Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Алкохолът и мазнините водят до затлъстяване на черния дроб

Знаете ли, че без черен дроб можем да преживеем само ня­колко часа.

 

Той прера­ботва хранителните вещества в кръвта, прочиства тялото ни от токсини и участ­ва в образуването и разграждането на хормони. Произвежда жизненоважни белтъ­чини като хемоглобин, който оцветява кръв­та червена, албумин, който задържа кръвта в съдовете, и други вещества, необходи­ми за съсирването на кръвта. Всички тези функции черният дроб изпълнява, когато поне една трета от него работи.

Какво ни разболява?

Алкохол, мазнини, токсини или вируси (вирусният хепа­тит) увреждат черния дроб и се намесват в обмяната на веществата. Образуват се сво­бодни радикали, които на свой ред разрушават чернодробни­те клетки. Така алкохолът и мазните и калорични храни могат да доведат до затлъс­тяване на черния дроб. Има и допълнително застрашени групи – работещите във вред­ни производства.

Има ли предупредителни сигнали?

Обикновено не са драматич­ни. Лекарите казват, че умора­та е болката на черния дроб. Пациентите се оплакват от отпадналост, липса на апетит или от подут корем. Има и по­ясни признаци – оцветяване в жълто на кожата и очите, сърбеж, потъмняла урина и светли изпражнения. Алармен сигнал за цироза са намалена работоспособност, чести ин­фекции, отпадналост, загуба на тегло, сърбеж и склонност към кръвоизливи. Може да има неясно чувство на тежест под десните ребра, което е признак на затлъстяване на черния дроб, и то чак когато той е толкова увеличен, че външната обвивка от съеди­нителна тъкан е напрегната. Самият орган не боли, тъй като в него няма нерви.

Как се лекува?

При увреждане на черния дроб определени белтъчини от клетките попадат в кръвта. Затова може да се определи какво и доколко напреднало е заболяването. Лекарят по­ставя диагнозата с помощта на кръвни изследвания и ул­тразвук. Терапията зависи от причините. Ако те са алкохол и лекарства, се спират ведна­га. Един затлъстял черен дроб може да добие нормалните си размери след 4 до 8 седмици строго въздържание. И може да се излекува напълно. При цироза дробът не може да се възстанови напълно, но раз­витието й може да се спре. Има препарати с бял трън, които предпазват дроба.

Какво предпазва черния дроб?

Първото правило е да се намалят или въобще да се избягват отровите за дроба. Алкохол – само в ограничени количества. Жените не трябва да пият повече от четвърт ли­тър бира или една осма литър вино на ден. Храната трябва да е здравословна, без много мазнини, с много плодове, зе­ленчуци и фибри. Постите са много разтоварващи. Горчи­вите зеленчуци като артишок и някои видове листни сала­ти помагат да се преработват мазнините.

 

Прочистване на черния дроб с природни средства

 

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *