ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ябълките пазят от рак

Колкото и универсален плод да са ябълките, трябва да се знае, че те предпазват от появата на онкологични заболявания

ябълките
Ябълките пазят от рак

Кората на ябълките съдържа голямо количество от антиоксиданта кверцетин, който заедно с витамин С пречи на свободните радикали да вредят на организма.

Според учените кверцетинът е необходим в големи дози и е желателно да се набавя всеки ден. Освен в ябълките той се съдържа в лука, чесъна и зеления чай.

При хората, които поемат редовно кверцетин, значително спада рискът от инфаркти и инсулти и от образуване натромби. Известниятс диетата си д-р Аткинс смята кверцетина за най-доброто антихистаминно средство и го предписва при различни алергии.

Целебните свойства на ябълката се дължат и на пектина в нея. Той се свързва с постъпващите токсини в организма като олово и арсен и ги извежда от тялото.

Неразтворимите растителни влакна пък предпазват от запек, което намалява риска от рак на дебелото черво.

На високото съдържание на пектин и фибри се дължи и свойството на ябълките да намаляват холестерола в кръвта. Кората на една ябълка съдържа 3,5 г растителни влакна – с 10% повече от дневните нужди на тялото. Ако ябълката е обелена, фибрите са 2,7 г. Неразтворимите им молекули се прикрепват към холестерола и помагат да се изведе от тялото. Така намаляват риска от образуване на плаки и запушване на съдовете.

Пектинът представлява разтворими растителни влакна. Те се свързват с холестерола и също го извеждат от тялото. Установено е, че 2 ябълки дневно намаляват нивото на холестерола с 16%. Ако към тях се добавят 1 глава лук и 4 чаши зелен чай, рискът от инфаркт пада с 32%.

Най-добре е ябълките да се ядат сурови, но и леко сварени или печени пак запазват много от ценните си съставки.

Ако плодовете са покрити със слой восък, за да се запазят за по-дълго и да имат търговски вид, трябва да се почистят добре от него

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *