Д-р Шишонин: Отблокиране на врат, който е схванат след сън

Събуждането със схванат врат може да бъде неочаквано и неудобно

врат

Тази ситуация е позната на всички: спали сте неудобно, в неправилна поза, на неудобна възглавница – и на сутринта не можете да обърнете главата си. Д-р Александър Шишонин обяснява какво да направите, ако имате блокиран врат след сън.

Някои причини, по които може да се развие схванат врат по време на сън, включват:

Неудобен ъгъл. Главата или шията може да се наместят под неудобен ъгъл за продължителен период от време, докато спите. Това може да разтегне и натовари мускулите, връзките и ставите извън нормалните им граници.

Внезапно движение. Може би при преобръщане или заради друга реакция по време на сън може да се появят внезапни движения на врата, докато спите, които могат да опънат или изкълчат врата.

Д-р Александър Шишонин

Съществуваща травма. Някои наранявания, които се случват в будно състояние, като камшичен удар , може да отнеме много часове преди болката и сковаността да се появят по-късно по време на сън.

Най-често основната причина за схванат врат е разтягане на врата, което може да се дължи на мускулно разтягане или проблеми с мускулните връзки в тази област. Могат да съществуват няколко други причини, като остеоартрит на фасетната става или цервикална дегенеративна дискова болест.

Ако вратът ви често „засяда“ след сън, това е притеснителен симптом. Шийните прешлени могат да се изместят през нощта, блокирайки нервите и ставите, в резултат на което главата не може да се обърне сутрин. По същество се получава сублуксация на шийните прешлени.

Освен това вратът ви може да не се върти поради факта, че спите на лоша възглавница . Д-р Шишонин е против специалните ортопедични възглавници, тъй като са много твърди и здраво фиксират главата. Някои хора спят на ролки, пълни с елда, но това също е погрешно – поради твърдата елда шията просто ще изтръпне. Най-добрите възглавници са изработени от съвременни хипоалергенни материали. За да се предотврати прегряването на главата, те са направени със специална вентилация. Възглавницата трябва да е ефирна, леко пружинираща и не много голяма – максимум 40 на 60 см. Важно е да не пречи на естествените движения по време на сън.

Опитайте се да избягвате да използвате телефон преди лягане

Много хора, когато си лягат, слагат глави на таблата и включват смартфона си. В същото време шията изтръпва и точно преди лягане започва да се развива спазъм.

Ако главата ви не се върти сутрин, има три упражнения, които ще ви върнат нормалната мобилност.

1. Упражнение „Гъска“

Ако вратът ви не се обръща надясно, дръпнете го напред и в това състояние издърпайте брадичката към лявата подмишница. Задръжте за пет секунди и върнете главата си в изходна позиция. Повторете упражнението десет пъти. След това ще откриете, че вратът ви бавно започва да се обръща в посоката, в която не можете да го обърнете. Направете това упражнение и десет пъти надясно.

2. Упражнение „Разтягане“

Вдигнете дясната ръка и я поставете на главата, така че ръката да покрива лявото ухо. Наклонете глава надясно и протегнете надолу с лявата ръка. Повторете упражнението десет пъти във всяка посока.

3. Криомасаж

Вземете обикновена пластмасова чаша и замразете вода в нея. След това изрежете пластмасата. Ще останете с парче лед, което можете да използвате за криомасаж. От задната част на врата от косата до седмия прешлен (който стърчи) отгоре надолу масажирайте с лед за 30-60 секунди. След това подсушете с кърпа. Това веднага ще облекчи болката и ще подобри микроциркулацията на кръвта в мускулите, връзките и съдовете на шията.

Как да предотвратим схванат врат по време на сън

Не всяка скованост на врата може да бъде предотвратена, но могат да се предприемат стъпки за намаляване на вероятността от развитие на такава.

Помислете за позицията по време сън

Спането по корем натоварва повече шийните прешлени, защото главата се избутва ту на едната, ту на другата страна. Ако е възможно, се препоръчва да спите по гръб, за да натоварите най-малко шийните прешлени.

Друг вариант е да спите настрани. За някои хора спането в легнало положение, независимо дали е в подвижен матрак или стол, предлага повече комфорт за врата.

Намерете правилната възглавница

Точно както и позицията за сън, един определен тип възглавница не е най-подходящ за всички. За хора, които спят по гръб, поставянето на навита кърпа или ролка (за каквато стана дума в началото на статията) под шийния гръбнак може да осигури по-добра опора. Странично спящите може да се възползват от поставянето на допълнителна възглавница между коленете, за да поддържат гръбнака по-подравнен. Намирането на правилната възглавница обикновено включва няколко проби и грешки.

Поддържайте комфортна температура

Много хора съобщават, че се събуждат със схванат врат, след като през нощта ги е обдухал хладен въздух, например от вентилатор, отдушник или отворен прозорец. Въпреки че медицинската литература не е разгледала подробно тази конкретна тема, някои хора могат да се възползват от организирането на средата за сън, за да избегнат хладния въздух, който духа директно във врата.

Няколко други фактора могат да намалят риска от схванат врат или други болки, причинени по време на сън, като наличието на достатъчно твърд матрак. Трябва също да се отбележи, че заспиването на места, които не са благоприятни за добър сън, като например стол или диван, докато гледате телевизия, може да увеличи вероятността да се събудите със схванат врат.

Когато събуждането със схванат врат е сериозно

Ако събуждането със схванат врат е придружено и от силно главоболие, треска, изтръпване на ръката, изтръпване или слабост или други обезпокоителни симптоми, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Спонди гард
Спонди гард помага

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *