36% от българите страдат от затлъстяване

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

40% от хората в България са с индекс на телесната маса над здравословното, а 36% са със затлъстяване.

затлъстяване
Източник на изображението: https://www.freepik.com/

Притеснителните данни са резултат от социологическо проучване на „Тренд”. Данните бяха представени на пресконференция под наслов „Тежестта на затлъстяването в личен, обществен и икономически план”, организирана от Алианса срещу затлъстяването.

От първа степен на затлъстяване са засегнати 25% от българите, а от втора степен са 9%. В последната, трета степен, влизат само 2%.

Изследването е проведено между 7 и 19 февруари тази година и включва 600 човека на възраст над 18. Целта му е да се проследи колко хора в България са затлъстели и как се отразява това на обществената и икономическата сфера в страната.

Резултатите от изследването показват, че 49% от хората са с наднормено тегло повече от 5 години, а 12% повече от 20 години. 48% от тях са правили опит да отслабнат, а 42% са правили поне по 4 опита да свалят килограмите си.

От „Тренд” откриват, че 6 от 10 човека са опитали да отслабнат с хранителни режими и диети, а 4 от 10 са успели да отслабнат с физическа активност. 23% от хората с наднормено тегло са пробвали продукти за отслабване без лекарско предписание.

2 200 000 пълнолетни българи имат ИТМ (индекс на телесната маса) над здравословния, казва Димитър Ганев, съосновател на „Тренд” и политолог. Той отбелязва още, че килограмите не са само здравословен проблем, но оказват влияние и на икономиката. Данните показват, че 5% от хората с наднормено тегло отсъстват от работа поради здравословен проблем, свързан със затлъстяването. При 39% от тях, това се повтаря на няколко месеца.

 

Затлъстяването е съпътствано от редица заболявания

 

Болестите, свързани с теглото над нормата, са най-разнообразни. Сред най-често срещаните са високо кръвно –  наблюдава се при 46% от отговорилите на акнетата, висок холестерол – при 23%, а при 21% се наблюдават оплаквания, свързани със ставите. От висока кръвна захар страдат 14% от затлъстелите, а от сънна апнея 11%.

Затлъстяването е хроничен болестен процес сам по себе си. При много хора то не е избор на начин на живот, а болест, причинена от взаимодействието между много генетични фактори и средата.

Източник: https://bnr.bg/

Ябълков пектин концентрат – очиства тялото от натрупаните отрови, подпомага отслабването

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *