Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тютюнопушенето има сериозни последици за здравето! Как да се предпазите?

В статията ще намерите подробно описание на тютюнопушенето. Как влияе никотинът?

Какви са причините за тютюнопушенето? Терапии за лечение на симптомите при спиране на тютюнопушенето. Рискове от тютюнопушенето. Витаминна недостатъчност. Пасивно пушене. Симптоми на пушачите. Видове лечения – хипнотерапия, билки, акупунктура, медитация, хранителни добавки. Лечение с медикаменти и други алтернативи. Очаквани резултати от лечението. Съвети за отказване от тютюнопушенето.

Тютюнопушенето е болест
Тютюнопушенето е болест

Тютюнопушенето представлява вдишване на дим от горящ тютюн под формата на цигари, нарязан за лула или навит като пури. Инцидентно тютюнопушене наричаме пушенето в определени случаи, обикновено при социално общуване или за намаляване на стреса. Привичното тютюнопушене означава физическо пристрастяване към тютюневи продукти. Много здравни експерти напоследък разглеждат привичното тютюнопушене и като психично пристрастяване със сериозни последици за здравето.

Тютюнопушенето като болест

Федералната агенция по храните и лекарствата (ФАХЛ) в САЩ е постановила, че цигарите и бездимният тютюн следва да се разглеждат като средства за доставяне на никотин. Никотинът, активната съставка в тютюна, се вдишва в дробовете, където остава по-голямата част от него. Останалата част преминава в кръвта, достига до мозъка за около 10 секунди и се разпръсква из тялото за около 20 секунди.

В зависимост от обстоятелствата и от употребеното количество никотинът може да действа както като стимулант, така и като транквилант – ето защо някои хора споделят, че тютюнопушенето ги зарежда с енергия и стимулира умствената им дейност, а други отбелязват, че пушенето намалява тревожността и ги отпуска. Първоначалното „удоволствие“ се дължи отчасти на факта, че дрогата стимулира надбъбречните жлези, в резултат на което в кръвта се освобождава епинефрин (адреналин). Последният предизвиква редица физиологични промени. Той временно стеснява артериите, повишава кръвното налягане, покачва нивата на мазнините в кръвта и ускорява пулса и притока на кръв от сърцето. Някои изследователи считат, че адреналинът допринася за увеличения риск от високо кръвно при пушачите.

Никотин

Самият никотин повишава риска от сърдечни заболявания. В състава на дима обаче влизат и много други токсични химикали, в това число катран и въглероден оксид. Катранът представлява лепкаво вещество, което образува отлагания в белите дробове, като причинява белодробен рак и нарушения на дишането. Въглеродният оксид ограничава количеството кислород, което червените кръвни клетки могат да пренесат през тялото. Освен това той може да увреди вътрешните стени на артериите, което позволява по тях да се натрупат мазнини.

Освен катран, никотин и въглероден оксид, тютюневият дим съдържа около 4000 различни химикала. За повече от 200 от тях е известно, че са токсични. Непушачите, изложени на тютюнев дим, също поемат тези токсични вещества. Те вдишват дима, издишан от пушачите, както и още по-токсичния страничен дим – дим от края на горящата цигара, пура или лула.

Страничният дим в действителност е много по-токсичен от издишания. Когато хората пушат, те вдишват, а после издишват, като в белите дробове остава по-голямата част от вредните вещества. Поради това издишаният дим съдържа по-малко отровни химикали. Излагането на тютюнев дим е опасно за непушачите, а димът от горящата цигара е по-опасен от издишания дим.

Причини за тютюнопушенето
Причини за тютюнопушенето

Какви са причините за тютюнопушенето?

Никой не започва да пуши, за да се пристрасти. Към 2008 г. все още не е известно какво количество никотин трябва да се употреби, за да се пристрасти организмът към него. Стане ли обаче тютюнопушенето навик, пушачът ще бъде застрашен до края на живота си от рискове за здравето, свързани с пристрастяването, за което е доказано, че е по-силно, отколкото пристрастяването към алкохола и най-малко равно по сила на пристрастяването към наркотиците.

Според Световната здравна организация (СЗО) в света има 1,3 милиарда пушачи, като всяка година в световен мащаб умират около 5,4 милиона души по причини, свързани с тютюнопушенето.

Изследователите подозират, че генетичните фактори значително допринасят за привикване към тютюнопушенето. Няколко изследвания на близнаци показват от 46 до 84% наследственост при тютюнопушене то. Счита се, че определени генетични вариации влияят върху скоростта на никотиновия метаболизъм в тялото и на нивото на активност на никотиновите рецептори в мозъка.

Терапии за лечение на симптомите при спиране на тютюнопушенето

Лечение Описание Лекуван симптом
Лобелия Използва се като заместител на никотина, укрепва нервната система и действа като физически релаксант. Абстиненция и силно желание за тютюнопушене.
Овсига или кава-кава Релаксант Абстиненция
Сладник Може да се дъвче срещу симптомите, съпътстващи отказването. Орална фиксация
Глог, гинко билоба или черна боро­винка Всички те съдържат биофлавоноиди, които помагат за отстраняване на уврежданията от свободни радикали. Увреждания на белите дробове и сърдечно-съдовата система
Акупунктура Стимулирането на точки в ушите и по стъпалата подпомага спирането на тютюнопушенето Пристрастяване и симптоми, съпътстващи отказването
Витамин С Антиоксидант, който помага в борбата с инфекциите Укрепва имунната система
Витамин Вр Помага за предпазване на организма от заболявания Рак, причинен от тютюнопушене
Омега-3

мастни

киселини

Помага за предпазване на организма от заболявания Заболявания, свързани с тютюнопушенето, като белодробен емфизем и депресия

 

Бял дроб на пушач и на непушач
Бял дроб на пушач и на непушач

Рискове от тютюнопушенето

Тютюнопушенето се счита за една от най-често срещаните предотвратими причини за смърт. Хората, които пушат ежедневно рискуват да се разболеят от рак на белите дробове, емфизем на дихателната система, астма и хроничен бронхит, сърдечно-съдови заболявания като инфаркт, високо кръвно, инсулт и атеросклероза. Жените, които пушат не бива да приемат противозачатъчни хапчета, тъй като това увеличава риска от инсулт. Съществуват доказателства, че тютюнопушенето причинява импотентност при някои мъже.

Витаминна недостатъчност

Тютюнопушенето е признато за вредно, тъй като засяга много органи на тялото. При пушачите има витаминна недостатъчност и много увреждания, които съпътстват отрицателното въздействие на свободните радикали. Свободните радикали са молекули, които отнемат електрони от други молекули, превръщайки ги също в свободни радикали, и така дестабилизират молекулите в клетките на тялото.

Тютюнопушенето е признато за един от няколкото фактора, които може би са свързани с повишен риск от фрактури на бедрото при по-възрастните хора.

Изследванията са установили, че системното тютюнопушене е свързано с нарасналата заболеваемост от рак, хроничен бронхит, емфизем и др. Дори пушачите, които пушат инцидентно, са по-податливи на тези заболявания.

Някои марки цигари биват рекламирани като „с ниско съдържание на катран“, но не съществува наистина безопасна цигара. Ако пушачите преминат към цигари с ниско съдържание на катран, те по всяка вероятност ще поемат дим по-дълго и по- дълбоко, за да се сдобият с химикалите, за които организмът им жадува. За да подобрят здравето си и да намалят вероятността от ред заболявания, пушачите трябва напълно да се откажат от тази привичка.

Дъвченето на тютюн не е безопасно

Макар някои хора да смятат, че дъвченето на тютюн е по-безопасно, то също носи рискове за здравето – повишен риск от сърдечни заболявания, както и от рак на устната кухина и на гърлото. При пушачите на лула или пури рискът за здравето също е по-голям, макар че те не вдишват толкова ълбоко. Тези групи не са изследвани толкова задълбочено, но съществуват доказателства, че при ях рискът от сърдечносъдови инциденти може да е по-малък, но рискът от рак и от други заболявания на органите на кръвообращението — по-голям.

Пасивно пушене

Изследванията показват, че пасивните пушачи, или онези, които неволно вдишват издишан от пушачи тютюнев дим, са изправени пред повишена вероятност от много здравословни проблеми, включително рак на белите дробове, исхемична болест на сърцето и астма, а при децата – синдром на внезапната бебешка смърт. Няколко изследвания в Европа и в САЩ са установили, че при хората, излагани на издишан цигарен дим, като деца, съществува по-голяма вероятност както да раз-вият астма, когато пораснат, така и самите те да станат пушачи.

Американската академия за алергии, астма и имунология съобщава, че много родители намаляват или спират да пушат, когато си дадат сметка за уврежданията, които тютюнопушенето нанася на белите дробове на децата им. Проучване на издишания тютюнев дим на работното място, проведено от ЕС, е установило, че то може да навреди на работниците също толкова много, както димът у дома на децата например, повишава значително броя на случаите на астма и инфекции на горните дихателни пътища в сравнение с онези, които работят на места, където не се пуши.

Симптоми
Симптоми

Симптоми на пушачите

Пушачите показват редица признаци, които разкриват пораженията, нанесени от тютюнопушенето. Един от симптомите може да бъде дразнещата сутрешна кашлица. Други са: задъхване, хриптене и чести заболявания на дихателните пътища, като бронхит. Освен това пушенето увеличава умората и намалява обонятелните и вкусовите усещания на пушачите. Съществува по-голяма вероятност пушачите да развият влошена циркулация на кръвта, съпроводена със студени ръце и крака и преждевременна поява на бръчки.

Понякога заболяванията в резултат на тютюнопушенето настъпват неусетно и без всякакво предупреждение. Например коронарната артериална болест може да прояви малко или никакви признаци. Понякога са налице предупредителни сигнали, като например кървав секрет от влагалището (признак за рак на маточната шийка). Друг предупредителен признак е тежката кашлица, при която се изхвърля храчка или кръв (възможна проява на рак на белите дробове).

Симптоми, съпътстващи отказването

Пушачите, които се опитват да откажат цигарите, могат да изпитат един или повече от следните признаци на абстиненция: гадене, запек или диария, сънливост, липса на концентрация, безсъние, главоболие, повишен апетит и раздразнителност.

Поставяне на диагноза

Не е лесно да се откаже пушенето. Именно затова е разумно пушачът да се обърне към своя лекар за помощ. За най-голям успех при отказването, както и за да получат помощ за симптомите, които го съпътстват, пушачите трябва да обсъдят план за лечение със своя лекар или терапевт, практикуващ алтернативна медицина. Препоръчва се да се подложат на общ физикален преглед, за да се прецени здравословното им състояние и да се установят евентуалните проблеми. Освен това трябва да се изследват за някои от сериозните заболявания, които тютюнопушенето може да причини.

Лечение

Стига да искат пушачите имат голям избор от алтернативни терапии, които биха ги отървали от тютюнопушенето. Доказани ползи има от хипнотерапия, билки, акупунктура, медитация. Пушачите непременно трябва да вземат определени хранителни добавки, които да им доставят необходимите витамини и минерали и да елиминират оксидантния стрес на организма.

Терапия чрез хипноза
Терапия чрез хипноза

Хипнотерапия

Хипнотерапията помага на пушача да постигне подобно на транс състояние, по време на което се открива достъп до по-дълбоки нива на съзнанието. Сеансът при хипнотерапевт може да започне с разговор дали пушачът наистина желае и има мотивация да спре да пуши. Терапевтът обяснява как хипнозата може да намали свързаните със стреса симптоми, които понякога се появяват при отказване от този навик.

Често терапевтът обсъжда с пациента опасностите от тютюнопушенето и го подтиква да преосмисли отношението си към него. Много пушачи са убедени, че не могат да се откажат, но че терапевтът може да им помогне, като им внуши, че са в състояние да променят поведението си. След това посланията биват повтаряни, докато пушачът е под хипноза. Успоредно с тях терапевтът обяснява, че чувствата на безпокойство, тревожност и раздразнителност ще отзвучат.

Анализ на 17 изследвания относно ефективността на хипнотерапията показва, че хората, лекувани само с хипноза, които все още не са пропушили отново в рамките на шест месеца, са между 4 и 8%. При програми, включващи неколкочасово лечение, интензивно междуличностно взаимодействие, индивидуализирани внушения и последващо лечение, процентът на успешно излекуваните пациенти надхвърля 50.

Ароматерапия

Вдишването на пари от екстракт от черен пипер може да облекчи симптомите, свързани с отказване на тютюнопушенето. За намаляване на тревожността, която пушачът често изпитва, докато се опитва да се откаже от тютюна, могат да бъдат използвани и други етерични масла.

Терапия с билки
Терапия с билки

Билки

Редица билки могат да помогнат на пушачите да преодолеят силното си желание за никотин, да намалят тяхната раздразнителност и дори да противодействат на пораженията, нанесени на клетките от окисляването при тютюнопушене. Лобелията, наричана понякога индиански тютюн, отдавна се използва като заместител на тютюна. Тя съдържа лобелин – вещество, което намалява силното желание за никотин, като укрепва нервната система и успокоява пушача. В големи дози лобелията може да предизвика повръщане, но средната доза (около 10 капки дневно) не би трябвало да създава проблеми. Други билки, които имат релаксиращ ефект, са овсига и кава-кава.

За преодоляване на оралната фиксация, създадена с навика да се приема никотин, пушачът може да дъвче сладък корен. Той е полезен за черния дроб, който играе основна роля в процеса на детоксикация на организма. Освен това действа тонизиращо върху надбъбречната систе ма, което помага за намаляване на стреса. Има и допълнителна полза: ако пушачът опита да запали цигара след дъвчене на корен от сладник, тя ще има вкус на изгорен картон.

Други лечебни растения, които могат да помогнат за възстановяване на пораженията на белите дробове и сърдечно-съдовата система, нанесени от свободните радикали, са богатите на флавоноиди, като глог, гинко билоба и боровинка, както и на антиоксиданти от рода на витамин А и С, цинк и селен.

Акупунктура спасява от тютюнопушенето
Акупунктура спасява от тютюнопушенето

Акупунктура

Древният китайски лечебен метод се прилага за преодоляване на редица зависимости, в това число тютюнопушене. Той използва изключително тънки игли, за да стимулира чи на организма. Акупунктурата е сложна система за лечение, ос­нована на активизирането на чи, за която се смята, че протича в тялото по точно определени пътища, наречени меридиани. Според теорията, когато един пациент страда от някаква зависимост, чи не протича безпрепятствено или засяда. При пациентите, отказващи пушенето, се стимулират точки по ушите и стъпалата. Често терапевтът препоръчва иглите да останат по местата си в продължение на пет до седем дни, за да се успокои пушачът и да се поддържа личностният му баланс.

Витамини

Тютюнопушенето сериозно изчерпва запасите от витамин С (той предотвратява или намалява уврежданията от свободните радикали, действайки като антиоксидант в белите дробове) организма и го прави по-уязвим спрямо инфекции, затова пушачите се нуждаят от по-големи дози. Рибата в хранителния режим осигурява омега-3 мастни киселини, които са свързани с намаляване на риска от хронични обструктивни белодробни заболявания (като емфизем или хроничен бронхит) при пушачите. Освен това те са полезни за сърдечно-съдовата система и имат антидепресивен ефект.

Витаминната терапия не намалява желанието за тютюнопушене, но може да помогне за неутрализиране на част от пораженията, нанесени от него. Витамин В12 и фолиевата киселина имат предпазващ ефект по отношение на рака в резултат на тютюнопушенето. В същото време три клинични изследвания (във Финландия, САЩ и Франция), проведени през последните години, съобщават, че бета-каротинът (витамин А) сам по себе си повишава риска от развиване на рак на белите дробове при пушачите. Поради тази причина хората, които са пушили или спрели да пушат наскоро, трябва да избягват да приемат добавки с бета-каротин.

От друга страна, проучване, проведено през 2004 г. от учените в Медицинския факултет на университета „Иейл“, е установило, че при пушачите, които са приемали бета-каротин в комбинация с други антиоксиданти (вещества от каротиноидната и флавоноидната хранителна група заедно със селен и витамин Е), рискът от рак на белите дробове е с 16% по-малък, отколкото при онези, които не са взимали добавки.

Хранителни добавки
Хранителни добавки

Препоръчителни хранителни добавки

За повече подробности относно качествата на продукта последвайте линка, който е поставен върху името му.

ВИТАМИН С плюс ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

Продуктът подобрява функционирането на нервната и имунната системи. Предотвратява достигането на състояние на оксидативен стрес в клетките. Подобрява състоянието на организма при чувство на умора и отпадналост. Активира производството на енергия в организма и нормализира метаболитните процеси в организма.

Кудзу коренАмерикански билков продукт за отказване от алкохолизма и цигарите!

Тази билка е една от най-ранно документираните билки, използвани в традиционната китайска медицина като ефективно натурално средство, подпомагащо отказването от алкохола, тютюнопушенето и възстановяването на организма от вредните им последствия.

СЕЛЕН + А, Е, С от Equilibra

Благодарение на селена, в комбинация с трите витамина А, Е и С, се предотвратява появата на психични нарушения, депресии, тревожност. Селен + комбинацията от трите витамина прави продукта на Equilibra достъпен и ефективен вариант на желаната антиоксидантна защита.

Витамини В комплекс

Препоръчва се за енергийно обезпечаване на организма, проблеми с нервната система, нарушена липидна обмяна и кръвоотворни функции. Стрес, умствени и физически натоварвания, преумора, злоупотреба с тютюнопушене.

Желязо с витамин С обогатена формула с фолиева киселина – Продуктът е идеален помощник за засилване детоксикацията на черния дроб. Нужен е за производството на миоглобин и хемоглобин. Повишава концентрацията, работоспособността и засилва защитните сили при болести и стрес.

Омега 3 – 6 – 9 Ленено масло, код: 30437

Полиненаситените мастни киселини на лененото масло поддържат гъвкавостта и здравината на клетъчните мембрани, подкрепят всички процеси в сърдечно-съдовата система и ограничават процесите на стареене, развитието на исхемична болест на сърцето и атеросклероза.

Глог

Химичните съединения в състава на глог засилват кръвоносния поток, като разширяват кръвоносните съдове на мозъка и сърцето. Мозъкът и сърдечният мускул са по-добре снабдени с кислород. Сърцето изпомпава повече кръв посредством по-силните сърдечни съкращения.

ГИНКО БИЛОБА, код: 30404

Екстрактът от Гинко билоба подобрява и засилва кръвообращението с трите си основни функции: отпуска и разширява кръвоносните съдове; разрежда кръвта и подобрява проникването й в малките кръвоносни съдове, изчиства застойните зони; подобрява тонуса на вените и артериите и оптимизира доброто кръвоснабдяване на всички части от тялото.

ЧЕРНА БОРОВИНКА от Equilibra, код 30257

Плодовете на черната боровинка не случайно са в списъка с храни на бъдещето или суперхрани. Те са изключително богати на антиоксиданти – флавоноиди и антоцианоциди. При този си състав черната боровинка е един от най-успешните продукти в битките със свободните радикали.

ЦАРСКИ БИЛКИ За дихателната система код 30106

Действа капиляроукрепващо и имуномодулиращо. Стимулира кръвоснабдяването в главния мозък. Тушира тлеещи възпалителните огнища по целия организъм. Предотвратява вредното въздействие на околната среда и градския смог. Невероятно помага на организма на активни и пасивни пушачи.

Лепенки против тютюнопушенето
Лепенки против тютюнопушенето

Лечение с медикаменти

Изследванията показват, че подкрепата на други хора много помага на пушачите, които искат да се откажат. По-лесно е човек да спре пушенето заедно с приятел или да се присъедини към такава група. Групите осигуряват подкрепа и обучават на подходящи методи за промяна на поведението. Често самите лекари насочват пушачите към подобни групи.

Други алтернативи

За облекчаване на симптомите, съпровождащи отказването, се използват: никотинозаместваща терапия под формата на дъвки, лепенки, назални спрейове и орални инхалатори. Лекарят може да даде указания за правилното им използване. Тези средства бавно освобождават малки количества никотин в потока на кръвта, като задоволяват физическата необходимост на пушача от него. С течение на времето количеството дъвка, което пушачът употребява, намалява, а времето между използването на лепенки се увеличава. Тази стратегия помага на пушачите бавно да отвикнат от употребата на никотин, като в края на краищата преодолеят зависимостта си от него. Но ако по време на никотинозаместваща терапия пушачът запали цигара, предозирането на никотина може да причини сериозни здравни проблеми.

Известен успех за подпомагане на пушачите, които отказват пушенето, показва изписваното с рецепта лекарство бупропион хидрохлорид (Zyban). То не съдържа никотин и първоначално е било разработено като антидепресант. Не е известно как точно действа бупробионът, за да потисне желанието за никотин. Най-честият страничен ефект от него е безсънието, което може да бъде и един от съпътстващите симптоми на отказа от никотин.

Какви са очакваните резултати от лечението

Изследванията сочат, че повечето пушачи имат желание да се откажат, но пушенето е толкова пристрастяващо, че по-малко от 20% от хората, които изобщо опитват, успешно се преборват с този вреден навик. Въпреки неистовото желание за нико­тин и симптомите, съпътстващи опитите за отказване, много хора опитват отново и отново да се откажат от вредния навик.

За онези, които наистина спират, ползите за здравето си струват усилията. Добрата новина е, че щом пушачът се откаже, благотворните ефекти са незабавни и огромни. Още след първия ден без тютюн нивата на кислород и въглероден оксид в кръвта се връщат към нормалните си стойности. След втория ден нервните окончания отново започват да растат и вкусовите и обонятелни усещания се възстановяват. След две седмици до три месеца кръвообращението и дишането се подобряват. Една година след преустановяване на тютюнопушенето рискът от сърдечни заболявания намалява с 50%. След 15 години въздържание рисковете за здравето, свързани с тютюнопушенето, на практика изчезват. Пушач, който се откаже завинаги, често се чувства много по-добре, изморява се по-трудно и по-рядко боледува от дихателни забо­лявания.

Самоубийство с тютюнопушене
Самоубийство с тютюнопушене

Съвети за отказване

Специалистите предлагат следното на пушачите, които искат да се откажат от вредния си навик:

  • Да си съставят план и да определят дата за окончателно отказване.
  • Да изхвърлят всички цигари и пепелници от дома и работното място.
  • Да не позволяват на други хора да пушат в дома им.
  • Да кажат на приятелите и съседите си, че отказват тютюнопушенето. Това прави отказването въпрос на чест.
  • Да дъвчат дъвка без захар или диетични сладки изделия, за да пренасочат оралната фиксация, съпътстваща пушенето. Това ще им помогне и да не качат килограми.
  • Да ядат колкото искат, но само нискокалорични храни и напитки. Да пият много вода. Това може да намали чувството на напрегнатост и нервност, които често се появяват в периода на отказване. След осем седмици ще загубят желание за пушене и ще е безопасно да се върнат към нормалните си хранителни навици.
  • Да избягват социалните ситуации, които биха ги изкушили да пушат. Да се хранят в салоните за непушачи на ресторантите.
  • Да харчат парите, спестени от тютюневи изделия, за неща, които им доставят радост.

Основни термини, които се използват във връзка със свързаните заболявания от тютюнопушенето

Антиоксидант – всяко вещество, което намалява уврежданията, причинени от окисляването, каквито са ефектите от свободните радикали.

Хроничен бронхит – дихателно заболяване, свързано с тютюнопушенето, при което мембраните, покриващи бронхите или въздушните пътища на белите дробове, с времето се увреждат. Симптомите включват сутрешна кашлица с храчки, задъхване и хриптене.

Цитохром – ензим, който съдържа желязо и действа като преносител на водород за евентуално освобож­даване на енергия при аеробното дишане.

Белодробен емфизем – неизлечимо, свързано с тютюнопушенето заболяване, при което въздушните торбички (алвеоли) в края на бронхите на белите дробове отслабват и стават неефективни. Хората с емфизем често първо усещат недостиг на въздух, повтарящо се хриптене и кашлица с изхвърляне на храчки.

Адреналин (епинефрин) – хормон на нервната система, стимулиран от никотина в тютюна. Той ускорява пулса и може да доведе до повишаване на кръвното налягане на пушачите.

Флавоноиди – вещества, които помагат за ограничаване на окислителните увреждания на клетките и предпазват от сърдечни заболявания и рак.

Никотин – пристрастяващата съставка на тютюна, която въздейства на нервната система, като я стимулира или успокоява.

Пасивно пушене – вдишването на дим от цигарата или лулата на пушач от страна на други хора. Други термини за пасивното пушене са излагане на отработен дим или излагане на тютюнев дим в околната среда.

Страничен дим – димът, който излиза от горящия край на цигара или пура или от чашката на лула.

Източници: webmd.com; everydayhealth.com; lvrach.ru; health.mail.ru

https://www.youtube.com/watch?v=AE18nsr9NmM

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Тютюнопушенето има сериозни последици за здравето! Как да се предпазите?

  1. Без име каза:

    След толкова много доказани вреди от тютюнопушенето, защо то все още е разрешено за ползване по целия свят? Защо не е забранено и обявено за наркотик?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *