пикове на вирусното разпространение подобна симптоматика може да е проява на друго заболяване.

4 вкусни и естествени стражи ни пазят от грип и при настинки

Преди да са започнали истинските студове, както и преди да е дошла грипната вълна, може да се предпазите по един естествен, вкусен и ефективен начин

Как да лекуваме суха кашлица на дете

Сухата кашлица при едно болно дете е изтощителна, тя не го оставя да спи и ти се иска да я прекратиш колкото може по-бързо. Задачата на лекуващия в такъв случай е да постави точна диагноза и да препоръча медикамент, който ще успокои сухата кашлица

Разбихме 5 заблуди за противогрипната васкина! Вижте!

С настъпването на есента и приближаването на зимата все по-често се говори за опасността от грип и грипни епидемии.

5 съвета как да укрепите имунната си система, за да не се разболеете от настинка

5 трика за предпазване от грип, който лекарите спазват

Ехинацея – ето за какво помага това лечебното растение!

Грипът и настинките са най-често срещаните проблеми със здравето на хора от всички възрасти. Борбата с тях обикновено е неприятна, отнемаща време усилия и медикаменти.

Това са най-ефикасните методи за домашно лечение на температура!

Ако пиете хапче всеки път, когато имате температура, това може да навреди на тялото ви.

Ето кои вируси ще ни разболяват тази зима!

Три вируса ще ни разболяват през зимата. Най-масовите щамове на грипа, които ще ни атакуват, са т. нар. свински грип, “Тексас” и “Масачузетс”. Хората у нас са се сблъсквали с тях и през миналата година.

Как да се излекувате бързо, ако настинката е вече факт?