Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какъв хранителен режим да спазваме ако страдаме от язва?

 

Най-напред трябва да се освободим от някои неверни схващания:

 язва, хранителен режим, стомах, черва, гастрит

Старата традиция гласи, че прясното мляко и сметаната са „мехлем“ за стомаха на страдащия от язва. Всъщност млякото има по-скоро обратно­то действие, тъй като увеличава отделянето на стомашни сокове.

Честото похапване също дълго време се смяташе за добро средство срещу стомашните болки. Това е невярно. Колкото по-често се храним, толкова повече караме стомаха да произвежда храносми­лателни секрети. Най-подходящо е храненето 3 пъти дневно с една допъл­нителна нискокалорична закуска.

Всички имаме чувството, че ако ядем силно подпра­вена храна, стомахът ни се чувства зле. Но нераз­положението всъщност е „разположено“ в червата. Някои подправки дори са благоприятни за стомаха, тъй като предпазват лига­вицата му. Истината е, че няма причини да се ограни­чава консумацията им.

Хранителните фибри също често са били обви­нявани за стомашните неразположения, но наука­та не потвърждава това предположение.

Хранителният режим при язва трябва да бъде такъв, че стомахът да не се претоварва. По отношение на хляба, ориза и тестените изделия се препоръчва те да са рафинирани, а не пълно-зърнести.

  • Подходящи са леките, немазни меса, пилешко без кожата, риба.
  • Плодовете е добре да се кон­сумират на компот, а не су­рови.

Храните, които трябва да се избягват, са алкохол­ните и газираните напитки, мазните продукти, пържените ястия, колбасите, корите на плодовете. Сред зеленчуците зле действат на стомаха зелето, краставицата и лукът, които трябва да бъдат забравени в моменти на криза.

 

Ето кои са най-вредните съчетания на продукти!

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *