ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви храни да изберем в горещото време

Живакът в термометрите пълзи нагоре: топлото време дойде! А с него и въпросът – какви храни да изберем в горещините?

sommerСпоред диетолозите главно условие за здравословно хранене в топло време е съкращаването на калориите. При всяко повишение на температурите с 10 градуса потребяваните калории трябва да се намалят с 5-10%, съветват от medikforum.ru. Паралелно с това трябва да се намаляват и обемите на поеманата храна.

Първият продукт, с който следва да внимаваме, е месото – особено тлъстото. Месото може да се замени с риба или морски дарове. Ако не са ви любими – спрете се на пилешкото, на месо от пуйка или “сухо” телешко. Месото не трябва да се яде горещо.

Известният американски диетолог и консултант по хранене Луиджи Гратън съветва: “Правилното поемане на течности – 30 мл на килограм от теглото ви плюс половин литър, а също голямото количество зеленчуци и плодове помагат чудесно да се справите с горещото време. Тези продукти ви компенсират течностите и минералите, които губите с потта. Освен това ви зареждат с антиоксиданти, които ще ви пазят от топлинни удари и слънчеви изгаряния.”

И така – кои са най-подходящите за топлото време храни? Запомнете ги: диня и пъпеш, ягоди, спанак. С тези храни се зареждате с калий, с антиоксиданта лутеин, с компоненти, които действат като аспирина – противовъзпалително и регулиращо температурата.

Добавете още оводняващите краставици, целина, домати, екзотичните папая и портокали, грейпфрут. Звучи приятно, нали?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *