Чай и мехлем от Клисурския манастир лекуват нервни болести и спортни травми

За дългосрочно подобряване на настроението и душевната кондиция монахини от Клисурския манастир споделят своя рецепта за билков чай с кантарион

кантарион В гореща вода се слагат десет ситно нарязани стръка от билката. Врят около 20 минути, за да се получи отвара. След като изстине, се пие.

Кантарионът се бере- само сутрин до 11 часа, обясни игуменът на манастира архимандрит Антим.

Според народната медицина билката помага при депресии, психосоматични заболявания, рани, изгаряния, спортни травми. Взема се и при сърдечна слабост, свръхнапрежение, безсъние.

В зависимост от заболяването билката се приема като чай, прах или тинктура. Външно се нанася под формата на маслен извлек.

В светата обител лекуват кожни възпаления, изгаряния, порезни рани и хемороиди по друга рецепта пак с кантарион.

От него приготвят масло за мазане и засегнатите части се мажат 2-3 пъти на ден.

Кантарионово масло се прави само от пресни билки. Съотношението е 100 г цвят на 1 л зехтин или слънчогледово олио.

Цветовете се слагат в стъклено шише или буркан. Долива се зехтинът. Шишето се покрива с марля и се оставя да престои 40 дни на слънце. От време на време се разклаща за по-хомогенно смесване. На 40-ия ден сместа се прецежда през марля и цветчетата се натискат, за да пуснат зехтина, който са попили.

Прецеденото се слага в тъмна бутилка и се държи извън хладилник, затворено добре.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *