ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как статините помагат на сърцето?

Ако сте с висок холестерол, лекарят вероятно ще ви предпише някое лекарство със статини, както се случ­ва с милиони хора по света днес. Докъде се простират възмож­ностите на тези по­пулярни медикаменти в борбата за здраво сърце?

 здраво сърце, силно сърце, инфаркт, спорт, сърдечни заболявания

Как всъщност действат статините?

Те блокират един вид черно­дробен ензим, който спомага производството на холестерола. При някои пациенти статините вършат чудеса, като намаляват нивото на лошия холестерол средно между 20 и 60% само след едномесечен прием по едно хапче на ден.

С тази тяхна ефективност се обяснява широкото им приложение в превенцията на сърдечния инфаркт. Кардиолозите допълват, че това се постига със сравнително малко нежелани странични реакции и дори по-сериозни­те като мускулна болка, ско­ваност и проблеми с паметта, наблюдавани при 5-10% от пациентите, минават след няколко дни до седмица-две след края на терапията със статини. Освен това не са и скъпоструващо лечение.

 

Дават ли пълна застраховка срещу сърдечен удар?

Не бива да се смята, че стати­ните действат като ваксина и че е достатъчно да изпиете предписаното количество, за да се предпазите от сърдечен

удар. Понижаването на нивото на лошия холестерол не е единственият фактор за превен­ция на сърдечен инцидент, защото дори при нормалните му стойности може да се развие кардиологична болест. Здравето на сърцето зависи от още много неща – като се започне от наследствените данни, мине се през стила на живот – режим на хранене, труд, почивка, и се стигне до други рискови фактори поради съпътстващи заболявания. Всъщност милиони хора по света взимат статини, без да са им предписани поради ви­сок холестерол, тъй като те са допълнителна застраховка срещу сърдечни проблеми. Американско проучване, обхващащо 2100 пациенти с нормално ниво на холестерола в продължение на шест години, сочи, че статиновата терапия е имала очаквания ефект само при тези, които били със значителни калциеви натрупвания в артериите – знак, че страдат вече от сърдечно заболяване.

 

Различно ли влияят на жените и мъжете?

Научни данни от лечението на 6800 жени сочи, че поне един вид статини не само се доближава, но и надминава ефекта, пости­ган при мъжете. Резултатът показал 46% спадане на риска от сърдечни инциденти при пациентки, хоспитализирани поради болка в сърдечната област и хирургическа намеса с байпас, срещу 42% намаляване при мъжете.

По отношение на сърдечносъдовата система жените са по-здрави от мъжете. Следователно, те могат да бъдат лекувани по-неагресивно, когато имат проблеми с холестерола. Преди да им се предпишат статини, пациентките тряб­ва да минат през допълнителни изследвания. Но хапчетата помагат максимално, когато са придружени със здравословно хранене; редовно движение и физически упражнения, поддържане на нормално тегло и спиране на цигарите.

За силно и здраво сърце  –

ОМЕГА–3 РИБЕНО МАСЛО


 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *