Тежест в стомаха – какви са причините и как се лекува?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Тежест в стомаха е неприятно усещане, което най-често се появява след обилно хранене или прием на мазни храни

тежест в стомаха

 

Неразположението тежест в стомаха може да бъде придружено от усещане за раздуване на корема, оригване и подуване. Какво показват тези симптоми, какво ги причинява и как бързо да премахнете дискомфорта? Отговорите са в нашата статия.

Симптоми на тежест в стомаха

Тежест в стомаха се отнася до всяко неприятно усещане за пълнота в стомаха. Често можете дори визуално да забележите подуване в горната част на корема.

Като се вземат предвид индивидуалните характеристики и възможните заболявания на храносмилателната система, този дискомфорт може да бъде придружен от следните симптоми:

✓ подуване на корема;
✓ усещане за силен натиск в епигастричния регион;
✓ оригване;
✓ киселини;
✓ леко гадене;
✓ лош дъх;
✓ летаргия;
✓ сънливост;
✓ болезнени спазми и стомашни болки;
✓ загуба на апетит;
✓ диария.

Подуване на корема и тежест

Тежестта и разширяването на корема може да бъде причинено както от обикновено преяждане, така и от по-сериозни проблеми с храносмилателната система. Важно е да се разбере, че подуването и коремният дискомфорт са само симптоми, а не отделни заболявания, но появата им не трябва да се пренебрегва.

Много хора изпитват тези неприятни симптоми, особено по време на празници. Въпреки това, при някои подуването на корема се появява рядко и е свързано предимно с диетата, докато при други това неприятно състояние може да бъде причинено от наличието на определени заболявания.

Киселини и тежест в стомаха

Киселини и тежест в стомаха е усещане, което е не само неприятно, но ако се случва често може да бъде и тревожно.

В тази връзка най-ярката проява на „проблеми“ в стомашно-чревния тракт е диспепсията.

Диспепсията е набор от симптоми, които се появяват, когато храносмилането е нарушено и изпразването на стомаха се забавя:

• киселини, оригване на въздух (кисел, горчив);
• гадене, повръщане;
• болка в горната част на корема, „гладна“ болка, нощна болка или болка след хранене;
• тежест в стомаха, усещане за бързо засищане.

Всички горепосочени симптоми могат да бъдат признаци на заболявания като гастрит, дуоденит, ГЕРБ (гастроезофагеална рефлуксна болест), язва на стомаха и дванадесетопръстника. При липса на навременна диагноза и лечение могат да възникнат усложнения под формата на стомашно-чревно кървене, перфорация на стомашната стена, анемия, рак на хранопровода и стомаха.

Тежест в стомаха и гадене

гадене

Тежест в стомаха и гадене, придружено от болка може да се усети и сутрин, на гладно. За тези три симптома, които могат да се появят заедно или поотделно, може да има много и различни причини.

Гадене и слабост, които са придружени от болка в стомаха, могат да показват, например, бременност. Повръщането е често срещан симптом през първия триместър на бременността и това не води до усложнения и не изисква медицинска или лекарствена намеса. Но ако тази тенденция стане дългосрочна, тогава трябва да се свържете със специалист.

Яденето на „тежки“ храни и алкохол също влияе негативно на стомашно-чревния тракт. Когато стомахът трудно усвоява някои съставки, в него започва възпалителен процес, който предизвиква спазми на повръщане. Често такова заболяване води до пълно изхвърляне на изядено и изпито. Алкохолното отравяне също е придружено от главоболие и понякога треска.

Стресът, депресията и умората могат да причинят стомашно-чревни проблеми.

Неочевидни причини

Много хора изпитват „меча болест“, когато по време на нервна и стресова ситуация стомахът започва да боли и започва гадене. Когато това отмине, заедно с болката, си отиват и силите, настъпва умора, слабост и усещане за тежест в стомаха.

Гастритът е заболяване, което не протича без болка в стомаха. Тези спазми са редовни и обикновено се появяват известно време след хранене. Такава реакция на тялото се обяснява с факта, че стените на стомаха са възпалени. По правило всяка болка в стомаха води до чувство на гадене, като не е задължително да се стигне непременно до повръщане. Когато се сблъскате със симптомите на гастрит, в никакъв случай не трябва да се самолекувате, трябва да се консултирате с лекар, да вземете тестове и да се подложите на подходящ преглед.

Може да изглежда странно, но дори проблемите на сърдечно-съдовия тракт водят до болки в стомаха

Например, заболявания като артериална хипертония и съдова атеросклероза засягат състоянието на стомаха и са придружени от гадене и тежка слабост.

Стомашната язва е много сериозно хронично заболяване, което изисква спазване на диетата, редовен прием на предписани лекарства и редовни прегледи. Ако не наблюдавате развитието на заболяването, тогава гадене, повръщане, тежест в стомаха и други симптоми ще преследват пациента много дълго и болезнено.

При апендицит се появява очевидна болка в долната част на корема, но самото начало на това заболяване може да засегне стомаха. Поради това много пациенти изпитват болка и гадене. Всички тези симптоми са сигнали от тялото и призив за действие.

Както става ясно, болката в стомаха не винаги е заболяване, причинено от проблем със стомашно-чревния тракт. Причините могат да се крият на най-непредвидими места. Ето защо е важно винаги да се консултирате със специалист, ако не се чувствате добре, да вземете съответните тестове и да се подложите на преглед.

Причини за подуване и тежест в корема

Всички признаци при появата на неприятни симптоми, които влошават изпълнението на ежедневните дейности, могат да бъдат разделени на две основни групи.

Първата група са патологични причини, които са свързани с наличието на заболяване в стомашно-чревния тракт. Тази група включва причини като:

• гастрит;
• язва на стомаха и дванадесетопръстника;
• стомашна диспепсия;
• остър ентерит;
• колит;
• дискинезия на червата;
• хроничен панкреатит;
• чревна непроходимост поради наличието на полипи и други неоплазми;
• дисбактериоза.

Отделно състояние, което може да причини подуване на корема, е целиакия (цьолиакия), при която тялото не е в състояние да смила глутена. Този процес кара несмлени частици храна да се натрупват в тънките черва, което води до газове и подуване на корема.

Втората група причини е свързана с начина на живот и хранителните навици

Непатологичните причини включват:

• злоупотреба с пържени и мазни храни;
• липса на пресни зеленчуци и плодове в диетата;
• консумация на пушено месо, чипс и други мезета за бира;
• големи количества газирани сладки напитки;
• липса на диета;
• леки закуски в движение;
• преяждане, особено вечер и преди сън;
• отказ от упражнения и спорт;
• заседнала заседнала работа;
• лоши навици, включително ядене на големи количества сладкарски изделия.

Също така си струва да се отбележи, че постоянният стрес може да причини подуване на корема. Много хора не осъзнават, че стресовите ситуации могат да повлияят на процеса на храносмилане, забавяйки го и намалявайки качеството на усвояване на хранителните вещества.

Постоянното емоционално претоварване може да причини синдром на раздразнените черва, когато тялото не е в състояние да извлече всички полезни вещества от храната.

Възможни причини за тежест в стомаха

тежест в стомаха

Усещането за пълен корем може да бъде причинено от различни функционални и органични причини.

Функционални причини:

Лошо хранене. Тежест в стомаха без болка и подуване може да бъде причинена от преяждане. Пълният корем не работи добре поради твърде големи порции, прекалено сладки или мазни храни. Храната се задържа в горната част на храносмилателния тракт по-дълго от необходимото и отделянето на храносмилателни ензими не е достатъчно, за да се усвои.

Лоши навици. Алкохолът и тютюневият дим дразнят стомашната лигавица, блокират производството на храносмилателни ензими и забавят чревната подвижност, което се отразява негативно на работата на стомашно-чревния тракт. Според статистиката лошите навици удвояват риска от развитие на функционално храносмилателно разстройство.

Стрес. Американски учени са провели редица изследвания, които показват, че нервите и невронните мрежи, които регулират функцията на стомашните мускули и изпразването на стомаха, реагират на стрес, като променят своите реакции и активност.

Стресът е един от тригерите за функционални храносмилателни разстройства

Храна „на крак“. Диетолозите казват, че бързото хранене е много вредно за здравето на стомаха. Храната трябва да се дъвче старателно, тъй като недостатъчно преработената храна се задържа по-дълго в стомашно-чревния тракт. Става „като камък в стомаха“, ферментира, причинявайки оригване и образуване на газове. Освен това тези, които дъвчат в движение, са склонни да поглъщат повече въздух, което причинява подуване на корема.

Прием на определени лекарства. Някои лекарства могат да причинят чувство на тежест в стомаха: спазмолитици, антидепресанти, калциеви антагонисти и др. Най-често пациентите се оплакват от дискомфорт в епигастричния регион след приемане на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). В допълнение, нарушаването на чревната флора след прием на антибиотици може да повлияе на храносмилането и да причини тежест в стомаха.

Промени, свързани с възрастта. Изтъняването на мускулната стена на стомаха, влошаване на неговата секреторна и двигателна функция и други структурни промени, които настъпват с възрастта, могат да доведат до дискомфорт в стомаха след хранене. Рискът от развитие на язва се увеличава, тъй като стомашната лигавица става по-уязвима.

Преяждането е особено опасно в напреднала възраст

Препълненият стомах не може да се справи с натоварването, тъй като производството на солна киселина – важен компонент на стомашния сок – е намалено. Всичко това влошава храносмилането, причинявайки тежест в стомаха.

Хранителни алергии и непоносимости. Неприятните усещания в корема могат да бъдат причинени от наследствена и/или придобита ензимопатия (непоносимост към глутен, лактоза и др.). Това се дължи на дефицит на определени ензими. Хранителните алергии, причинени от особеностите на имунната система, могат да причинят възпаление на стомашно-чревната лигавица, което се изразява в усещане за тежест в коремната област.

Хранително отравяне. Гаденето и тежестта в стомаха след хранене (особено сутрин) могат да бъдат свързани със забавено изпразване на стомаха поради скорошен остър инфекциозен гастроентерит или хранителна токсичност. Статистиката показва, че 20% от пациентите след хранително отравяне започват да се оплакват от различни стомашно-чревни проблеми.

Причини за органични нарушения:

Патологии на жлъчния мехур. Такива заболявания водят до недостатъчен прием на жлъчни киселини в лумена на тънките черва и нарушена жлъчна екскреция. Последствията от това са проблеми с храносмилането. Патологиите на жлъчния мехур могат да бъдат придружени от намален апетит, чувство на горчивина в устата, спазми и болка в десния хипохондриум, метеоризъм, запек или диария.

Метаболитни нарушения. Захарният диабет, системната склеродермия и проблемите с щитовидната жлеза могат да причинят усещане за тежест в стомаха след хранене.

Други фактори, които могат да причинят тежест в корема:

• Хронични стомашно-чревни заболявания (гастрит, панкреатит, хепатит, язва на стомаха и дванадесетопръстника, ГЕРБ, както и неоплазми).

• Вродена реакция към определени храни.

• Хормонални промени по време на цикъл при жените (често в дните преди началото на менструацията) и по време на бременност.

• Промяна на хранителните навици, като ядене на необичайни храни по време на пътуване.

Лечение на тежест в стомаха

подутият корем

Тежестта в стомаха обикновено се появява, когато храната не се усвоява достатъчно, така че основното лечение е леко стимулиране на храносмилането и чревната подвижност. Това се улеснява от правилното хранително поведение, диетична терапия, прием на специални хранителни добавки и лекарства, както и от някои методи на традиционната медицина.

Корекция на храненето

Диетата трябва да бъде изчистена от мазни храни, както и от храни, които предизвикват дразнене на лигавиците (пикантни, кисели, съдържащи консерванти) и образуване на газове. Не се препоръчват тлъсти месни и рибни ястия, пресен хляб, варива, подправки, сосове, гъби, алкохол. Трябва да ядете на малки порции поне 5-6 пъти на ден. Начини на приготвяне на храната: варене, пара, печене във фурната. Яжте храната нито много топла, нито студена.

Лекарства при тежест в стомаха

Лекарствата за тежест в стомаха се предписват от лекар след установяване на истинската причина за храносмилателното разстройство. Това могат да бъдат средства за нормализиране на перисталтиката, заместване на липсващите ензими, както и премахване на клиничните симптоми.

Те включват:

➦ Хранителни ензими (мезим форте, фестал, креон и други). Те компенсират липсата на ензими в организма, улесняват храносмилането на въглехидрати, мазнини, протеини и растителни фибри.

➦ Прокинетици (като например мотилиум). Подобряват перисталтиката и помагат при гадене.

➦ Газогонни (еспумизан). Намалява образуването на газове и премахва подуването.

➦ Холекинетика (но-шпа). Разширяват жлъчните пътища и нормализират изтичането на жлъчката в червата.

➦ Пробиотици. Възстановява полезната чревна микрофлора.

➦ Антиациди. Неутрализират солната киселина в стомашния сок и намаляват протеолитичната активност на пепсина.

➦ Инхибитори на протонната помпа (омепразол, ланзопразол). Инхибират стомашната секреция при хиперациден гастрит.

Храни при тежест в стомаха

Храните, които консумираме са пряко свързани със здравето. Ако се храним правилно, организмът получава достатъчно количество белтъчини, мазнини и въглехидрати. В същото време е добре продуктите да са качествени и правилно приготвени. Така рискът от стомашни заболявания и тежест в стомаха значително ще намалее.

Но, за съжаление, съвременният ритъм на живот включва много нездравословни закуски и хранене в движение. Ето защо има толкова много хора, страдащи от тежест в стомаха и заболявания на стомашно-чревния тракт.

Ролята на храненето при лечението на стомашно-чревни заболявания

Правилното хранене е в основата на лечението на почти всички стомашно-чревни заболявания. Със сигурност съвременните лекарства помагат, но ефектът им ще бъде анулиран, ако не промените нездравословния си начин на живот и продължите да ядете вредни храни.

Диетата може да има следните клинични ефекти:

• С помощта на правилните продукти можете да регулирате киселинността;

• Активира се и се нормализира стомашната подвижност;

• Подобрява се храносмилателната функция;

• Почиства се стомаха;

• Регенерира се лигавицата.

Какви храни трябва да ядете?

подут корем
Суровите зеленчуци са по-полезни от пържените

Някои от най-здравословните храни за стомаха са тези, които съдържат фибри. Например зеленчуци, плодове, трици, зърнени храни. Такива продукти се усвояват дълго време и в същото време имат благоприятен ефект върху храносмилателната система и активират стомашната подвижност.

Най-богат на фибри е бананът. В другите плодове и зеленчуци по-голямата част от този полезен компонент се съдържа в кората. Затова е по-добре да ги ядете пресни или под формата на зеленчукови салати, скромно поръсени с растително масло. Добре е да добавяте зеленчуци към всяко ястие. Само ако нямате противопоказания, болки в стомаха, язва или гастрит, може да планирате два или три дни в седмицата, през които да се храните само със сурови плодове и зеленчуци.

По-добре е да ядете пълнозърнест хляб, той има много фибри

Особено полезни са млечните продукти като кефир, ферментирало мляко, извара, сирене и заквасена сметана. Те нормализират киселинността и съдържат калций, витамини А, В1, В2, В12.

За хора, страдащи от гастрит и язва, се препоръчва диета, съдържаща зърнени храни, като грис, овесени ядки, ориз и елда. По-добре е да се ядат на пюре или добре сварени, за да не се нарани лигавицата с груби частици. Тези зърнени култури са богати на калий и магнезий. В същото време те имат благоприятен ефект върху лигавицата на храносмилателните органи и подпомагат заздравяването на раздразнената повърхност.

Тежки храни за стомаха

По-долу е даден списък с храни, които не са полезни за стомаха. Те могат да раздразнят стените на червата и стомаха и да доведат до болезнени състояния на храносмилателните органи и да доведат до образуване на язви, подуване на корема, болка, затруднено храносмилане и киселини. Тези продукти включват:

• бързо хранене;
• мазни храни;
• пържени храни;
• много пикантна храна;
• редовна консумация на билки и подправки;
• нискокачествени продукти (развалени храни);
• алкохол и сода.

Леки храни за стомаха

Полезните за стомаха продукти трябва да се консумират от пациенти със стомашно-чревни заболявания, както в острия стадий, така и в ремисия.

Любителите на сладкото имат могат да ядат солени бисквитки, кифлички без мая и пайове. Тестените не трябва да са пресни, а вчерашни или сушени.

По-добре е да изберете постни меса, като пилешко, пуешко, говеждо и заешко. Същото важи и за рибата. Тези продукти се абсорбират по-лесно в червата. Месото може да се яде варено или печено, или можете да приготвите различни ястия без мазнина, на пара.

Полезно е да се консумират млечни продукти, особено извара. Можете да я използвате за приготвяне на чийзкейкове и разядки. Разрешено е да хапвате малко твърдо и нискомаслено сирене.

Сред напитките е полезно да се пие отвара от шипка, слаб чай с мляко, плодови и зеленчукови сокове.

По-добре е да се консумират зеленчуци и плодове след топлинна обработка, варени, печени, на пара. Особено полезни зеленчуци за стомаха са цвеклото, карфиолът, тиквата, морковите и картофите.

Продукти, полезни за стомаха и стимулиращи стомашно-чревния тракт

При някои пациенти, най-често възрастни хора, чревната подвижност се влошава и човекът започва да страда от постоянен запек. Но има храни, чиято консумация стимулира стомашната и чревната подвижност, което подобрява храносмилането и намалява вероятността от запек. Храните, които са полезни за стомаха, включват:

• Ферментирали млечни продукти (кефир, ферментирало мляко, извара);
• Ферментирали зеленчуци;
• Зеленчуци като тиква, цвекло, моркови, кисело зеле. Можете да ядете зеленчукови супи, но без месо.
• Плодове, като пъпеш, ябълка, слива.
• Плодове и сладко от тях;
• Рохко сварени яйца;
• Мед.

Рядко епизодично преяждане, което е придружено от тежест в стомаха, не причинява значителна вреда на здравето

Систематичната консумация на големи порции храна води до разтягане на стомашните стени и нарушаване на храносмилателните процеси. Разтегнатите стени се свиват слабо и не могат активно да придвижват усвоената храна в червата. Храната се задържа, което предизвиква оригване, усещане за тежест и дискомфорт в коремната област. Честото преяждане може да провокира стомашно-чревни заболявания или да предизвика тяхното обостряне.

Тежест в стомаха след хранене: какво да правя?

Ако след хранене сте притеснени от тежест, подуване или усещане за пълнота в стомаха, използвайте следните препоръки:

• Избягвайте да ядете през следващите три часа;
• Опитайте се да не пиете никакви напитки, различни от чиста негазирана вода през това време;
• Разходете се, ходете със спокойно темпо 15-20 минути;
• Не лягайте и не почивайте през следващите няколко часа. Ако почувствате умора, седнете на стол, но не заемайте хоризонтална позиция;
• Направете следващото си хранене по-леко, като изберете нискокалорични храни, които са лесни за смилане;
• За да възстановите дейността на стомашно-чревния тракт, трябва да нормализирате диетата и да се придържате към редовно и често похапване, а не да преяждате веднъж на ден. Когато човек се храни по едно и също време, тялото свиква да произвежда храносмилателни ензими в определено време. Благодарение на това храната се обработва равномерно от стомашния сок и се усвоява добре.

Какво е строго забранено да правите, ако почувствате тежест в стомаха:

• Изкуствено предизвикване на повръщане;
• Да си легнете – това ще предизвика киселини и ще влоши здравето ви;
Да не ядете почти нищо през деня след преяждане – внезапните промени в хранителното поведение няма да са от полза за храносмилателните органи;
• Да вземете лаксативи – изпразването на червата няма да облекчи състоянието, а само ще наруши нормалната подвижност.

Ако усещането за тежест в стомаха след хранене не е свързано с нарушение на диетата и количеството, което е било изядено, пациентът трябва да бъде изследван за наличие на заболявания на стомашно-чревния тракт. Лекарят ще предпише лабораторни и инструментални изследвания, ще постави диагноза и ще предпише ефективно лечение. След лечение на основното заболяване, дискомфортът в храносмилателните органи ще изчезне и ще трябва само да се спазва препоръчаната диета.

Какво да пия при тежест в стомаха

Вкусен и полезен чай с джинджифил топи любовни дръжки и издути кореми

Най-добре е да се пие обикновена трапезна вода. Само няколко глътки топла вода могат да промият добре корема. Този метод е отличен, ако дискомфортът е причинен от непатологични фактори – например, човек е преял или след хранене активно се навежда или носи големи тежести. Ако заедно с усещането за тежест има гастрит или ГЕРБ, е важно да се намали киселинността допълнително. Можете да направите това по два начина:

Добавете сода за хляб към водата

Половин чаена лъжичка е достатъчна за чаша (200 мл). Много е важно да запомните, че такова лекарство за киселини, както и при тежест в стомаха, е допустимо само ако заболяването не е придружено от язви в хранопровода или стомаха. Също така содата не трябва да се използва от бременни жени.

Минерална вода

Обикновената трапезна вода ще помогне за намаляване на дискомфорта в стомаха, както и ще намали киселинността. При гастрит с висока киселинност е полезно да отидете в балнеоложки курорти и да пиете лечебна вода там. Но това може да стане само след консултация и с насока от лекар, тъй като грешно подбраната минерална вода може да навреди на здравето.

Следните напитки ще бъдат полезни за подобряване на стомашната функция и намаляване на усещането за тежест в стомаха:

• Чай от лайка.
• Отвара от прясна мента.
• Чай от калина.
• Сок от алое вера.
• Сок от картофи.

Растителни пребиотици

Известно е, че чревната флора играе важна роля в храносмилането. Приемът на пребиотични храни помага за поддържането и развитието на полезни бактерии. Пребиотиците включват определени видове фибри, които се намират в повечето зеленчуци, както и в пълнозърнестите храни.

Подуване на стомаха в горната част

Подуване на стомаха в горната част се появява при метеоризъм.

Метеоризмът е временно, но неприятно явление. Хората в такива случаи се оплакват от усещане за пълнота и подуване на стомаха и усещане за раздуване отвътре. Ако преди това сте яли боб или зеле, тогава неприятните усещания са разбираеми. Но ако подуването е продължително, болезнено и се появява периодично, тогава трябва да се консултирате с гастроентеролог.

Опитен лекар може да различи истинското от въображаемото подуване, като внимателно проучи историята и проведе подробен външен преглед.

При здрави хора подуването на корема може да възникне поради следните причини:

  1. Преяждане с храни, богати на фибри (бобови растения, зеле, моркови и др.).
  2. Поглъщане на големи порции въздух по време на прибързано хранене с лошо дъвчене на храната или при говорене по време на хранене. До половината от обема на газовете в стомаха идва от поглъщания въздух.
  3. Пиене на различни газирани напитки. Част от въздуха се отстранява от стомаха спонтанно или чрез оригване, но по-голямата част от него навлиза в червата.
  4. Подуването на корема може да е проблем за пушачите. Особено ако пушите по време на хранене.
  5. Заболявания на назофаринкса, повишено слюноотделяне или лошо поставени протези причиняват по-чести преглъщащи движения, което също води до увеличаване на обема на поглъщания въздух.
  6. Прекомерна консумация на мазни и сладки храни. Те са богати на лесноусвоими въглехидрати, които предизвикват реакция на ферментация и последващо повишено газообразуване.
  7. Поглъщане на големи количества нишесте и фибри. Тези вещества се съдържат в ръжения черен хляб, бобовите растения, картофите, зелето и ябълките.

Подуване на стомаха в горната част като симптом

Понякога промените в размера на стомаха и други части на храносмилателния тракт могат да показват сериозно заболяване. Това може да е тумор или чревна непроходимост. Подутият корем може да е следствие от нарушена двигателна функция на червата, проблеми с кръвообращението поради разширени вени, когато кръвта застоява в чревната венозна мрежа. За да диагностицирате правилно заболяването, трябва да се консултирате с гастроентеролог, да се направят изследвания и да се подложите на визуален преглед на коремните органи.

Дефицитът на определен ензим в тялото може да причини газове

Например, ензимът лактаза, който е отговорен за разграждането на сложната млечна захар, се произвежда в тънките черва. Когато не е достатъчно, млякото с неусвоена млечна захар преминава в дебелото черво, където се усвоява с помощта на местната микрофлора. Този процес предизвиква активно образуване на газ. Поради това има усещане за пълнота и подуване на корема след хранене.

Панкреатична недостатъчност поради патология на панкреаса, например при остър и хроничен панкреатит, води до нарушено храносмилане и усвояване на храната в червата. Резултатът е подуване на корема, увеличен обем на изпражненията и мазни изпражнения, които остават по стените на тоалетната при пускане.

Дисбактериозата може да причини метеоризъм

При дисбактериоза се нарушава съставът на чревната микрофлора, т.е. балансът между броя на вредни и „полезни“ бактерии. И двата вида бактерии живеят в нашето тяло. Докато човек е здрав, полезните микроорганизми, необходими за нормалното храносмилане, лесно потискат патогенните. Когато количеството на патогенната микрофлора в червата се увеличи, нормалната обработка на храната се нарушава. Като резултат от доминирането на гнилостните процеси рязко се увеличава образуването на газове.

Как да разпознаем подуването на стомаха в горната част?

Всичко започва с факта, че самият пациент изпитва дискомфорт: иска да разхлаби колана си или да носи по-големи дрехи; всяко физическо напрежение на коремните органи води до дискомфорт.

В други случаи дори значително разтягане може да остане незабелязано с месеци. Това се случва при наднормено тегло или асимптоматична коремна воднянка (асцит).

Коремната стена се разтяга постепенно

Процесът може да се разпознае по следните симптоми: усещане за „напрежение“ в страничните части на корема, в областта на слабините, както и неясни болезнени усещания в долната част на гърба.

Ако страдате от постоянна болка в коремните органи и промени във формата на корема, то може би това показва конгестивен черен дроб, увеличен далак или поразено от тумор дебело черво.

Прогресивният асцит или тумор, локализиран в коремната кухина, може да доведе до повишено интраабдоминално налягане. В резултат на това се нарушават храносмилателните процеси. Развива се обратно движение през стомаха и хранопровода, има киселини, задух и бързо повърхностно дишане.

Ако лекарят открие дифузен тип разширение на корема при пациент, тогава трябва да се изясни следното:

– Пациентът има ли склонност да злоупотребява с алкохолни напитки;
– Има ли анамнеза за жълтеница (хепатит), хематурия (кръв в урината);
– Дали е имало прояви на нарушения в режима на чревната дейност (запек, диария);
– Има ли анамнеза за ревматична болест на сърцето?

Получената информация ще помогне на опитния лекар да идентифицира неразпозната преди това цироза, да диагностицира рак на дебелото черво с метастази в коремната област, патологични процеси в бъбреците или застойна сърдечна недостатъчност.

Лечение на тежест в стомаха с народни средства

При тежест в стомаха могат да се използват различни лечебни растения. Билков чай ​​с анасон, копър и кимион ще ви помогне да облекчите подуването и стомашните спазми.

Следните рецепти ще помогнат при тежест в корема:

Вода от копър. Залейте 40 г семена с 250 мл вряща вода, оставете за 20 минути, прецедете. Пийте водата от копър на малки глътки през целия ден. Продуктът премахва спазмите, тежестта в корема, метеоризма и подобрява движението на хранителния болус.

Варени аспержи. Така приготвени, аспержите съдържат пробиотици, благодарение на които стомахът се справя добре с газовете, премахват усещането за тежест и правят възможно освобождаването на излишната течност.

Масло от черен кимион. Вземете една чаена лъжичка 2 пъти на ден (сутрин и вечер), след което изпийте половин чаена чаша топла вода с мед. Елиминира симптомите на диспепсия, предпазва стените на стомаха от дразнене, подобрява потока на жлъчката.

Предотвратяване на тежест в стомаха

Мерки за предотвратяване на тежестта в стомаха, причинена от функционални нарушения:

  1. Яжте умерено. Като ядете често по-малки порции, поддържате храносмилателната система активна, без да я затрупвате с повече храна, отколкото може да поеме наведнъж.
  2. Ограничете приема на мазни храни. Стомахът смила мазнините по-бавно, което означава, че храната остава в стомаха по-дълго, причинявайки усещане за тежест. Предпочитайте месо от нетлъсти риби и пиле, пийте обезмаслено или полуобезмаслено мляко.
  3. Яжте у дома. Ресторантските ястия обикновено съдържат много сметана, масло и растително масло. Като готвите у дома, можете да контролирате количеството мазнини в храната. Съдържанието на мазнини е особено високо в храните за бързо хранене.
  4. Избягвайте подсладителите. Някои хора имат проблеми с храносмилането им. В много нискокалорични храни се добавят вещества като ксилитол или сорбитол. Четете внимателно съставките на опаковката.
  5. Ограничете млечните продукти. Някои хора имат непоносимост към лактоза по рождение, а други губят способност да усвояват млечни продукти с възрастта. Ако чувствате тежест и газове след ядене на млечни продукти, в бъдеще ще трябва да ги намалите или да ги откажете съвсем.
  6. Консумирайте ферментирали млечни продукти. Ферментиралите млечни продукти, като кисело мляко и кефир, съдържат живи бактериални култури, които помагат на тялото да разгражда храната и да я смила правилно.
  7. Подобрете начина на живот. Физическата активност стимулира движението на храната през храносмилателната система, което намалява времето, през което храната остава в стомаха и ферментира. Изберете дейност, която ви харесва, и я правете редовно.
  8. Откажете се от вредните навици. Спрете да пушите и да пиете алкохол. Коригирайте и навиците, които ви карат да поглъщате въздух (закуски в движение, дъвка, пиене през сламка). Яжте на малки порции, не бързайте, дъвчете добре всяка хапка.
  9. Управлявайте стреса. Използвайте техники за релаксация, които ви помагат да се отпуснете. Например, можете да опитате да визуализирате успокояващи образи, медитация, йога или масаж. Освен това е необходим правилен сън. Всичко това облекчава добре стреса, като по този начин има положителен ефект върху храносмилането.

Кога да посетите лекар

Тежестта в стомаха, разбира се, е неприятна, но най-често не представлява особена опасност. Въпреки това, ако редовно страдате от подобен дискомфорт, трябва да се консултирате със специалист като предпазна мярка. Това е особено нужно, ако признаците на нарушено храносмилане не изчезнат, станат постоянни или са придружени от други симптоми.

Трябва незабавно да се консултирате с лекар, ако имате:

● стомашни болки и спазми;
● затруднено дишане;
● честа диария;
● наличие на кръв в изпражненията;
● изхождане с необичаен цвят;
● необяснима загуба на тегло.

След определени диагностични процедури лекарят ще може да определи истинската причина за стомашните проблеми и да предпише нужното лечение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *