Какво лекуват плодчетата на хвойната?

Хвойната е широко разпространено иглолистно растение, което се среща диворастящо в природата, но се отглежда без усилия и в домашната градина

хвойна Дребните й плодчета, богати на витамини, минерални соли, органични киселини, фруктоза и ароматни вещества, имат способността да прочистват организма. Те стимулират кръвообращението и тонизират кръвоносните съдове. Имат диуретично действие, засилват метаболизма и имунитета, укрепват стомаха и играят роля на дезинфектант. Най-подходяща за здравословни цели е червената хвойна, която наред със синята, ниската и миризливата се среща у нас.

Лечебният курс с плодове на хвойна се прилага при необходимост от прочистване на кръвта, отделяне на повече вода от организма и за укрепване на имунната система. В продължение на 11 дни се дъвчат плодчета – първия ден четири, а следващите дни до средата на периода броят им се увеличава с по едно. После постепенно намалява, също с по едно на ден, докато стигне отново до четири плодчета.

Хвойната участва в диуретични смеси. Вземат се равни части листа от бре-за, корени от глухарче и плодове от хвойна. 1 с.л. от сместа се сварява в чаша вода. След като изстине, се прецежда. Пие се 1 супена лъжица 3 пъти дневно преди хранене.

Плодчетата могат да се добавят и като подправка в различни ястия, но не повече от 5-6 броя. Отлично се съчетавате чесън и мента.

При бременност и проблеми с бъбреците не се препоръчва употребата на хвойна, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *