Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вече ни дебне и …рибен грип. ДА! Истина е!

Птичи, свински, а сега учените се опасяват от появата и на този щам. Новооткритият мегавирус бързо мутира и еволюира, а това го прави непредсказуем!

В южната част на Тихия океан, на Чилийското крайбрежие, близо до град Табор, група френски учени от Университета „Екс-Марсел“ събирали биоматериал от морето. Наскоро същата тази научна група пуб­ликува в популярно списание резултатите от своите изследвания.

Разглеждайки една от пробите в лаборатория­та „Лас-Крус“ към като­лическия университет в Чили, учените открили гигантски вирус и го нарекли „Мегавирус чиленсис“ заради мястото където са го намерили. Този вирус се оказал 10-20 пъти по-голям от откри тия през 1992 г . в Англия „Мимавирус“, който до този момент „държеше рекорда“ по големина.

Размерите му са 0,7 микрометра (една хилядна част от милиметъра) което означава 600 нанометра в диаметър. За микроскопичния свят на вирусите това е такава голяма величина, че за да бъде разгледан, не е нужен електронен микроскоп, достатъчно е да се погледне на дневно осветление. Първият анализ проведен във френския университет, не само че потвърдил неговите размери и вирусната му природа, но и доказал, че той притежава характеристики, свойствени за по-високите молекулярни организации. Мегавирусът има доста повече гени от обикновените вируси, което му позволява бързо да мутира и да еволюира. Той притежава характеристики, които имат бактериите или дори т.нар. еукаритични клетки – прост тип клетки, присъстващи в по-сложните организми като растенията и животните.

При по-нататъшни изследвания французите разбрали, че ДНК на виру­са се състои от 1,26 милиона двойки нуклеотиди и кодира 1120 белтъчини 594 от които са сходни белтъчините на другите вируси, а 258 (23%) нямат аналози. Това количество е повече от достатъчно за да отключи механизъм на заразяване. В случая френските учени зарази­ли пресноводни амеби.

„Всичко започва с една клетка, поразена от вируса. След това тя расте, расте и се превръща в завод за про­изводство на вириони – това са тези частици, които заразяват“, обяс­нява Жан Мишел Клавери, един от изследовате­лите от Университета „Екс.Марсел“. Той пояснява, че особеността на мегавируса се състои в това, че благодарение на своя генотип той не само е способен да се внедрява и да заразява чуждия организъм. Той е в състояние и да мути­ра вътре в него, и да се усъвършенства, както се случва при бактериите.

Учените избягват да всяват паника, твърдей­ки, че мегавирусът не е патогенен за човека обаче не отричат него­вата способност към бърза еволюция, а това значи непредсказуемо поведение.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *