Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кашлицата се влошава през нощта и в легнало положение: каква е причината?

Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с кашлицата, под една или друга форма, както и поради различни причини

кашлицата

Най-често кашлицата е симптом на настинка, но може да придружава и други заболявания, дори и такива, които не са свързани с дихателната система.

Защо кашлицата може да се влоши в легнало положение?

Вероятно много от нас са забелязали, че кашлицата е особено по-лоша през нощта, когато човек спи или лежи в леглото. Освен това, веднага щом станете или се изправите, пристъпът на кашлица отшумява и дишането става по-лесно. В много отношения това се отразява на качеството на съня – мнозина дори са принудени да прекарат цяла нощ в полуседнало положение.

Полезна информация за кашлицата

Какво е кашлица

Това е защитен вроден рефлекс, необходим за прочистване на дихателните пътища и възстановяване на проходимостта им.

Остра кашлица

Присъства до 3 седмици (типично за инфекциозни заболявания)

Подостра кашлица

Продължава в продължение на 3-8 седмици (това може да е постинфекциозна кашлица, както и магарешка кашлица или обостряне на хронично заболяване).

Хронична кашлица

Човек кашля повече от осем седмици (често придружава бронхиална и сърдечна астма, постназално капене, ГЕРБ, бронхиектазии, ХОББ, туберкулоза, рак)

Защо кашлицата се влошава в легнало положение през нощта и вечер?

Като начало е важно да разберете, че кашлицата не е самостоятелно заболяване, а симптом на някаква болест.

Това може да показва не само патология на бронхопулмоналната система, но и да е проява на сърдечно-съдови заболявания, инфекции, нарушения на стомашно-чревния тракт, нервната система или страничен ефект от приема на лекарства.

В легнало положение кашлицата може да се засили, ако вътрешната повърхност на бронхите започне да дразни слузта, която се стича по задната стена на назофаринкса или се образува в самите бронхи.

причината за засилена кашлица в хоризонтално положение може да бъде гъста кръв и повишено налягане в белодробната циркулация

Освен това през нощта парасимпатиковата нервна система е особено активна, което може да доведе до бронхоспазъм.

Нека разгледаме по-отблизо основните причини, които могат да доведат до повишена кашлица през нощта и вечерта.

Сърдечна астма

Най-опасната причина за повишена кашлица през нощта в легнало положение е декомпенсирана сърдечна недостатъчност или сърдечна астма. Пациентите с тази диагноза не могат да лежат в хоризонтално положение без леглото им да е повдигнато по някакъв начин.

Кашлицата може да бъде свързана с различни сърдечни патологии, главно аритмия. Това споменават учени, публикували изследването си в списание Physiological Research. При успешно лечение на основното заболяване спира и кашлицата.

Бронхиална астма

Често пароксизмалната кашлица през нощта показва развитието на бронхиална астма. В този случай човекът е принуден да заеме седнало положение, опирайки се на ръцете си, за да улесни дишането.

Гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ)

Гастроезофагеалната рефлуксна болест също може да провокира пристъпи на нощна кашлица . Когато съдържанието на стомаха се издигне в хранопровода и раздразни неговите рецептори, рефлекторно може да възникне бронхоспазъм и да започне пристъп на кашлица. Също така при ГЕРБ микрочастици от стомашното съдържание могат да навлязат в дихателните пътища, което причинява химическо увреждане на бронхиалната лигавица и засилва кашлицата, особено в легнало положение.

Пристъпите на кашлица при ГЕРБ най-често се появяват през нощта, особено преди 4 сутринта. ГЕРБ може да се подозира и заради това, че човек има киселини и оригване, които често са факт поради грешки в храненето, злоупотреба с пържени, мазни и пикантни храни.

Респираторни инфекции на горните дихателни пътища

Засилена кашлица без храчки вечер, придружена от дрезгав глас, възниква при респираторна инфекция на горните дихателни пътища като ларингит . При възрастните това рядко е сериозно заболяване, въпреки че носи значителен дискомфорт.

Кашлицата с респираторни инфекции на горните дихателни пътища може да бъде различна – „лаеща“, досадна, придружена от дрезгав глас. Когато сте в легнало положение, междуребрените мускули не се движат толкова активно и е по-трудно слузта да напусне бронхите, което може да причини влошаване на кашлицата. В допълнение, през нощта активността на блуждаещия нерв се увеличава, а дразненето на неговите рецептори също предизвиква кашлица.

Постназално капене

Алергичният и инфекциозен ринит, както и хроничният синузит също могат да провокират кашлица, която се влошава в легнало положение. Кашлицата в този случай възниква поради факта, че рецепторите за кашлица в задната част на фаринкса са раздразнени от възпаление или оттичане на обилна слуз от назофаринкса и параназалните синуси.

Синдромът на постназалното капене може да не се прояви с други симптоми, практически да не се усеща от човек, но в същото време да причини силна кашлица с храчки, поради движението на слуз от носа към трахеята и бронхите по време на сън.

Дълга увула

Дългата увула (придатък, разположен в началото на фаринкса) също е причина за рефлекторна хронична кашлица. Това може да се дължи на възпалителния процес, хипертрофия (увеличаване на размера), но само лекар може да постави точна диагноза.

„Ушна“ кашлица

Така наречената “ушна” кашлица може да провокира и пристъпи на кашлица в легнало положение. На задната стена на външния слухов проход има рецептори, чието въздействие може да предизвика кашличен рефлекс. Може да бъде предизвикана от чуждо тяло или восъчна тапа , кожни заболявания на външния слухов канал, както и външен отит (рефлекс на Арнолд).

Рак на белите дробове

В 80–90% от случаите пациентите с рак на белия дроб развиват кашлица. В началото на заболяването тя е сух, понякога досаден, с промяна в тембъра на гласа. Кашлицата притеснява пациента както през деня, така и през нощта, променяйки се в зависимост от позицията на тялото.

Идиопатична кашлица

Идиопатичната кашлица е кашлица с неизяснен характер – тя представлява 5% от всички случаи на хронична кашлица. Точните причини за това състояние са неизвестни, но учените предполагат, че то е свързано с възпаление на дихателните пътища.

Слюнката на такива пациенти съдържа голямо количество кашлични медиатори – специални вещества, които провокират и засилват кашлицата. Възможно е идиопатичната кашлица да е свързана с персистираща вирусна инфекция, когато активните вируси остават дълго време в организма, причинявайки кашлица, макар и по-слабо изразена, отколкото при остра инфекция.

Други редки заболявания

Ако кашлицата на възрастен се влоши в легнало положение, това може да се дължи на редки белодробни и извънбелодробни заболявания. Те включват белодробна амилоидоза, възпалителни заболявания на червата, васкулити, белодробна емболия, тиреоидит и други.

Какво да направите, ако кашлицата ви се влоши в легнало положение?

Първо трябва да посетите лекар. Освен това, ако е остра, ако се влошава в легнало положение, придружена от тежък задух , отделяне на пенести храчки (понякога с кръв) и подуване на краката, по-добре е да се обадите на линейка, за да изключите белодробен оток. Последното може да причини сериозни усложнения – влошаване на сърдечната недостатъчност, пневмония, белодробна емболия.

Ако кашлицата не е толкова силна, ще бъде назначено посещение при лекар. За облекчаване на състоянието може да се препоръча използването на овлажнители на местата, където спите и престоявате продължително време. И, разбира се, приемайте предписаните от лекаря лекарства.

Силна кашлица

Силна пароксизмална кашлица, суха или с трудноотделима храчка, може да предизвика повръщане. Има и мнение, че ако кашляте силно и дълго време, можете да „изкашляте“ херния (ингвинална, пъпна). Разбира се, кашлицата повишава вътреабдоминалното налягане, но това не е достатъчно, за да причини херния.

Най-често пациентите със силна кашлица са загрижени за появата на кървави ивици в храчките. Но в повечето случаи това се дължи на микроразкъсвания по вътрешната повърхност на бронхите. Но ако кръвта се появи в храчките в големи количества, може да се подозира туберкулоза и тумор.

Също така при силна и честа кашлица поради проблеми с дишането може да се появи световъртеж и загуба на съзнание.

Каква е кашлицата при пневмония?

При пневмония кашлицата не е задължителен симптом. Съответно, естеството на кашлицата, ако се появи на фона на пневмония, няма специфичност. Да, при коронавирусно увреждане на белодробната тъкан кашлицата често е болезнена, непродуктивна и пароксизмална. В същото време, при всяка пневмония, кашлицата може да бъде суха или мокра, честа или рядка.

Може ли е да се пие мляко със сода или мед при кашлица?

Този метод не е подходящ за всеки. При някои медът може да е алерген, а приемането на сода през устата, въпреки че е подходяща за приготвяне на храна, не е проучено по отношение на безопасността и ефективността. Можете да пиете мляко, но не горещо, за да не увеличите отока на лигавицата. Като цяло, кашлицата не винаги е наш враг – това е защитна рефлексна реакция, която помага за прочистването на бронхите по време на заболяването.

В каква поза трябва да спя, ако имам силна кашлица?

Невъзможно е да се даде универсален съвет, защото причините за нощната кашлица са много и разнообразни. Ако е известно, че пациентът страда от рефлуксна болест, тогава може да се използва специална клиновидна възглавница, която повдига до известна степен горната половина на тялото. Това помага да се предотврати обратен изтичане на стомашното съдържание в хранопровода.

При сърдечна недостатъчност е препоръчително да спите по гръб или на дясната си страна с повдигната глава на леглото до полуседнало положение.

При бронхиална астма няма такива препоръки, но самият пристъп на кашлица и задушаване трябва да се спре в седнало положение. Ако пациент има увреждане на белите дробове от коронавирус, може да опита да спи по корем с възглавница, поставена под гърдите и главата.

Мога ли да приемам лекарства за потискане на кашлицата, ако имам силна кашлица?

Лекарства, които блокират кашличния рефлекс, не трябва да се използват при влажна кашлица или да се комбинират с отхрачващи средства. Това може да причини стагнация на слуз в бронхите.

Източник: www.healthline.com

LecoVita ПУЛМОВАКС се препоръчва при възпалителни заболявания на дихателната система – бронхити, трахеити, белодробни заболявания, съпровождани с гъсти бронхиални секрети и кашлица.

„Не знам защо е така, но всяка зима кашлям. И най-лошото е, че това продължава много дълго време. Но това се промени завинаги януари месец. Тогава разбрах за LecoVita ПУЛМОВАКС от моя приятелка и започнах да го приемам. Кашлица, която обикновено продължава седмици, този път отшумя за броени дни. За мен този продукт работи!“ – Валентина

LecoVita ПУЛМОВАКС
LecoVita ПУЛМОВАКС

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *