Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Черният дроб е най-важен според китайската медицина

Черният дроб е основен орган в китайската медицина. Когато е затрупан с работа, т.е. с мазнини и токсини, той по-трудно изпълнява основната си функция – да прочиства кръвта. Признаците за понижена функция са шум в ушите, виене на свят, мигрена, депресия. Свръхактивността му пък води до безсилие или очни проблеми като конюнктивит и намалено зрение.

 черен дроб, китайска медицина

Тонизиран организъм

Лятото е идеалният момент да почерпим енергия от външ­ния свят. Препоръчват се раз­ходки на чист въздух в парко­вете и сред полето, но не и в гората, която е по-подходяща за есента. Мускулите, сухожи­лията и ставите се чувстват отлично, когато тичаме или изпълняваме упражнения от цигун и тай-чи. Ставайте рано, отделяйте вре­ме за разтягане на тялото и за дълбоко дишане.

Баланс на черния дроб с цигун

  • Седнете на пода с опънати крака. Дланите са на пода.
  • При вдишване повдигнете тялото си по права линия, опряно на длани и пети. Тазът се изнася нагоре.
  • При издишване седнете от­ново на пода с изправен торс. Свийте краката към бюста, приближете брадичка към коленете и протегнете ръце­те напред.

 

Овладяване на нервите

Състоянието на черния дроб зависи и от психиката. Според китайската медицина емоци­ите са в органите, а не в мо­зъка. Излишъкът от енергия в черния дроб се свързва със състояния на гняв и раздраз­нителност. Умореният черен дроб пък е типичен за психи­чески отпаднали хора, които трудно взимат решения и са склонни към депресия.

Не е толкова трудно да се на­учите да владеете емоционал­ните си състояния. Особено важно е да не се оставяте на гнева. Опитайте се да въз­питате у себе си откритост и дружелюбност. Не забравяй­те, че всичко е относително и зависи от гледната точка -достатъчно е да погледнете от друг ъгъл на ситуацията и тя се променя.

 

5 минути релакс всеки ден

  • Седнете на стол с изправен гръб, опънат тил и леко наве­дена брадичка.
  • Очите са леко притворени, погледът – отправен напред. Освободете тялото от напре­жението и се съсредоточете върху потока въздух, който преминава през ноздрите ви, или върху движенията на ко­рема при дишане. Не се стре­мете да промените дихателния ритъм. Ако в съзнанието ви се появят мисли или емоции, не се опитвайте да ги прогоните, нито да ги следвате, просто връщайте вниманието си към дишането.
  • Това упражнение изглеж­да обикновено, но е много ефикасно срещу емоционал­ни напрежения. Правете го всеки ден и то ще става все по-лесно.

Храните на полезната енергия

Ключовата дума в храненето е умереност. Черният дроб е особено чувствителен към кофеина, който го стимулира прекалено много и така бла­гоприятства състоянията на изнервеност. Менюто тряб­ва да изобилства от сезонни плодове и зеленчуци. Хранете се разнообразно и намалете порциите – два съвета, кои­то е добре да следвате през цялата година, но лятото е добър момент да започнете.

  • Виолетовият артишок и черната ряпа са особено полезни против токсините. Пийте и билки с отводняващо действие.
  • Сокът от половин ли­мон, смесен с половин чаша вода, е проста и ефикасна гри­жа за жлъчката.
  • Пролетният чесън, гъби­те, пресният лук стимулират далака и стомаха. Комбини­райте ги с ориз, агнешко месо, овче и козе мляко.
  • Храните, богати на ви­тамин А – рибено масло, пилешко месо, магданоз, цикория, са полезни за зре­нието, костния растеж и кръ­вообращението.

 

 

Алкохолът и мазнините водят до затлъстяване на черния дроб

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *