От колко сън се нуждаят по-възрастните хора?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Лошият сън при възрастните хора е свързан с повишен риск от когнитивен спад, депресия и влошено сърдечно-метаболитно здраве

от колко сън се нуждаят по-възрастните хора

Сънят е жизнено важен на всички възрасти, но един мит продължава да съществува – възрастните хора се нуждаят от по-малко сън.

Но всъщност на хората на 65 и повече години се препоръчва да спят колкото по-младите.

„С напредването на възрастта все още се нуждаем от около 7-9 часа сън, но начинът, по който спим, се променя. Сънят има тенденцията да става по-лек и по-фрагментиран, което означава, че възрастните хора се събуждат повече през нощта. Това може да се дължи на естествени промени във вътрешния ни телесен часовник, определени лекарства или здравословни състояния като артрит или сънна апнея,” казва д-р Радж Дасгупта, асоцииран програмен директор на резиденцията по вътрешна медицина в болница Huntington Memorial и медицински рецензент за National Council on Aging в САЩ.

По-възрастните хора често се сблъскват с проблеми със съня, които са по-рядко срещани при по-младите хора. Близо половината от хората на 75 и повече години имат нарушения на съня.

Стареенето също така променя циркадния ритъм, карайки по-възрастните хора да заспиват и да се събуждат по-рано. Освен това мелатонинът има тенденция да намалява с възрастта, като се започне още от 30-те години. Този спад може да повлияе на регулирането на телесната температура и да наруши цикъла сън-събуждане.

 

Защо добрият сън е важен за остаряващите хора?

 

Изследване, публикувано през 2018 г., установява, че по-старите хора, които имат лош сън, са изложени на повишен риск от деменция, когнитивен упадък, депресия и по-лошо сърдечно-метаболитно здраве.

„Добрият сън помага на по-възрастните хора с паметта, настроението и цялостното здраве“, обяснява д-р Дасгупта. „Той поддържа здравето на сърцето, засилва имунната система и поддържа нивата на енергия стабилни. Също така отпочиналите хора по-рядко падат или се нараняват, защото тяхната координация е по-добра.

Сънят е неразделна част и от психичното здраве с напредването на възрастта. Той помага за регулиране на настроението, подобрява когнитивната функция и повишава емоционалната устойчивост.

д-р Радж Дасгупта, асоцииран програмен директор на резиденцията по вътрешна медицина в болница Huntington Memorial и медицински рецензент за National Council on Aging в САЩ.
д-р Радж Дасгупта, асоцииран програмен директор на резиденцията по вътрешна медицина в болница Huntington Memorial и медицински рецензент за National Council on Aging в САЩ.

 

Как да си набавяте по-добър сън с напредването на възрастта?

 

Един от начините да спите по-добре с възрастта е да поддържате добра хигиена на съня.

За по-възрастните хора поддържането на добра хигиена на съня означава по-голямо внимание към рутината”, казва Дасгупта. „Лягането и събуждането по едно и също време всеки ден е важно. Създаването на успокояваща среда за спане, поддържането на спалнята тъмна, прохладна и тиха и избягването на дългите дрямки през деня може да има голямо значение. Намаляването на кофеина или алкохола, особено вечер, също е от ключово значение.

Подобряването на хигиената на съня може също да включва практики като медитация, обръщане на внимание на храненето и физическата активност.

Използването на лекарства за сън може да се наложи, ако проблемът не отшумява.

„Медикаментите могат да помогнат чрез справяне със здравословни проблеми, които влияят на съня, като болка, депресия или тревожност“, обяснява Дасгупта. „Някои лекарства обаче може да имат странични ефекти, които всъщност влошават съня. Помощите за сън могат да помогнат за кратки периоди, но трябва да се комбинират с когнитивно-поведенческа терапия и да се използват с повишено внимание в дългосрочен план, за да се избегне възможна зависимост.

Линк към изследването: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6092035/

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://www.freepik.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *