Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при псориазис

Когато казваме, че някой е „дебелокож”, обикновено нямаме предвид, че е болен от псориазис. Но това е един от симптомите на болестното състояние.

psoriasis
Псориазис и хранене

Грешка в имунната система подвежда тялото и то започва да произвежда излишни кожни клетки, които се натрупват и образуват удебелени люспести участъци.

След месец горният слой на нормалната кожа се излюшва и отваря място за образуването на млади клетки. При псориазиса обаче новата кожа се образува толкова бързо, че тялото няма време да отдели старата, и се появяват удебелени, излющени участъци.

Дерматолозите не знаят какво провокира тази реакция на имунната система. За псориазиса няма лекарство, а това ви дава още едно основание да съсредоточите усилията си върху здравословното хранене, което може да облекчи симптомите. Основните храни, които трябва да включите в менюто си, са естествени противовъзпалителни средства и много пресни плодове и зеленчуци.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Сьомга и други видове тлъста риба

Точно както овлажняващите кремове успокояват раздразнената кожа, така и полезните мазнини в храната могат да подействат като балсам за организма ви. Мазните риби, като сьомга, скумрия и херинга, осигуряват омега-3 мастни киселини, които успокояват възпаленията в тялото. Едно изследване сравнило ефекта от приема на 180 г бяла риба всеки ден (в която липсват омега-3) със същото количество сьомга или скумрия. Мазната риба облекчила симптомите на псориазиса с 15%, а бялата риба не оказала ефект.

Минимален прием: Между две и три порции от 100— 120 г тлъста риба на седмица.

Домати, моркови, спанак и друви храни, богати на бета-каротин

Италиански изследователи сравнили хранителните навици на 316 души с псориазис и 366 здрави хора, при което открили, че яденето на моркови, домати и други храни, богати на бета-каротин, спомага за намаляване риска от развитие на болестта. В тялото бета-каротинът се превръща във витамин А, който участва в изграждането на кожната тъкан. Други добри източници са тиквата, сладките картофи, зимната тиква, пъпешът и листните зеленчуци.

Минимален прием: Старайте се да си набавяте между 7 и 10 порции зеленчуци и плодове всеки ден и яжте повече храни, богати на бета-каротин.

Средиземноморска диета

Известна под името „Извор на младостта“ средиземноморската диета, която се състои основно от пресни зеленчуци и плодове, риба, пиле, пълнозърнести храни и зехтин, носи много полза за здравето, включително облекчение на симптомите на псориазиса. Изследователи от Хаваите проследили развитието на псориазиса при петима пациенти, които съблюдавали диета, подобна на средиземноморската. След шест месеца и петимата изпитали значително подобрение.

Минимален прием: В изследването пациентите консумирали пресни плодове и зеленчуци, умерено коли чество риба, пиле и зехтин, и избягвали силно преработени храни, като чипс, и рафинирани въглехидрати, като бял хляб.

Куркума

Резултатите от изследванията показват, че куркумата, която придава на подправката къри типичния й жълт цвят, намалява възпаленията при много състояния, включително и при псориазис.

Минимален прием: 1 супена лъжица на ден. Добавяйте я към супи, яхнии и други готвени ястия.

Лимонов сок

Може ли добавянето на прясно изцеден лимонов сок към водата да подобри състоянието на кожата ви? Някои специалисти вярват, че това е възможно.

Благодарение на сложни химични процеси слабите киселини като лимоновия сок (въпреки стипчивия му вкус той е слаба киселина) създават благоприятна среда за полезните бактерии в стомашно-чревния тракт, които укрепват имунната система и намаляват стреса върху нея. Тези киселини могат да помогнат и при други автоимунни състояния. Някои хора обаче съобщават, че избягването на лимони, портокали и ананас, както и на други кисели плодове, облекчава симптомите при псориазис.

Минимален прием: Изстискайте сока на няколко лимона във водата за пиене и проследете как това ще се отрази на състоянието на кожата ви. Ако симптомите се влошат, изключете лимоните от менюто си.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Омеза-3 мастни киселини

Учените продължа ват да изследват ползата от омега-3, особено от вида ЕРА, при кожни проблеми.

Доза: Повечето изследвания гарантират, че 6 грама на ден дават резултат. Понякога трябва да изминат месеци, преди да се почувства ефект.

Мултивишамин/минерал

Изследванията показват, че при хората с псориазис често се открива недостиг на антиоксидантния минерал селен и витамин D. Мултивитамините ще запълнят евентуален дефицит на някой оттези елементи. Приемайте селен единствено чрез мултивитамина, защото високите дози могат да бъдат токсични.

Доза: Един мултивитамин на ден.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Хляб и други храни с глутен

Много хора с алергия към глутена, протеин, съдържащ се в пшеницата, овеса, ръжта и ечемика, могат да получат пристъп на псориазис. Избягвайте храните със съдържание на глутен най-малко три седмици, за да проверите дали ще настъпи подобрение.

Червено месо

Червеното месо съдържа мастна киселина, която може да влоши възпалението.

Алкохол

Злоупотребяващите с алкохол страдат по-често от пристъпи на псориазис.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *