Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Соята е пълноценен заместител на месото!

Соята е една от най-хранителните растителни храни и единственото бобово растение, което осигурява пълен протеин.

soyaВсички соеви храни – мисо, тофу, едамам (зелени соеви зърна) – са продукти от соевите зърна. Тофуто се приготвя от смлени соеви зърна, пресовани във формата на малки кексчета. Мисото, което се слага в бульони, представлява ферментирала соева паста. Соевият сос е вторичен продукт от производството на мисо. Темпехът е ферментирала печена соя. Родината на соята е Югоизточна Африка, но днес 55% от производството й се осъществява в САЩ, основно за соево олио.

Лечебни свойства

Една чаша сварена соя осигурява до б г влакнини – повече, отколкото в един сварен сладък картоф. Освен това в соята има много повече протеини и желязо, отколкото в говеждото и повече калций, отколкото в млякото. От основно значение обаче са фитоестрогените, наречени изофлавони. Те облекчават симптомите по време на климактериум и според някои изследвания могат да ограничат развитието на някои хормонозависими видове рак, като рак на гърдата и простатата. Предполага се, че могат да понижат кръвното налягане и да намалят загубата на костно вещество. Соевите продукти са полезни и за сърцето, особено когато се използват като заместител на месото и пълномаслените млечни произведения. А това е лесно, защото соята притежава разнообразни вкусови качества и може успешно да имитира месото, млякото (соево мляко) и ядките (печени соеви зърна).

Здравен съвет

Непреработените соеви храни, като тофу, соеви ядки и соево мляко, съдържат повече изофлавони от преработените, включващи соево месо и соев„бекон“.

Ключови съставки: Витамини от групата В, протеини, калий, цинк, желязо

Оптимален прием: Съветът на някои експерти е да се консумират 25 г соеви продукти на ден. Други препоръчват соята да замества месото възможно най-често.

Съвети за пазаруване: Потърсете соево мляко в супермаркета и изберете продукта с намалено съдържание на мазнини. Купувайте соев сос с надпис „приготвен по технология, запазваща естествените съставки“ тъй като в него съдържанието на изкуствени оцветители и стабилизатори е по-малко. Едамамът най-често се предлага замразен. Пресен едамам можете да намерите през лятото.

Полезни съвети

  • При приготвяне на тестени изделия можете да заместите една трета от брашното със соево. Печете на по-ниска температура и проверявайте дали е готово през 5-10 минути.
  • Соевите ядки са подходяща закуска между храненията, особено когато са без сол. Можете да ги добавите и към салатата вместо крутони.
  • Похапвайте едамам между основните хранения: извадете соевите зърна от шушулката и ги консумирайте направо. За по-добър вкус, задушете шушулките в малко мазнина и добавете сол.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *