Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Анасон исоп

Agastache foeniculum syn. A. anethiodora Lamiaceae (сем. Устоцветни)

ДРУГИ НАИМЕНОВАНИЯ – Лофант, анасоново агастаче

ИЗПОЛЗВАНИ ЧАСТИ – Листата, цветовете

Корейската мента (A. rugosa) с лилаво-сините си цветове е известна още като набръчкан гигантски исоп.

Отглеждане

Анасоновият исоп (A. foeniculum) е устойчиво многогодишно растение със сладък анасонов аромат.

Сортове и видове – Различаваме два сорта – „Golden Jubilee“ със златисти листа и цъфтящия с бели цветове „Alabaster“. Други разновидности включват гигантския исоп (A. urticifolia) и корейската мента (A. rugosa), които по външен вид приличат на анасоновия исоп. Корейската мента е многогодишно растение, малко по-чувствително към сланата в сравнение с анасоновия исоп. Тя има лилави цветове и листата й ухаят на мента.

Пламтящ залез (A. rupestris) е многогодишно растение с дребни листа с аромат на анасон и с мечовидни, богати на нектар бледооранжеви цветове. Исопът (А. сапа) е красив многогодишен вид, който достига височина от 90 см и има дълги и гъсти съцветия с едри, розови цветове и силно ароматни листа.

Местоположение – A. foeniculum, A. rugosa и A. urticifolia предпочитат частична сянка и леко кисела до неутрална почва. Повечето останали видове произхождат от региони със сух климат и са устойчиви на засушаване. Виреят в лека, добре дренирана почва и на слънце и са особено подходящи за отглеждане в саксия.

Размножаване – Засейте семената през пролетта, като леко ги покриете с почва. Обикновено са им нужни 6-8 седмици, за да поникнат. Преместете ги в саксии, когато растенията станат достатъчно големи. Ако са добре приспособени, през пролетта образуват леторасли в основата. Процедирайте с тях като със зелени резници и ги разсадете през лятото. Можете да размножите растенията и чрез разделяне на корените.

Грижи – Видовете анасонов исоп са устойчиви, но невинаги оцеляват при хладни и влажни условия, при които обаче A. foeniculum и A. rugosa се саморазмножават интензивно.

Болести и вредители – При сухо и горещо време листата понякога биват засегнати от брашнеста мана.

Събиране и съхранение – Листата и цветовете се използват прясно набрани или сушени. Събират се в букетчета и се окачват с листата надолу, далеч от пряка слънчева светлина. Така съхраняват цвета и аромата си.

Употреба в кулинарията

Цветовете на анасоновия исоп са богати на нектар, който бил популярен сред северноамериканските пчелари през XIX век за производството на мед с вкус на анасон. Местните индианци го използвали за чай и като подсладител. Запарете сушените листа за чай, който се пие топъл или студен. С листата се подправя агнешко и пилешко месо и сьомга. Семената се влагат в кексове и мъфини. Цветовете или пресните листа от A. foeniculum и A. rugosa са подходящи за салати. Корейската мента има вкус на пиперлива мента и анасон и може да замени същинската мента в рецептите.

Любопитно:

Много видове имат листа с различен аромат – от анасонов до ментов или цитрусов. Използват се за билков чай, за овкусяване на хранителни продукти и в медицината, а декоративните мечовидни цветове, привличащи полезни насекоми, са прекрасно допълнение към градината с билки.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *