Пълнозърнестите храни предпазват от сърдечносъдови заболявания!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Използват се всички части на зърното.

palnozarnestiТова включва триците или външната обвивка на зърното, която е достатъчно устойчива, за да предпази двете най-важни части на растението – зародиша и ендоспермата – от силна слънчева светлина, вода, насекоми и болести. От зародиша се развива класът пшеница. Голяма част от хранителните вещества и влакнините се съдържат във външната обвивка и зародиша – а именно те се премахват при производството на бяло брашно. В него остават само ендоспермата, която се състои основно от скорбяла и протеини.

Лечебни свойства

Пълнозърнестите храни са много добър източник на антиоксиданти. Вероятно ще се учудите, но пълнозърнестите храни са изключително богати на антиоксиданти. Благодарение на високото съдържание на влакнини и витамин В, те предпазват от сърдечносъдови заболявания. А влакнините могат да намалят риска от рак на дебелото черво. Пълнозърнестите храни съдържат вид естрогени, наречени лигнани, които понижават нивото на естрогена в организма и принуждават раковите клетки да се самоунищожат. Стомахът ги преработва по-бавно от белите тестени изделия, което означава, че не предизвикват рязко покачване на кръвната захар. С други думи, те поддържат ниско ниво на инсулина и така предотвратяват едновременно диабет и рак.

Здравен съвет

Уврете се, че думата „пълнозърнест“ се отнася за основната съставка на продукта. Има видове хляб, произведени от няколко вида брашно, но много често бялото брашно преобладава.

Ключови съставки: Влакнини, витамини В2, (рибофлавин), В3 (ниацин) и други от групата В

Оптимален прием: Най-малко три порции пълнозърнести храни на ден за максимална консумация на влакнини. Една порция се равнява на филия хляб или около 30 г зърнена закуска.

Съвети за пазаруване: По принцип пълнозърнестото брашно не се купува толкова често, колкото бялото, затова трябва да проверите срока му на годност. То съдържа известно количество мазнина от триците и трябва да се съхранява в плътно затворен съд в хладилника не повече от б месеца.

Полезни съвети

  • Когато приготвяте тестени изделия, изберете фино смляно пълнозърнесто брашно за по-добър резултат.
  • В търговската мрежа вече могат да се закупят пълнозърнест хляб и брашно, но не и пълнозърнести трохи (галета). Можете да си ги приготвите в домашни условия, като запазвате крайшниците на пълнозърнестия хляб и ги замразявате. След размразяване ги поставете в кухненския робот и ги раздробете на трохи.
  • Добавете към ястието на фурна запечени пшенични зародиши, преди печене.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *