ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Живеем по-дълго, но не сме по-здрави!

  • От няколко години се промени характерът на болестите – вече може да се каже, че приключи епохата на ваксините.

Това са извадки от интервю с проф. Павел Воробьов – геронтолое, който години наред се занимава и с анализи на лекарственото осигуряване, фармацев­тичния пазар и въобще всякакви нюанси, свързани със здравето ни като цяло. „С антибиотиците е още по-зле – казва про­фесорът. – Световната здравна организа­ция отдавна предупреждава, че повечето микроорганизми,, причинители йа Опас­ните болести, стават резистентни към антибиотиците – вече не ги възприемат. През последните 20 години не е изобретен нито един нов антибиотик. А старите вече са „за вторични суровини“. Друга

опасност са антибиотиците в хранителните продукти, защото продължават да тъпчат птиците и въобще домашните животни с антибиотици, та да растат „здрави“. А ние си ги консумираме спо­койно и това също допринася за безсилието на антибиотиците.

„С ваксините се случва съ­щото – казва проф. Воробьов, – болестите се приспособяват и към Тях. Например дребната шарка (морбили) – много дълго време тази инфекция я нямаше. А през последните две години избухва на различни места из Европа. Хиляди хора се заразя­ват, смъртност от тази болест при възрастните нарасна десетки пъти. Според мене вече няма никакъв смисъл да се поста­вя ваксина против морбили. Този тип шарка така или иначе не е смъртоносна. Освен това само 10 процента от децата я преболедуват тежко, 90 на сто я прекарват в скрита форма и придобиват имунитет за цял живот. а ваксините осигуряват имунитет само за 7-8 години. След това реваксинация, която пак не дава стопроцентова га­ранция. А възрастните – те така или иначе не са защитени от тази болест. Най-лошото е, че и новородените не са защитени, защото ваксинираната, но непреболедувала майка не предава имунитета на бебето“.

Проф. Воробьов изказва съмнение и за ваксинирането против туберкулоза. „Въпросът за ваксините е много сериозен, аз още не съм готов ясно да отговоря дали те действително са ни нужни, или е по-добре да се откажем от всякакви ваксини. Нужни са модели и изследвания“ – твърди още професорът.

ЦИВИЛИЗАЦИЯТА ПРОМЕНИ ХАРАКТЕРА НА БОЛЕСТИТЕ

Затова през последните десетилетия на първо място като причина за смъртност излязоха сърдечните болести и ракът. „Не може да се отрече, че хората, родени в средата на XX век, живеят по-дълго – обяснява специалистът. – Именно защото се измени характерът на боле­стите. Преди няколко десетиле­тия много деца умираха още не­връстни от банална дизентерия. Но не мислете, че единствено антибиотиците промениха това положение. Не толкова антиби­отиците, колкото навлизането на цивилизацията в живота ни – по­явиха се канализации и водопро­води. Хората отдавна се научиха да спазват нужната хигиена, започнаха да пият малко или: много по-чиста вода и затова такъв род инфекции изчезнаха. И по тази причина през последните десетилетия на първо място по причина за смъртност излязоха сърдечносъдовите заболявания и туморите. Хората, доживели до 70 години, имат най-малко едно от четирите задължителни забо­лявания – хипертония, коронарна патология, диабет, онкологично заболяване. Затова може да се каже, че да, човешките същества, живеят по-дълго, но в никакъв случай не може да се твърди, че са станали по-здрави“ – уверен е проф. Воробьов.

НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ КИСЕ­ЛОТО МЛЯКО В ПАНАЦЕЯ ЗА ДОБЪР ИМУНИТЕТ!

Професорът не спира да ни напомня колко силно околната обстановка влияе на здравето ни. В нашия организъм има много от т. нар. дремещи бо­лести, които силно зависят от това колко добре се храним, в какви условия живеем. Та дори и туберкулозата е между тях. Всеки човек носи вътре в себе си туберкулозната пръчица в „спящо“ състояние. Но, както вече стана ясно, хората живеят при по-добри социално-битови условия, т е. подобри  качеството ни на живот.

Ето. какво заявява проф. Во­робьов относно многобройните продукти, добавки, препарати и прочее средства за повишаване на имунитета. „Моето мнение е: вземете всичко, което е „за повишаване на имунитета“ и го изхвърлете в кофата за боклук. Никъде по света не се залага толкова много на количествата храна и лекарства за имунитета. Само в Русия и някои източноев-европейски страни се нахвърлят на е доказал, че йогуртът и някакви си там биодобавки ефективно ни предпазват от болести. Няма клинични доказателства за това. Щом няма, аз не им вярвам. А на вас щом ви се яде кисело мляко, яжте си го с удоволствие. Все пак е вкусно и полезно, както и всеки млечен продукт, между другото. Само не бива да го превръщаме в панацея за добър имунитет!“

 

КАК ДА ИЗБЕГНЕМ СЪРДЕЧНИЯ ПРИСТЪП ПО ВРЕМЕ НА СЕКС?

Този вьпрос често се задава от наши читатели, и то с пълно основание. Защото в случай на сериозни заболявания физическото натоварване, повишената емоционалности хормоналният изблик наистина могат да доведат до хипертонична криза, инфаркт и животозастрашаваща аритмия. Според специалистите и всички фактори за кардиологичен риск са Тясно преплетени един с друг и хората със запазени адаптационни възможности и получават изразен трениращ ефект на сърдечния мускул, стимулация на обмяната на веществата, активизация на възстановителните процеси и имунната система. Отключват се механизми за намаляване на стреса. Обаче хората с едно или друго заболяване, например прекарали инфаркт със сърдечна недостатъчност, наистина могат да получат болестен пристъп заради трудно понасяне на натоварването. Всъщност основната причина дори не е физическото натоварване, a психологическото състояние на  болния, който се страхува да не се влоши състоянието му и се намира в стресова ситуация от този страх, от очакване на болката.

 

Тайния живот на биологичния ви часовник:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *