Какво представлява лапароскопията

Моля да ми отговорите доколко безопасна е лапароскопската операция за отстраняване на жлъчния мехур? Хирургът ме уверява, че това е най-щадящият метод в днешно време и в него няма нищо страшно. Но все пак е операция, съдържа риск…

Валя Димитрова – Велико Търново

В днешно бреме жлъчнокаменната болест може да се разпознае още преди да се прояви и да се появят усложненията. Това става с помощта на ултразвуково изследване. Ако сте се сетили по-късно и болестта вече се е проявила, се налага по-детайлна диагностика на състоянието на зад-стомашната жлеза, жлъчните протоци, стомаха и дванадесетопръстника.

Наличието на камъни в жлъчния мехур е сигнал за хирургична намеса. Това е най-верният начин да не се допусне рецидив на болестта.

В последните години обаче оперативните мето­ди стават все no-щадящи, с минимално „бъркане“ в организма и кратък период на възстановяване. Такива предимства притежава и лапароскопията. В целия свят тя замести традиционното отстра­няване на жлъчния мехур, което се провеждаше чрез широк разрез на предната коремна стена.

При лапароскопията хирургът прави четири малки дупчици в коремната кухина – 5-10 мм. През тях се вкарват инструментите. Под контрола на много точна медицинска видеосистема жлъчният мехур заедно с камъните се измъква навън, и то без да се засегнат близкостоящите органи. Благода­рение на минималната травма на коремната кухина е невъзможно да попадне инфекция вътре.

Минимално е и ограничаването на физическата активност. Болният бързо излиза от наркозата. При този метод на лечение не е нужно да се назна­чават наркотични обезболяващи. Достатъчно е профилактично да се приемат 1 -2 дози антибиоти­ци. Освен това след 4-5 дни ви изписват от болни­цата, а след 2-3 седмици можете и да забравите за операцията. Не ви заплашват никакви усложнения от рода на гнойни рани и образуване на хернии.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво представлява лапароскопията

  1. Pingback: Лапароскопията е висшият пилотаж в хирургичната интервенция

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *