Да се ваксинираме ли против грип?

Трябва ли нестихващите спорове около полезността на ваксините да ни разколебаят? Имаме ли реален избор в това отношение?

След като пием антибиотици и лекуваме зъбите с обезболяващи, тогава защо не се доверяваме на ваксините? Откакто се провеждат масови ваксинации, продължителността на жи­вота се е увеличила с 25-30 години.

Често обсъждаме ваксинирането, особе­но през зимния сезон. Този път няма да спорим за детските ваксини, а ще поставим акцент на това дали ние, възрасните, трябва да се ваксинираме против грип. И какво по принцип да очакваме от ваксините?

Да се ваксинирам или не? – през последните две столетия този въ­прос придоби почти ек­зистенциален характер. Убедените противници и привърженици на вакси­нациите страстно от­стояват позициите си, а останалите буквално се мятат между двете крайности. Ние решихме да погледнем на въпроса по-широко: можем да свалим пушките, т.е. да не се влияем от край­ните мнения, но дали имаме реален избор? И защо много от нас са толкова скептично настроени към противогрипните ваксини, дока­то с интерес и надежда следят сензационните изявления за евентуал­ни ваксини против рака например?

Преди няколко години известният руски акаде­мик Генадий Онишченко произнесе фразата: „XX век влиза в историята като века, през който се формира ваксинозависимостта”. Няма какво да отговорим на това изявление, защото си е самата истина. Няма как да го оспорим. Защото именно чрез ваксините почти и дори напълно победихме някои боле­сти – полиомиелит, диф­терия, коклюш. Живо доказателство за това е фактът, че ако се понижи ваксинацията, избухват епидемии. Единственото изключение засега е едра­та шарка, но и „стажът“ на ваксинацията против нея е доста стабилен – цели 200 години. Това направо си означава, че и за останалите ваксини ще почакаме има-няма стотина години.

ВНИМАНИЕ!

Нали ще се съгласите, че дори и най-върлият, против­ник на ваксините и привър­женик на натуралното няма да се откаже от антибиоти­ците, ако заболее от пнев­мония. Нито ще откаже да му поставят обезболяваща упойка, ако се наложи опе­рация. Тогава защо да се от­казваме от възможността да предотвратим хепатит В? Или човешкия папиломен вирус? Статистиката го­вори най-точно: появи ли се ваксина, заболелите стават в пъти по-малко.

„ВАКСИНАТА Е НАШАТА РАЗПЛАТА ЗА ПРОГРЕСА“

Това е цитат от известния учен М.Костинов. „Ние иска­ме да живеем в удобни къщи и големи апарта­менти, искаме да кара­ме автомобили, въобще никой от нас не се от­казва от всички блага на цивилизацията. Но тя, цивилизацията, е невъз­можна без химия. Какъв въздух дишаме? Какво съдържат почистващи­те препарати, с които чистим къщите си? В тях токсините са в пъти повече, отколкото във ваксините.

За да се откажем от химията, в т.ч. и от ваксините, ще се наложи да се върнем далеч назад във времето“.

Малко повече инфор­мация за противогрипната ваксина. Както много от съвременните технологии, така и противогрипната ваксина е дошла по нашите земи от американската ар­мия. Започнали са да я разработват през 40-те години на XX век, защо­то грипната епидемия тогава е подкопавала боеспособността сред войската. През последните го­дини се изразходват милиарди долари, или ако щете евро, няма зна­чение, за разработване на ваксини. Изчислено е например, че заради ис­терията около свинския грип фармаколозите са спечелили около 7 мили­она евро.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Да се ваксинираме ли против грип?

  1. Pingback: Живеем по-дълго, но не сме по-здрави! | Лекува нет

  2. Pingback: Вече ни дебне и …рибен грип. ДА! Истина е! | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *