Важни съвети за намаляване приема на захар

Вие никога не добавяте захар към чая или кафето си, но дали не поемате повече от необходимото захар с други храни?

Вижте какво трябва да направите, за да намалите приемането на захар!

1. Не пийте калории. По-специално, избягвайте да пиете сладки напитки.

Пийте вода или прясно мляко с по-ниско съдържание на мазнини (2% или по-малко). Млякото съдържа естествена захар и осигурява много полезни вещества, като калций и витамин D.

  • Подправете водата си със сок от лимон, портокал или лайм, ягоди или прясна мента.
  • Избягвайте безалкохолни напитки и спортни напитки. Те са с високо съдържание на захар и нямат хранителна стойност (поради което те се наричат ​​“празни калории“).
  • Стойте далеч от горещи напитки с добавени захари. Поръчайте лате вместо мока кафе. Добавете индийско орехче и канела за допълнителен аромат, а не захар.

2. Опитайте пълнозърнести храни. Пълнозърнестите храни са тези, които остават близо до естественото си състояние, колкото е възможно с малко преработка. Примери за това са: пресни или замразени зеленчуци и плодове, домашни птици и риба, боб, леща или тофу, кафяв ориз, пълнозърнест кус-кус, ечемик, пълнозърнести хлябове, по-ниско на мазнини мляко, кисело мляко и сирене.

3. Хранете се разумно. Запасете се печени ядки, бедно на мазнини сирене и бисквити, зеленчуци, кисело мляко и пресни плодове. Намалете количеството на тестени изделия, сладки десерти, бонбони, шоколади.

4. Яжте зърнени култури. Изберете зърнени култури с по-малко от 6 грама захар и повече от 4 грама фибри на 1 чаша.

5. Гответе у дома по-често. Изберете рецепти, които са без или с малко захар. Също така, можете да експериментирате с любимите си рецепти, като намалявате количеството на добавената захар от една четвърт до една трета или заменете захарта с естествен подсладител.

6. Четете хранителната стойност и списъка на съставките на пакетирани храни. Обърнете специално внимание на размера на захарта. Списъкът на съставките ще ви уведоми дали продуктък е с с добавени захари като глюкоза, фруктоза, захароза, мед, захарна тръстика, плодово пюре, меласа, царевичен сироп, декстроза, концентриран плодов сок. Тези добавки не предоставят никакви хранителни ползи – намалете или премахнете такива храни от вашия списък за пазаруване.

 

Колко захар, все пак, трябва да консумираме?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *