Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

6 неочаквани причини за настинка – не ги подценявайте!

Настинката е вирусна инфекция на горната респираторна система, която включва носа, гърлото, синусите, евстахиевите тръби, трахеята, ларинкса и бронхиалните тръби. Въпреки че настинката може да бъде следствие от над 200 различни вируса, в 30 до 50% от случаите се причинява от група, позната като риновируси. Почти всички настинки изчезват за по-малко от две седмици без усложнения.

Настинките, понякога наричани риновирусни или коронавирусни инфекции, са най-разпространената болест, която засяга всяка част на тялото. Повторното излагане на вируси, причиняващи настинка, създава частичен имунитет.

настинката
Как да се предпазим от настинка?

Почти всички настинки се лекуват от само себе си без усложнения, но въпреки това те са водеща причина за посещение при лекар и за отсъствие от работа и училище. Лечението на симптомите на настинката поддържа индустрия от милиарди долари за медикаменти на свободна продажба и все пак нито един от тях няма специфично антивирусно действие.

Сезонът на заболяванията от този тип обикновено започва през ранната есен и продължава до ранната пролет. Не е ясно защо настинките се появяват по-често през зимата. Разпространеното твърдение, че мокрите крака или стоенето на течение причинява настинка, не е вярно, защото човек трябва да влезе в контакт с вируса, за да се зарази. Въпреки това определени условия могат да доведат до повишен риск от разболяване. Те включват:

1. Умора и претоварване

2. Емоционален стрес

3. Лош хранителен режим

4. Тютюнопушене

5. Недостиг на почивка и сън

6. Живеене или работа в претъпкани помещения

Настинките правят горната дихателна система по-податлива на вторични бактериални инфекции.

Вторичните бактериални инфекции могат да доведат до определен брой други усложнения, включително инфекции на средното ухо, бронхит, пневмония, синусна инфекция или стрептококова инфекция в гърлото.

Хората с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), астма, диабет или отслабена имунна система са по-застрашени от развиване на такива усложнения.

Изчислено е, че средностатистическият човек преболедува повече от 50 настинки през живота си.

Всеки може да се зарази, въпреки че децата в предучилищна възраст и в основното училище боледуват много по-често отколкото юношите и възрастните (пет до седем настинки годишно при деца в предучилищна възраст в сравнение с две до три при възрастните за същия период). Сред работещите настинката причинява 40% от отсъствията от работа.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *