Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какви са симптомите на рак на белите дробове? Проф. д-р Петър Манолов обяснява!

Рак на белите дробове е сред най-често срещаните злокачествени заболявания

През последните едно-две десетилетия се забелязва прогресивно увеличение на рак на белите дробове от злокачествени заболявания. Този факт буди основателна тревога сред учените, поради което те се опитват да изяснят причините за това застрашаващо нарастване на броя на заболелите от неоплазми на белите дробове.

Статистическите данни показват, че сред множеството рискови фактори способствуващи за възникването и развитието на рака на белите дробове и бронхите, особено важна роля играе тютюнопушенето. Трябва определено да се каже,че един от първостепенните фактори, които предизвикват злокачествено израждане на белодробната тъкан и тази на бронхите, е никотинът! Проучванията показват, че от 100 болни от рак на дихателните органи, 90 са активни пушачи! Освен към злокачествени новообразувания, пушачите са предразположени и към белодробна туберкулоза.

Съвременната медицина и до днес не е изяснила напълно на какво се дължи злокачественото израждане на тъканите под действието на тютюнопушенето. Счита се, че неблагоприятното въздействие се обуславя от съдържащите се в тютюна множество химически вещества като никотин, въгледвуокис, сероводород, пиридинови бази, азот, катран и т.н. Пълният рак на белите дробовеанализ относно съдържанието на съставките в листата на тютюна установява наличието на радиоактивни вещества, на които по всяка вероятност се дължи канцерогенното действие. Доказано е, че една цигара съдържа около 2 милиграма никотин, а смъртната доза за начинаещ пушач е около 25 цигари!

В организма никотинът и другите вещества постъпват чрез тютюневия дим. Попаднал в белите дробове, никотинът и останалите съставки упражняват бавно и постепенно деструктивно действие върху белите дробове и върху организма като цяло. За да добием известна представа за този процес, ще проследим някои етапи от последователното увреждане на белодробната тъкан при пушачите: Както е известно, бронхите са покрити с ресничест епител, който изпълнява две основни функции: първата се състои в непрекъснато вълнообразно движение на ресниците, с цел да се изтласкват навън попадналите в дихателните пътища чужди тела, намиращи се на повърхността на бронхиалната лигавица. Втората функция се свежда до отделянето на секрет от особен вид клетки, който е лепкав и по него се полепват намиращите се там чужди тела, така че те трудно биха могли да стигнат до долните части на белите дробове. Благодарение именно на тези две функции, дихателните пътища се поддържат чисти, без каквито и да било чужди тела.

Проф. д-р Петър Манолов
Проф. д-р Петър Манолов

Характерните изменения, настъпили вследствие на тютюневия дим в бронхите са както следва: на първо място – вместо нормална бяла секреция, в която има съвсем малко количество „остарели“ клетки, които се мъчат да попречат на чуждите тела от тютюневия дим да се загнездят в белите дробове, при пушачите се намират извънредно голям брой „остарели“ клетки. При непрекъснатото пушене и вдишване на химически вещества, белите дробове се пигментират дотолкова, че изглеждат почти черни! Първоначално на отделни полета, а впоследствие пигментирането обхваща все по-голяма площ, дължащо се на смолистите вещества в катрана. Продължителното пушене причинява загрубяване на лигавиците на бронхите, атрофия на ресничестия епител, интензивно нарастване на клетките на базалния слой с появата на атипични клетки с неправилни свръх пигментирани ядра.

Всички тези промени са достатъчно основание да приеме, че тютюнопушенето е един от основните фактори за възникването и развитието на бронхиален или белодробен злокачествен процес у пушачите.

Канцерогенното действие на тютюневия дим се дължи по всяка вероятност не само на никотина, но и не останалите химически вещества, съдържащи се в тютюна и преди всичко на радиоактивния полоний, които сумарно нарушават и разстройват очистващия ефектелните пътища механизъм и предразполагат към възникването на благоприятни условия за по-продължително задържане на саждите от цигарения дим в белите дробове, а от там и увеличаване възможностите за въздействие на канцерогенните агенти.

От друга страна, липсата на нервни окончания в белите дробове обяснява защо в началните фази на заболяването няма болки, които както е известно са първият сигнал за неразположение в организма. Такива се явяват твърде късно, когато в повечето случаи процесът е напреднал и възможностите на медицината значително намаляват.

Ето защо, когато у пушач се появи продължителна, суха и с нищо необоснована кашлица, с тенденция към засилване, отслабване на тегло, липса на апетит, отпадналост, умора и субфебрилна температура, трябва да се подозира нещо по-сериозно и задължително да се потърси лекарска помощ!

За Lekuva.net – проф. д-р Петър Манолов

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *