Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Укротете апетита по естествен начин

Може да кажете „Стоп!“ на желанието за сладко, както и да ликвидирате някои от провокаторите на вълчия апетит

отслабване

Какво ни кара да похапваме повечко?

Умствено натоварване

Още Сенека е казал, че излишъкът от храна е вреден за бързината на ума. Днес се знае, че напрегнатата работа на мозъка повишава нивото на хормона на стреса кортизол, глюкозата и инсулина в кръвта. Тези вещества действат на апетита като будилник. Затова по време на умствена работа ни се иска да похапнем нещо.

Решението: За да се справите с проблема, се запасете с нискокалорични продукти – плодове и зеленчуци, кисело мляко, стафиди.

Движение

Британски лекари са изследвали влиянието на различните видове спорт върху т.нар. хормони на апетита -споменатите вече грелин и лептин. Първият стимулира апетита, а вторият го потиска. Установено е, че силовите упражнения въздействат само върху втория – тоест карат ни да огладняваме.

Решението: За да се преборите с повишения апетит, използбайте аеробно, а не силово натоварване.

Качество на съня

Учени от Калифорнийския университет са доказали връзката между неадекватния апетит и безсънието. Недостигът на сън нарушава баланса между хормоните грелин и лептин, в резултат на което хората, които спят зле, по-често злоупотребяват с храна и пълнеят.

Решението: Независимо дали сте сова или чучулига, поставете си за задача да подобрите качеството на съня си. Здравословният нощен отдих трябва да е поне 7-8 часа.

Възраст

Колкото по-възрастни сме, толкова по-зле работят мозъчните клетки, които контролират апетита. Австралийският невролог Зейн Андрюс е отрил, че всеки път след хранене тези клетки са подложени на атака от свободните радикали. В резултат на това сигналите към мозъка, че стомахът е пълен, се забавят и човек яде повече от необходимото. Това е една от причините възрастните хора да страдат по-често от затлъстяване.

Решението: Ограничете храната, богата на прости Въглехидрати (печиба и сладкиши) -именно те действат най-разрушително на клетките, контролиращи апетита.

Фибри и омега-3

Фибрите стимулират синтезирането на хормона PYY3-36, благодарение на който насищането настъпва по-бързо и трае по-дълго. Изработването на хормона на ситостта стимулира и ненаситените мастни киселини омега-3 и линоленова киселина.

Решението: В менюто си наблягайте на основните източници на фибри (зеленчуци и пълнозърнести храни), както и на морската риба, зехтина и лененото масло, орехите и кедровите ядки.

Лъжливо чувство за глад

Основната причина за повишения апетит най-често е подмяната на реалния глад с психологически. Трябва да сте в състояние да направите разлика между тях.

Решението: Някои психолози дават следната рецепта – сложете дясната ръка на стомаха си, затворете очи за минута и се опитайте да разберете какво се случва вътре. Това е начин да се научите да се вслушвате 6 тялото си, пише списание „За жената“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *