ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Коя храна е по-добра – суровата или термично обработената?

По принцип консумирането на малко количество термично обработена храна няма да ни навреди. Все пак, не е препоръчително да се ядат пържени храни при положение, че приемаме достатъчно сурова храна.

Ка­то цяло готвените храни водят до блокиране на биологичните и умствените процеси, което в крайна сметка нарушава естествения ход на живота.

Соковете, извлечени от пресните и суровите плодо­ве и зеленчуци, доставят на клетките в организма всич­ки необходими елементи по начин, по който те могат да бъдат усвоени максимално бързо и ефективно.

Трябва да имаме предвид, че въпреки че термично обработените храни съдържат живот, това все още не означава, че те притежават силата да регенерират ато­мите, които доставят жизнената сила в човешкото тяло. Напротив, продължителното консумиране на гот- вени и преработени храни води до прогресивна деге­нерация на клетките и тъканите.

Все още не е измислено лекарството, което да оси­гури на клетките пълноценно подхранване и регенера­ция, каквито осигуряват природните храни.

Възможно е някой да яде по 4-5 пъти на ден и въп­реки това все още да изпитва глад, тъй като в храната му липсват жизнените елементи и балансът на ензими­те в тях е нарушен.

Плодовите сокове са чистачите на човешкото тяло. Тук е важно да се отбележи, че плодовете трябва да са пресни. Една ябълка на ден ще ви предпази от всякакви заболявания, особено ако ядем и други суро­ви храни. Но плодовете, с изключение на няколко вида, не бива да се консумират заедно с храни, съдържащи изкуствена захар и скорбяла. Редовният прием на раз­нообразни плодове ще предостави на организма ви не­обходимите му въглехидрати и захар.

Зеленчуковите сокове възстановяват и изграждат тялото. Те съдържат всички аминокиселини, минерали, соли, ензими и витамини, които са нужни на организма ни. За да имат максимален ефект, соковете трябва да са направени от сурови и пресни продукти. Значение има и правилното извличане на самите сокове.

Подобно на всички важни неща в живота, най-съще­ствената част на зеленчуците е трудно да бъде достиг­ната, тъй като е скрита във фибрите. Затова доброто сдъвкване на суровите зеленчуци е толкова важно.

Суровата храна е онази хранителна субстанция, ко­ято е естествената храна за човека. За съжаление е много трудно да променим хранителните си навици, изградени през целия ни живот и да заменим кулинар­но обработените и лишени от живот храни със сурови такива. Подобна внезапна промяна може да доведе до стрес, който, въпреки че често не е правилно възприе­ман, е неизбежен и като част от лечебната криза води до оздравяване. Затова е необходимо да се допитаме до някой, който е преминал през подобни реакции на ор­ганизма. В края на краищата, изискват се значителни умствени и душевни сили, за да се предприеме една та­кава драстична промяна в хранителния режим, но ние уверено можем да заявим, че тя си струва.

Суровите пресни зеленчукови сокове са незаменима добавка към всяка диета, дори когато не следваме оп­ределена диета и ядем всичко, което желаем.

Когато следваме такъв нерегулиран и хаотичен ре­жим на хранене, разглежданите от нас храни са жизне­но важни, тъй като те ще осигурят на организма жиз­нените елементи и витамини, които не съществуват в готвените и преработени храни.

От друга страна консумирането само на сурови хра­ни, без пиене на достатъчно количество разнообразни пресни сокове, е също толкова едностранчиво. Причи­ната за това е, че учудващо голям брой атоми от твър­дата храна се изразходват като гориво от органите на храносмилателната система в процеса на асимилиране на тази храна (обикновено този процес отнема от 3 до 5 часа). Вследствие на това организмът усвоява малка част от полезните вещества, необходими за възстано­вяване и изграждане на клетките.

Когато пием изобилни количества пресни зеленчу­кови сокове, ситуацията коренно се променя. Соковете се преработват в стомаха за около 10-15 минути и те почти изцяло се използват от организма за подхранва­не и регенериране на клетките, тъканите, жлезите и ор­ганите в тялото. Резултатите в тази ситуация са налице – целият процес на смилане и усвояване е завършен с максимална скорост и ефективност и при минимални усилия от страна на храносмилателната система.

Основното опитно установено правило е да пиете пресните сокове ежедневно, независимо от начина, по който ги получавате. Все пак колкото по-пълноценно е извлечен сокът, толкова по-ефективен ще бъде той за тялото.

 

Кои плодове и зеленчуци са подходящи за сокове с детоксикиращи качества?

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *