ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ежедневният прием на мултивитамини подпомага сърцето

Има все повече и повече доказателства, че при хора с дефицит на определени витамини и минерали нараства рискът от хронични за­болявания, в това число и сърдечносъдови.

мултивитамини, сърце, сърдечно-съдови заболявания, аритмия, инфаркт

Дали ежедневният прием на мултивитамини е добър начин да си подсигурите необходи­мата доза от тези жизненоважни вещества? Американската медицинска асоциация съ­ветва да го правите, но мнението на английс­ките лекари е по-малко категорично и орга­низации като Британската кардиологична фондация предпочитат да изтъкват важ­ността на здравословното хранене. Ето плю­совете и минусите им:

  • ПЛЮСОВЕ ЗА СЪРЦЕТО

Ако приемате мултивитамини, ще компенсирате евентуа­лен недостиг на елементи заради неправил­ния ви режим на хранене и може да понижи­те риска си от сърдечносъдово заболяване.

  • КАК ДЕЙСТВАТ

Според американски изследователи вита­мините от групата В могат значително да по­нижат нивата на хомоцистин. Хомоцистинът – аминокиселина, която се получава при разграждането на белтъците в организма, е сред новопоявяващите се рискови фактори, отговорни за инфарктите и инсултите. Орга­низмът ви се нуждае от „трите В“ – витами­ните В6, В12и фолат (или синтетичния ва­риант, наречен фолиева киселина), за да пре­образува хомоцистина във вещество, което клетките могат да използват, за да изграждат нови белтъчни молекули. В противен случай се повишават нивата на хомоцистин, а оттам и рискът за сърцето. С напредването на въз­растта човешкият организъм абсорбира от храната по-малко витамини от групата В, но за щастие синтетичните се усвояват лесно.

В едно американско изследване ежеднев­ният прием на мултивитамини силно пони­жил нивата на С-реактивен протеин, който е индикатор за възпалителен процес, рисков фактор за сърцето. Друго проучване, прове­дено в САЩ, сочи, че една таблетка мултиви­тамини може да понижи концентрацията на друг опасен инфламаторен цитокин – интерлевкин-6.

Според американски изследователи мултивитамините могат да предотвратят окис­ляването на „лошия“ холестерол – процесът, чрез който свободните радикали водят до ув­реждане на артериалните стени от отлагане­то на плаки.

Осигуряват защитния витамин D. В едно изследване на калифорнийския университет в Сан Франциско, проведено сред 10 000 же­ни, е установено, че редовният прием на син­тетичен витамин D понижил с 31% смърт­ността от сърдечносъдови заболявания сред тях.

Наред с останалите си функции, витамин D помага на организма да усвои и задържи калция, който има ключова роля за поддър­жането на оптимално кръвно налягане. Той също така пречи на образуването на калцие­ви отлагания по артериалните стени. Едно белгийско проучване сочи, че този витамин потиска възпаленията. Организмът ви про­извежда витамин D по естествен път, когато сте изложени на слънце, но ако живеете в ус­ловията на северен климат, може и да стра­дате от недостиг на витамин D поради мал­кото време, прекарано под слънчевите лъчи.

  • НАЙ-ДОБРЕ Е ДА КУПИТЕ

Не е задължително да са най-скъпите на пазара – много марки предлагат еднакво пълен набор от ви­тамини и минерали в правилните дози и за много по-малко пари.

  • ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

1 таблетка дневно.

  • КОГА ДА ГИ ПРИЕМАТЕ

По време на хранене за най-добро усвояване.

  • СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ

Леко гадене. По малко вероятно е да се появи, ако приемате мултивитамина по време на хранене.

  • ВНИМАНИЕ

Вземайте само препоръчи­телната доза.

  • ДОБРА ИДЕЯ

За по-добро абсорбиране, изпийте таблетката с пълна чаша вода.


Познаваме ли достатъчно тайните на хранителните добавки?

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *