Скрита депресия

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Скрита депресия се нарича депресия, чиято клинична изява е соматична и вегетативна по природа

скрита депресия
Скрита депресия с явни симптоми

При скрита депресия емоционалните и психическите симптоми практически ги има или изобщо не се наблюдават. Основните прояви са общо влошаване на здравето, тахикардия, чувство на недостиг на въздух и болка, локализирана в различни части на тялото. Обикновено пациентът се опитва да прилага методи и средства за лечение на соматичните усещания и заболявания, но те не помагат. Лечението на скрита депресия трябва да включва антидепресанти и психотерапевтични методи. Но първо е необходимо потвърждение на тази диагноза от лекар. Често специалистите наричат скритата депресия и латентна депресия.

Според медицинската статистика приблизително 20% от населението на света, тоест всеки пети, страда от депресивни разстройства с различна тежест. При половината от пациентите от този брой депресията протича скрито, което всъщност лишава човека от възможността да получи подходяща медицинска помощ.

Като се има предвид мащабът на проблема, е необходимо да се говори по-подробно за латентната депресия, нейните отличителни признаци, както и за ефективните методи за диагностициране на това неприятно емоционално и психично разстройство.

Скрита депресия – какво е това и как се различава от обикновената депресия?

скрита депресия

Отличителна черта на скритата депресия е, че пациентите не осъзнават, че имат заболяването, дори и при постепенното му прогресиране.

По време на обикновена, така да се каже, „класическа“ депресия пациентите декларират доста ясен списък от оплаквания: постоянна меланхолия, непреодолимо чувство на безнадеждност, дълбоко отчаяние, липса на каквито и да е стремежи и целеполагане и накрая остро желание да умрат възможно най-скоро, за да не страдат. Попадайки в такова състояние, пациентите добре осъзнават, че с тях се случва нещо нередно. Затова рано или късно някои от тях се обръщат към психотерапевт или психолог за лечение.

При скрита депресия липсва такава изразена клинична картина. Следователно, съществуването на депресивното състояние не се признава от никого – нито от самите пациенти, нито от членовете на тяхното непосредствено обкръжение. Междувременно, разпознаването на наличието на скрита депресия в дадено лице не е особено трудно. Просто трябва да се знаят отличителните черти на това разстройство.

Основна информация за патологията

Скритата депресия се нарича още атипична, маскирана и ларвална. Сред пациентите със соматични патологии 7-30% са хора с маскирана депресия. Заболяването се открива по-често при жените.

Първото описание на това психично разстройство се появява преди повече от сто години. Първоначално заболяването се е смятало за лека циркулаторна психоза. Съвременното име започва да се използва от немски лекари през 70-те години на миналия век.

Скрита депресия причини

Произходът на латентната депресия в повечето случаи е ендогенен, тоест провокиран от вътрешни фактори: наследственост и липса на невротрансмитери – биоактивни вещества, които предават сигнали от нервните клетки, отговорни за емоционалните прояви. По-рядко психичното разстройство е свързано с екзогенни, тоест външни фактори, например продължителен стрес или травматично събитие. Хормоналните нарушения, причинени от соматични патологии, също могат да причинят развитие на депресия.

Има три фактора, които обясняват защо типичните депресивни симптоми могат да бъдат маскирани:

Страх от депресия

Човек се страхува да не бъде смятан за психически нестабилен. Той се ужасява от перспективата за лечение в психиатрична клиника и от презрителното и подигравателно отношение на околните. Съзнанието се абстрахира от негативните преживявания, но те не изчезват, а се трансформират в соматични разстройства.

Алекситимия

Алекситимията е патологично състояние, при което пациентът не може да изрази и разпознае собствените си емоции. Той не разбира, че е депресиран и възприема чувствата си като нормални. Но постоянният отрицателен емоционален фон има разрушителен ефект и води до соматични патологии.

Отричане на болестта

Някои хора отказват да приемат, че депресията е сериозно заболяване. В тяхното възприятие това представлява обичайна тъга, мързел, умора, влошаване на настроението, което трябва да премине с времето. Отричането може да бъде толкова упорито, че човек престава да осъзнава симптомите на психично разстройство.

Патогенеза

При по-голямата част от пациентите скритата депресия е свързана с липса на активност на невротрансмитери: серотонин, норепинефрин, допамин. Това се дължи на генетични фактори. Допълнителни провокатори за развитието на депресия са лични качества, черти на характера и житейски обстоятелства.

Трите изброени невротрансмитери са отговорни не само за емоционалните прояви, но и за реакциите, протичащи в тялото, за функционалността на вътрешните системи. Например, дефицитът на серотонин причинява смущения в храносмилателния тракт. Липсата на допамин провокира съдови нарушения. Липсата на норепинефрин причинява чувство на физическа умора.

При скрита депресия човек се фокусира върху определени физиологични прояви, а не върху психо-емоционални параметри. Освен това симптомите на психичното заболяване са индивидуални. Комбинацията от характеристики може да бъде различна, често не съответстваща на някаква соматична патология.

Класификация на скрита депресия

скрита депресия

Тъй като латентната депресия се различава значително по симптоми и курс, са създадени много класификации. Някои се свързват с произхода на заболяването, други с набор от прояви.

Скритата депресия най-често има 5 варианта на соматични признаци (така наречените маски):

Психопатологичен. Това са тревожни и обсесивно-компулсивни разстройства, фобии, хипохондрия, астения, неврастения, дисоциативни разстройства.

Соматовегетативен. Включва вегетативно-съдова дистония, дисфункция на вътрешните органи, виене на свят, нередовна менструация и неврогенни кожни патологии.

Болков вариант. Тази група обединява болка, локализирана в различни части на тялото, най-често в сърцето, главата, гръбначния стълб, ставите и периферните нерви. Болката започва внезапно и опитите да се открие източникът ѝ с помощта на диагностични методи не дават резултати.

Патохарактерологичен вариант. Категорията включва поведенчески и личностни разстройства: алкохолизъм, наркомания, други зависимости, истерия, свръхчувствителност към стимули.

Нарушени биологични ритми – или безсъние, или патологично изразена сънливост. Допълнителни симптоми са летаргия, апатия, хронична умора, откъсване.

Скрита депресия симптоми

Хронична умора

Пациентът започва да се оплаква от повишена умора, докато физическият или интелектуалният стрес остава непроменен. Обикновено този симптом се дължи на умора от голямо количество работа или сезонен дефицит на витамини. Нито почивката, нито приемането на витаминно-минерални комплекси носят устойчиво облекчение. Някои пациенти стигат до там, че да отдават постоянната си умора на възрастта, след което кротко се примиряват със „старостта“ и страдат, докато някой не им каже за депресията.

Загуба на интереси

Пациент със скрита депресия може да отбележи, че е „уморен от всичко“. Хобита и интереси, минали желания и планове – всичко това вече не го мотивира към действие. Свободното от задължителна работа време се прекарва в гледане на телевизия, компютърни игри, пиене и др.

Безпокойство ​

Заплахата от всяка промяна се възприема много по-остро и болезнено, отколкото преди развитието на депресията. Например, в случай на физическо заболяване, депресираният пациент непременно започва да „натоварва“ психиката си с най-негативните сценарии много преди посещението при лекар или клиничния преглед.

Емоционална нестабилност

Настроението на пациентите варира силно дори в рамките на един ден и без разбираеми причини за това. Положителните емоции като правило почти никога не се наблюдават.

„Нелечими“ болести

Преобладаването на „мигриращи“ соматични разстройства е основната характеристика на латентната депресия. Пациент с такъв симптом постоянно се оплаква от здравословни проблеми (сърцето го „стяга“, главата го боли, стомахът му е разстроен и т.н.), но лекарите, като правило, не му поставят ясна диагноза. Често такива пациенти предпочитат да се самолекуват, „предписват си“ и започват прием на различни лекарства.

Намалено либидо

Почти пълната липса на сексуално желание е характерен симптом на обсъжданото разстройство. Пациентите казват, че просто не искат интимна близост и често оправдават това с много умора.

Нарушения на паметта

Най-новият и в същото време най-тревожен знак. Пациентите започват да забравят всичко – срещи, специални дати, поети задължения и т.н. Борейки се със собствената си забрава, те започват да записват всичко в тетрадки или електронни планери, поради което проблемът със забравата остава дълго време без необходимото внимание.

Скрита депресия в стомаха

Скритата депресия често се проявява чрез дисфункция на храносмилателния тракт. Най-често наблюдаваният симптом е синдром на раздразнените черва. Пациентът изпитва болка в корема, страда от нарушения на дефекацията, гадене, киселини в стомаха, усещане за прекомерно образуване на газове. Болката е периодична, но постоянна, придружена от усещане за пълнота, усилваща се без връзка с храненето, обикновено най-интензивна през нощта и призори.

Проблеми със сърцето

Втората най-честа проява на маскираната депресия е нарушение на сърдечно-съдовата система. Човек изпитва болка в сърцето, тахикардия и скокове на налягането. Болката може да бъде различна: притискаща, силна или пронизваща. Интензивността не се променя при физическа активност, но може да се увеличи при стрес.

От нерви е

Нервните симптоми на латентна депресия включват болка в главата и мускулите, интеркостална невралгия, нервни тикове, изкривяване на движенията, изтръпване на тялото. При доста голяма категория пациенти маскираната депресия е придружена от нарушения на съня и храненето. Човек може да страда от булимия или анорексия.

Около половината от пациентите с психични заболявания се оплакват от болка, която може да бъде локализирана в определена област на тялото или да обхваща няколко области. Болката е постоянна и обикновено се появява сутрин. Болкоуспокояващите са безполезни, само антидепресантите могат да се справят с дискомфорта.

Вторичните симптоми на тази форма на депресия включват следното:

• неизвестна болка (главоболие, болка в гърба и мускулно-скелетна болка);
• стомашно-чревни нарушения (упорити коремни спазми, гадене, запек или диария);
• замаяност или сърцебиене;
• хронична умора или липса на енергия;
• сексуална дисфункция или обща загуба на интерес към секса;
• нарушение на съня (липса на сън, сън в необичайни часове или прекомерно сън);
• невъзможност за концентрация;
• неспазване на лекарственото лечение за съществуващо заболяване (например хипертония или диабет).

Други скрити признаци на депресия, за които трябва да следите, включват значителни промени в теглото, повишена употреба на алкохол, никотин или други наркотици или повишена раздразнителност, агресия или песимизъм.

Характеристики на опасността от самоубийство при латентна депресия

Депресията често предизвиква мисли за смърт и самоубийство. Но понякога онези, които имат „класическа” клинична депресия нямат енергия да направят план и да се самоубият. Въпреки това, хората със скрита депресия може да са изложени на особено висок риск, тъй като остават активни и много функционални. Пациентите със скрита депресия често имат достатъчно енергия, за да продължат със своите суицидни мисли. Освен това те обикновено не получават лечение. А нелекуваната депресия може да се влоши с времето и да увеличи вероятността от самоубийство.

Рискови фактори за развитие на скрита депресия

Скритата депресия може да засегне хора от всякакъв пол и произход по различни причини.

По-долу са някои от факторите, които могат да допринесат за развитието на това заболяване:

Самозащита

Понякога млади възрастни със скрита депресия несъзнателно представят личността си пред света по начин, който е по-скоро противоположен на онова, което действително преживяват. Това може да е несъзнателен защитен механизъм: човек изразява чувства и емоции, които противоречат на настоящото му аз, за ​​да избегне признаването на част от себе си, която смята за неприемлива.

Страх от социално отхвърляне

Страхът от „стигмата“, която предишните поколения свързваха с проблемите на психичното здраве, остава за много от нас днес. Дори и да не споделят това отношение, хората със скрита депресия може да искат да избегнат неодобрението на другите, които уважават. Понякога пациентите със скрита депресия може да се страхуват, че разкриването на уязвимостта им може да повлияе негативно на техните взаимоотношения, работа или училище.

Различия между половете

скрита депресия

Момчетата и мъжете обикновено изпитват по-големи трудности при изразяването на пълната гама от емоции поради комбинация от биологични фактори, фактори на развитието и обществени очаквания. Ето защо депресията при мъжете често се проявява като злоупотреба с вещества, поведенчески отклонения и физически проблеми, а не като тъга или страх. Момичетата и жените, като правило, по-лесно се отдават на преживявания, трудни емоции, като тъга, страх, вина и силно вълнение. Но ако момичетата и жените пазят тези чувства в себе си, това може да доведе до скрита депресия.

Културни пристрастия

Въпреки че наборът от човешки емоции е универсален, различните култури ги оценяват по различен начин. В рамките на определено семейство, общност, религиозна или етническа група емоционалното изразяване може да бъде повече или по-малко приемливо. В култури, където индивидуалните емоции и психичното здраве са по-малко приоритетни, скритата депресия може да е по-често срещана.

Липса на доверие в медицинската професия поради липса на образование/култура

Понякога хората избягват да посещават лекар, защото имат погрешни схващания относно лечението, като например страх, че то ще доведе до зависимост от лекарства, или че ще ги превърне в наркомани.

Лична история

Детската травма от малтретиране или пренебрегване може да остави дълбоко вкоренен модел на откъсване от вътрешния живот. Дете, което научава, че изразяването на емоциите е опасно, или се научава да организира емоциите и поведението си около емоционалния живот на обгрижващия, ще има трудности да разпознае и приоритизира емоциите си като възрастен. Тези хора може да са много разтревожени от идеята да помолят за помощ или да се чувстват като тежест за другите.

Поведенчески разстройства при латентна депресия

Поведенческите разстройства са свързани с характеристиките на личността. Ако преди заболяването човек е имал характеристиките на холерик и се е характеризирал с повишена емоционалност и възбудимост, тогава в състояние на депресия е много вероятно да стане алкохолик, наркоман, злоупотребяващ с вещества или хазарт. Поведението на човек с такава патология става неморално и асоциално и вероятността от извършване на престъпления се увеличава.

Ако пациентът в здравословно състояние е спокоен и флегматичен, тогава при наличие на депресивно разстройство той се оттегля, става необщителен и неактивен. Ако е бил емпатичен, чувствителен, уязвим, най-вероятно в състояние на депресия ще развие фобии, тревожност, безпокойство и нервност.

Усложнения

Тъй като симптомите на латентна депресия са соматични, пациентите се обръщат към лекари с подходящ профил. Тези специалисти, като правило, не могат да определят причината за патологичните промени за дълго време. В резултат на това лечението на психологическото разстройство се забавя. В същото време симптомите на депресия се засилват.

При състояния на продължително психично разстройство може да възникне суицидно поведение. Опитите за самоубийство често се правят от пациенти в болници, настанени в соматични отделения. Медицинският персонал не винаги реагира на подобни действия своевременно и компетентно.

Диагностика на скрита депресия

Поради преобладаването на соматичните симптоми, пациентите отиват при лекари с подходящи профили: терапевт, кардиолог, невролог, гастроентеролог и др. Задачата на лекаря е да разграничи психично разстройство от физическо заболяване и след това да насочи човека към психиатър.

Има няколко признака, които помагат да се идентифицира маскираната депресия:

• диагностичните методи не потвърждават соматично заболяване, въпреки очевидните му признаци;

• лечението на соматичната патология е неефективно, симптомите продължават, дори ако пациентът стриктно спазва медицинските препоръки или специалистът промени терапевтичния режим; облекчението настъпва изключително след прием на антидепресанти;

• симптомите варират в зависимост от времето на деня и сезона, от емоционалното състояние на пациента; ремисиите се заменят с фази на обостряния, които обикновено се наблюдават през пролетта и есента, както и сутрин.

Психиатърът диагностицира скритата депресия чрез събиране на анамнеза и наблюдение на пациента. Допълнително се използва психодиагностичен тест. В допълнение към горните признаци, лекарят обръща внимание на наличието на синдром на повишена умора, степента на забавяне на движенията на тялото и характеристиките на умствената дейност.

Като диагностични методи могат да се използват различни тестове, въпросници и скалата на Бек. Когато говори с психиатър, пациентът, като правило, признава песимистично настроение, избледняване на интереса към живота и появата на негативни чувства. Тези симптоми продължават най-малко 2 седмици.

Скрита депресия лечение

При лечението на латентна депресия постепенността е важна. На първо място е необходимо да се спрат психо-емоционалните разстройства, след което може да се проведе психотерапия. С подобряване на състоянието на пациента лекарствата се прекратяват и количеството на медицинските грижи постепенно се намалява. При всяко обостряне човек трябва да посети кабинета на психиатър.

Терапевтичните техники при скрита депресия се разделят на 3 групи

Фармацевтични продукти. В началния етап на терапията пациентът започва да приема антидепресанти и малки дози лекарства за тревожност. Ако е необходимо, лекарят увеличава дозата. На следващия терапевтичен етап лекарят избира целеви антидепресанти. В някои случаи може да се наложи лечение с антипсихотици. След това дозата постепенно се намалява до пълно спиране на лекарството.

Психотерапевтични сесии. Те са необходими за коригиране на картината на заболяването, за формиране на адаптационни механизми на пациента и нормално самовъзприятие. Свързвайки се с психиатър, човек с депресия започва правилно да възприема чувствата си, опитва се да ги промени, формира и поддържа положително емоционално състояние.

Физиотерапевтични и рехабилитационни мерки. За консолидиране и удължаване на ремисията на пациента се предписват процедури за електросонотерапия, магнитна стимулация и мезодиенцефална модулация. Все по-често лишаването от сън се използва, когато ефективността на лекарствената терапия е ниска. За хората, склонни към депресия, са полезни редовните разходки и умерената физическа активност.

Как да се организирате ежедневието за лечение на скрита депресия

скрита депресия

 

Както при всяко сериозно заболяване (а маскираната депресия е много сериозно психично разстройство), депресията трябва да се лекува от професионални лекари. В този случай това са психиатри, които знаят как да ви отърват от скритата депресия.

Лекарят ще определи необходимостта от прием на антидепресанти, хранителни добавки и необходимостта от психотерапия. Между другото, антидепресантите за латентна депресия са доста ефективни, както и за „класическото“ голямо депресивно разстройство.

Колкото по-бързо започне лечението на депресията, толкова по-добра е прогнозата. Ако основната депресия не се лекува, състоянието на човека вероятно ще се влоши и депресивните епизоди ще се появят отново. Една от опасностите на скритата депресия, както вече беше споменато, е повишеният риск от самоубийство. По света почти милион души се самоубиват всяка година.

Въпреки това, самият пациент, който е разбрал, че има такъв проблем, може да положи някои усилия, за да гарантира, че лечението на скритата депресия става възможно най-ефективно и ще донесе облекчение възможно най-скоро.

Ето някои полезни съвети за хора с диагноза латентна депресия:

Потърсете помощ от професионалисти. Работата с психиатър или психотерапевт може да бъде полезна при идентифицирането и лечението на симптомите на депресия.

Водете здравословен начин на живот. Упражненията, медитацията и разходките на открито могат да подобрят настроението ви и да намалят симптомите на депресия. Достатъчният сън, здравословната и балансирана диета и участието в дейности, които носят радост, са от съществено значение.

Потърсете психологическа подкрепа от другите. Търсенето на подкрепа от семейството, приятелите или групата за подкрепа може да помогне на хората със скрита депресия да се чувстват по-малко изолирани и да създадат безопасно пространство за изразяване на емоциите си.

Правете упражнения за подобряване на самоконтрола. Техники за самоосъзнаване като дихателни упражнения и медитация могат да помогнат на хората да управляват емоциите си, да останат здрави и в добро настроение.

Поставяйте си реалистични цели. Поставянето на малки, постижими цели може да помогне на хората да развият увереност и чувство за постижение, подобрявайки самочувствието и настроението.

Разработете стратегия за преодоляване на проблема. Разработването на стратегии за справяне може да помогне за справяне със симптомите на основната депресия. Това включва водене на дневник, извършване на упражнения за дълбоко дишане и участие в творчески дейности.

Предизвикайте негативните мисли. Негативното мислене може значително да влоши основната депресия. Да се ​​научите да предизвиквате и преформулирате негативните мисли може да помогне за развитието на положителна перспектива и намаляване на симптомите на депресия.

Продължете да участвате в лечението. Управлението на основната депресия е непрекъснат процес и е важно да продължите лечението дори след като се почувствате по-добре. Необходимо е да продължите предварителната терапия или да вземете допълнително хранителни добавки и лекарства, тоест да следвате всички предписания на лекаря.

Прогноза и профилактика на скрита депресия

Лечението на маскираната депресия не създава големи затруднения. Единственият проблем е късното диагностициране поради нетипичността на симптомите. Правилното комплексно лечение може да постигне стабилна ремисия при 80% от хората, потърсили помощ. При стриктно спазване на медицинските препоръки прогнозата е определено благоприятна, ако пациентът няма сериозно съпътстващо соматично заболяване.

Превенцията обхваща рутинни мерки за поддържане на нормално психично здраве. Това включва балансирана диета, добър нощен сън и редовна и умерена физическа активност. Важно е да се сведе до минимум стреса и да остане пациента социално активен.

Каква е опасността от скритата депресия?

Има мнение, че скритата депресия е опасно състояние поради заплахата от срив, при който дълго потисканите негативни емоции ще избухнат. В резултат на това човек или ще се самоубие, или ще причини вреда на другите. Подобен резултат не може да бъде изключен, но все още се счита за изключително малко вероятен.

Истинската опасност от латентната депресия се крие в рязкото намаляване на качеството на живот, което се превръща по-скоро в „съществуване“ без никакви радости или поне положителни преживявания.

Пациентите с депресивно разстройство често се сравняват с роботи, които „функционират“ главно в полза на своето семейство или близки роднини. За тях дните, месеците и дори годините се сливат в едно безнадеждно сиво петно ​​без капка позитивизъм или постигане на желана цел.

Такъв живот, според самите пациенти, им напомня за 7-ия кръг на ада на Данте – и това доста красноречиво описва основната заплаха от латентната и нелекувана депресия.

Източници: www.healthline.com, www.bridgestorecovery.com, www.therapyhelpers.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *