Противораковото действие на Витамин В17 – реалност или мистерия?

В последно време изключителен интерес предизвика новината, че вече е открито средство против рака. Това средство за голяма изненада е изолирано от костилките на кайсиите, наречено като Амигдалин (Леатрил). Твърди се, че изолираното вещество от кайсиевите семки е универсален лек срещу рака. Тъй като има много спекулации относно действието на Амигдалина и неговите действителни качества на противораково средство, счетохме за необходимо да осветлим някои страни от този невероятен „феномен“.

В средата на миналия век Ърнст Кребс-младши е установил, че в кайсиевите ядки се съдържа едно непознато до момента активно вещество, което нарекъл Амигдалин – представляващо бяла субстанция. Негов синоним е Леатрил.

Витамин В17
Витамин В17 – наистина ли помага?

Било установено експериментално, че това вещество преминава лесно през клетъчните мембрани на клетките и достига високи концентрации в тях. За най-голяма изненада, въпреки високите му концентрации, то не е токсично за нормалните клетки, тъй като клетките съдържат ензима роданеза, който неутрализира Амигдалина (В17). Освен това в кайсиевите ядки се съдържа цианид, който в нормални концентрации не е токсичен за клетките, тъй като роденезата го неутрализира. Злокачествените клетки обаче не съдържат ензима роденеза, което ги прави уязвими от Амигдалина, който освобождавайки цианид в туморните клетки, ги разрушава. Това е механизмът на действие на Амигдалина (витамин В17). Следователно, той унищожава туморните клетки, като запазва невредим нормалните (здравите) клетки. Амигдалинът атакува само злокачествените клетки като ги превръща в субстанция, подобна на салициловата киселина, което се явява в краен продукт от намесата на Амигдалина (В17).

Всъщност лечението с Амигдалин цели укрепване на имунната защита на организма, за да го предпазва от евентуално разрастване (метастазиране) и рецидиви на болестния процес. Този сложен механизъм се постига, когато молекулата на амигдаловата съставка се сблъсква с раковата клетка, Амигдалинът се разпада на две молекули глюкоза, 1 молекула циановодород и 1 молекула бензалдехид. Всъщност бензалдехидът е главният фактор за унищожаване на раковите клетки. За да се активира цианидът, на първо място е необходимо да се „разцепи“ молекулата на Амигдалина и той да се освободи. Това се осъществява от ензим, наречен бетаглюкозидаза. Той съществува в човешкия организъм в малки количества, докато в раковите клетки той е в многократно по-високи количества.

При разграждането на амигдалиновата молекула при досега си с големи количества на бетаглюкозидазата в туморните клетки, цианида и бензалдехида се освобождават едновременно само в раковите клетки. Този процес предизвиква „взрив“, който „опустошава“ раковите клетки. Следователно бензалдехидът се явява смъртоносен, като действа в синхрон с цианида, образувайки отрова многократно по-смъртоносна, отколкото всяка от тях взета поотделно.b17 kompleks

Важно е да отбележим, че комбинацията между цианид и бензалдехид не представлява риск за самия организъм, тъй като последиците от реакцията се неутрализира от ензима роданеза, който не се съдържа в раковите клетки и това ги прави изключително уязвими пред убийствената комбинация от

Проф. Петър Манолов
Проф. Петър Манолов

бензалдехид и циановодород. Роданезата се съдържа в много големи количества в човешкия организъм и това го прави защитен от инвазията на неопластичния процес.

Амигдалинът се намира, освен в ядките на кайсиите, също така и в бадемите, прасковите, сините сливи, лененото семе, варивата и много други.

Независимо от твърде убедителните експериментални доказателства за противотуморното действие на т.нар. Амигдалин (витамин В17), на настоящия етап няма достатъчно категорични клинични експертни резултати за излекувани болни от онкологични заболявания с помощта на Амигдалина. Предстоящи са допълнителни проучвания в тази насока за окончателно становище по проблема.

Проф. д-р Петър Манолов, д.м.н.

Проф. д-р Петър Манолов е изтъкнат специалист по вътрешни болести, фармакология и фитотерапия.

Консултира пациенти със:
– остър и хроничен бронхит;
– бронхиална астма;
– хипертонична болест;
– сърдечна невроза;
– аритмия;
– стенокардия;
– разширени вени;
– варикозни язви;
– флеботромбози;
– хемороиди;
– язвена болест;
– спастичен колин;
– обстипация;
– дискинезия на жлъчните пътища;
– хроничен хепатит;
– чернодробна стеатоза;
– жлъчнокаменна болест;
– бъбречнокаменна болест;
– хроничен пиелонефрит;
– диабет у възрастни;
– затлъстяване;
– невроза;
– мигрена;
– нощно напикаване;
– нередовна менструация;
– стерилитет;
– миома на матката;
– мастопатия;
– климактериум;
– аденом на простатата;
– полова слабост;
– пародонтоза;
– онкологично болни.
София, ж.к. Лагера, бл. 49, вх. Б, ет. 1
Телефоните за съвети с проф. Манолов са: 02 851 19 52 и 0896 918 643.

Куркумата е лекарство за 8-те от най-тежките болести

Кои са най-добрите антиоксиданти и как действат?

Артрозната болест – медико-социален проблем

Проф. д-р Петър Манолов: Фитотерапията е безвредна и лекува!

Какви са симптомите на рака на белите дробове? Проф. д-р Петър Манолов обяснява!

Оценете статията
Оценка 2.8 от 10 гласували

Това ще ви помогне

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За да функционира правилно този сайт използва бисквитки.