Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Комбинирайте правилно плодовете и зеленчуците, за да си спестите стомашни проблеми

През лятото има много плодове и зеленчуци

плодове Но ако ядем безразборно плодове и зеленчуци, и най-вече – ако ги комбинираме неправилно, това може да доведе до подуване на корема и разстройство.

Първото правило е, че въглехидратните и киселите храни не бива да се ядат заедно. Според д-р Пърси Хоу от Харвард плодовите киселини не само пречат на смилането на въглехидратите, но и причиняват ферментация и газове.

Ето какво трябва да имате предвид, ако решите да минете на разтоварващ плодово-зеленчуков режим:

Бобовите храни се смилат бавно и трудно.

Кисели и сладки плодове поотделно. Кисели са вишни, ягоди, киви, някои сортове ябълки, лимонът, разбира се, доматите. Сладки са банани, смокини, дини, пъпеши.

Плодовете са до 95% вода и се усвояват за 15-20 минути. Яжте ги 15-20 мин. преди основно хранене или час след него.

Цитрусите е добре да се ядат с бялата ципа, богата е на витамин Р. Той прави кръвоносните съдове по-еластични. Съчетанието от кисело мляко и цитруси дразни стомаха и може да предизвика разстройство.

5 ябълки дневно регулират нивото на холестерола, намаляват риска от рак. Яжте и огризките им и дъвчете семките. Съдържат ензими и аминокиселини.

Кайсиите са най-вкусни, когато са без петна и с тъмнооранжев цвят. Ядат се и сушени, но сушените
плодове се обработват със серен диоксид – консервант, който може да предизвика алергия.

Доматите не се комбинират с нишестени храни, тъй като киселините им пречат да се смели нишестето. Добро съчетание е домати и зеленолистни зеленчуци като гарнитура към по-мазна храна. Антиоксидантите в тях се усвояват най-лесно, когато са в мазнина.

Тиквичките не възбуждат апетита. Може да ядете по 700 г дневно от тях – съдържат само 18 ккал в 100 г, но са с голям обем и лесно засищат. Ядат се и сурови в салата.

Целината може да се вари, пече, пържи, панира, а стъблата да се ядат сурови. Тя се слави с отрицателната си калоричност. От яденето й не се поемат калории, а се изгарят. Чаша сок от целина действа като виагра, казват.

Картофи яжте до 200 г дневно. Съдържат калий и действат като диуретик. Червените са най-богати на микроелементи. Пресен сок от тях помага при язви и запек. Позеленелите изхвърляйте, токсични са.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *