Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Панкреатична некроза: Защо не се смесват мазни храни и алкохол

Да се пие алкохол през лятото е почти толкова вредно колкото и през зимата. Топлият сезон обаче провокира появата на повече проблеми

алкохол

Вдигнат ли се градусите навън, на предпочитания алкохол градусите падат. Стане ли топло, студената бира по-често се слага на масата. С нея идват и добре изстудената ракия, водка или коктейли с джин.

И това се приема за нормално. Лятото е време за почивки и пикници сред природата. Сега е моментът да се отървем от всички проблеми и тревоги, безпокойства и трудности. Но в същото време не е добра идея да разпускаме като за последно. В противен случай може да си докараме много здравословни проблеми. Един от тях се нарича панкреатит.

Д-р Артем Косов

Как да избегнете това неприятно заболяване, обяснява д-р Артем Косов, ръководител на отделението по спешна хирургия на Московската областна болница „Професор Розанов“.

„Обичам да се забавлявам и малко алкохол няма да ми навреди!“

Подобно оправдание може да бъде изречено от всеки, не само от хора, които имат сериозни и дългогодишни проблеми с алкохола.

„За да не стигнете от полянката за пикник или от барбекюто в лятната вила директно до масата на хирурга, през лятото пийте и яжте по-малко“, съветва д-р Косов. „Именно през уикенда, както по време на празници, когато масите са отрупани с печени и пържени меса и зеленчуци, а алкохолът тече като вода, при нас идват пациенти с панкреатична некроза.“

Тази диагноза крие страхотно усложнение на острия панкреатит, чиято същност е некрозата на панкреатичната тъкан. В основата на заболяването, според експерта, е неизправността на механизмите за вътрешна защита на панкреаса от разрушителното действие на панкреатичните ензими.

Умереност – ключ към доброто здраве

Както казва д-р Косов, в повечето случаи млади и здрави мъже се озовават в болнично легло – същите „герои“, които могат да изядат цяло печено прасенце наведнъж. Но след това те трябва да лекуват дълго време последствията от неудържимия си апетит – първо в интензивно отделение (тъй като панкреатичната некроза е състояние с изключителна тежест), а след това и в операционната, тъй като такива пациенти трябва да се подложат на некректомия (операция за отстраняване на нежизнеспособни тъкани). И след изписване от болницата, ще трябва да спазват диета и до края на живота си да приемат ензими. Струва ли си всичко това заради едното ядене и пиене? А за появата на този проблем е достатъчно дори и само едно обилно хранене!

Предотвратяването на панкреатична некроза е елементарно просто – не преяждайте, особено с тлъсто месо, пържени и пушени храни и не пийте алкохол в големи дози. Умереността е ключът към здравето. И определено трябва да се направи курс за лечение на панкреатит, ако вече сте били диагностицирани с такава диагноза. Като цяло, е добре да се грижите и да обичате панкреаса си, за да не ви отмъсти той по най-коварен и неочакван начин.

Алкохолът не е ваш приятел

Известно е, че алкохолът има токсичен ефект върху всички органи и тъкани. Панкреасът, обаче понася най-големия удар.

Злоупотребата с алкохол, както уточнява лекарят, води до необратими промени в чернодробните клетки – хепатоцити, което предизвиква фиброзни изменения, а след това и цироза на черния дроб. На фона на прогресираща цироза настъпва чернодробна недостатъчност с нарушен венозен отток и образуване на патологични венозни плексуси, което е придружено от редовно повтарящо се кървене от вените на хранопровода и ректума. Често кървенето е толкова силно, че пациентът може да умре, преди дори да е стигнал до болницата.

Нарушенията на метаболизма на холестерола, на фона на приема на мазни и пържени храни, променят свойствата на жлъчката и водят до образуване на камъни в жлъчните пътища. Също така, нарушението на липидния метаболизъм може да причини атеросклероза – пряк път за инсулти и инфаркти.

Освен това, според лекаря, алкохолът променя свойствата на стомашния сок и слуз. В резултат на това се появяват дълбоки язвени дефекти по стените на стомаха и дванадесетопръстника (често с кървене, а понякога и с перфорация на стената и развитие на перитонит). Алкохолното отравяне провокира многократно неукротимо повръщане с такава сила, че е възможно дори разкъсване на лигавицата на хранопровода с активно кървене.

Злоупотребата с алкохол е придружена от нарушения на сърдечния ритъм – аритмии и развитие на дилатативна кардиомиопатия (разширяване на сърдечните камери и намален контрактилитет), което може да причини остра сърдечно-съдова недостатъчност и внезапен сърдечен арест.

Е, а какво толкова може да стане от една бира?

Според експерта опасен е не само силният, но и с по-ниски градуси алкохол. Особено ако го използвате в излишък. Дори слабите алкохолни напитки, особено бирата, имат отрицателен ефект върху функционирането на бъбреците. Многото бира нарушава филтрирането и отделянето на урина, което може да доведе до бъбречна недостатъчност. По правило чаша бира на вечер (мъжете могат да изпият и две) няма да навреди, но оттам нататък вече става рисково. И ако комбинирате алкохола с тлъсто свинско месо, печено на шиш или с голямо количество пържени кюфтета, последствията могат да бъдат още по-опасни.

Невъзможно е да се пренебрегне влиянието на алкохола върху най-големия човешки орган – кожата

Редовната злоупотреба със силни напитки променя еластичността на кожата. Способността на епидермалните клетки да се регенерират намалява, което води до сухота и лющене, землист тен на лицето и ранни бръчки. В допълнение, подпухналостта променя контурите на лицето.

Алкохолът, особено газираният (бирата или пенливите вина, предпочитани от жените), изхвърля голямо количество калций от тялото. В резултат на това зъбният емайл се разрушава, възниква дълбок кариес. А ако се наруши хигиената на устната кухина и пародонтит, заради който зъбите започват да падат много бързо. И това не е пълен списък на онова, което алкохолът (особено ако е с лошо качество и в големи количества!) може да причини на човешкото тяло. Затова по-добре останете трезви и се забавлявайте по други начини. Празниците и почивката не бива да зависят от алкохола, а от вас самите. В крайна сметка има много други възможности да прекарате лятото активно, весело и радостно. И най-вече – далеч от болниците…

Алкогард алкохолизъм
АЛКОГАРД – помага при алкохолизъм и проблеми с черния дроб

 

Алкогард - добавка против алкохолизъм
Поръчай АЛКОГАРД

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *