Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Хигиена на съня: Тези 5 правила гарантират качествен и дълбок сън

Спазването на хигиена на съня е от ключово значение за получаването на пълноценна почивка през нощта

хигиена на съня
Излагането на синя светлина преди заспиване е много вредно за съня

Всички имаме нужда от добър сън, но понякога постигането му не е толкова лесно, колкото звучи. Особено лошо е, когато нарушенията на съня започнат да влияят на ежедневието ни.

Има някои навици, които са пагубни за съня. Според Ванеса Хил, учен, изследващ съня и докторант в Централния университет на Куинсланд в Авствалия, е много важно да спазваме „хигиена на съня” и да ги избягваме. Тук ще научите кои са те и какви са експертните препоръки на Ванеса Хил, за да се наспиваме качествено.

 

Спазвайте следните правила за хигиена на съня:

 

1. Никога не пренебрегвайте силното хъркане

„Никога не бих пренебрегнала силното хърлане от мен или партньора ми“, казва Хил, подчертавайки, че това е сериозен проблем.

„Много хора идват и ми казват, сякаш е шега и наистина смешно, че трябва да отидат и да спят в другата стая, защото техният приятел, партньор или съпруг хърка много силно. И аз си казвам, приятелю, те трябва да си отидат в клиника, за да се лекуват“, споделя тя.

Според Хил, силното хъркане може да сигнализира за сънна апнея – състояние, при което дишането по време на сън е затруднено.

„Нелекуваната сънна апнея може да има наистина лоши последици за здравето като диабет или инсулт или дори сърдечна недостатъчност“, предупреждава Хил.

 

2. Ако имате проблеми със съня, задължително потърсете помощ

Хил подчертава, че ако имате проблеми със съня, не трябва да чакате, а задължително трябва да потърсите консултация със специалист.

„Ако просто има постоянни проблеми със заспиването или ако се будя през нощта, наистина бих потърсила консултация с психолог или специалист по съня“, казва тя.

Специална терапия, изготвена от експерт по съня, може да има дълготрайни положителни ефекти върху цялостното Ви здраве.

Ванеса Хил, учен, изследващ съня и докторант в Централния университет на Куинсланд в Авствалия
Ванеса Хил, учен, изследващ съня и докторант в Централния университет на Куинсланд в Авствалия

 

3. Никога не пийте кафе надвечер или по-късно

Въпреки че е общоизвестно, че кофеинът ни държи будни, понякога си позволяваме напитка с кофеин или може би еспресо след вечеря. Но според Хил това е нещо, което никога не трябва да правите, ако цените съня си.

„Никога не бих пила кофеин вечер. Просто не си струва, когато има толкова много добри опции без кофеин“, казва тя.

Проучване от ноември 2013 г., публикувано в Journal of Clinical Sleep Medicine, установява, че приемът на кофеин до шест часа преди сън има „разрушителни ефекти върху съня“. Така че, ако си лягате в 10, е добре да не пиете кафе след 4 следобед.

 

4. Заспивайте на тъмно, без да гледате телевизия или телефона си

Особено важно за хигиената на съня е да се заспива на тъмно, без облъчване с ярка синя светлина от екрани.

„Светлината потиска естественото производство на мелатонин, познат още като хормонът на съня”, казва Хил.

Експертите съветват да не се гледат екрани 2 часа преди сън, за да може мозъка да произведе достатъчно мелатонин, за да бъде заспиването лесно, а съня дълбок и продължителен.

 

5. Не се насилвайте да ставате прекалено рано, ако не Ви се налага

Последния съвет на специалистката е да не се насилвате да ставате твърде рано, ако обстоятелствата не го налагат.

„Никога не бих се принудила да ставам супер рано, например в 5 сутринта, само за да бъда ултра продуктивна през деня. Честно казано съня и здравето са много по-важни от продуктивността”, споделя тя.

Въпреки това, ако обичайно ставате рано, не е задължително да променяте рутината си. Ако организма Ви е свикнал с този режим и се чувствате добре, няма нищо лошо в това, стига да си взимате нужните 8 часа дълбок и спокоен сън.

 

Следейки тези 5 правила за хигиена на съня, ще успявате да си взимате нужната почивка и да започвате деня си заредени с енергия.

 

Много хора пренебрегват съня, а някои дори го смятат за изгубено време, но това далеч не е така. Получаването на достатъчно сън е изключително важно за цялоснтото здраве и всички процеси, протичащи в организма.

Неполучаването на достатъчно сън може да доведе до сериозни последици за здравето и психиката, а в някои случаи дори и до тежки хронични заболявания.

Ако страдате от нарушения на съня, задължително се свържете със специалист.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *