Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои плодове и зеленчуци са подходящи за сокове с детоксикиращи качества?

Соковете, които са направени от пресни плодове и/или зеленчуци могат да бъдат източник на много витамини и минерали.

Когато са приготвени правилно – те са и сурова храна, която трябва да бъде редовно част от нашата диета. Някои плодове и зеленчуци са за предпочитане за изцеждане на сок, поради тяхното съдържание на витамини и детоксикираща качества.

Домат

Доматът е плод, който е с високо съдържание на фибри и калий. Средно голям домат съдържа също 26% от препоръчителния дневен прием на витамин C и 20% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Доматите имат само около 7 мг натрий, но те съдържат 3 гр захар. Съдържащите се в него ликопен и бета каротин предпазват от рак.

Освен със сокоизстисквачка можете да опитате доматен сок с мелачка за домати, която отстранява само семките и люспите на плода.

Портокал

Един средноголям портокал съдържа повече от препоръчителния дневен прием на витамин C и 5% от препоръчителния дневен прием на калций. Портокалите НЕ съдържат мазнини, холестерол, натрий, а имат 3 мг фибри, които помагат за храносмилането.

Преди да изцедите портокала, трябва леко да се затопли, за да пусне повече сок. Сложете го за 10 минути в топла вода.

Грейпфрут

Пиенето на пресен сок от грейпфрут има много ползи за здравето. Той съдържа пектин, който е естествен лаксатив и намалява холестерола. В него има антиоксиданти и 52% от препоръчителния дневен прием на витамин C. Използвайте същите методи за сок от грейпфрут, както при портокал.

Морков

Средно голям морков съдържа около: 1.1% азотисти вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1, 88.8% вода и B2. Освен това той съдържа 2 гр фибри.

Морковите са твърди зеленчуци, така че трябва да ги настържете първо на ренде и след това да ги изцедите с тензух. Ако имате сокоизстисквачка – само ги нарежете. Тъй като сокът от моркови има вкус на земя, ще бъде добре ако го смесите със сок от ябълка.

Краставица

Среден размер краставица съдържа около 11% от препоръчителния дневен прием на витамин C, 8% от препоръчителния дневен прием на калий и 7% от препоръчителния дневен прием на мед. Тя няма мазнини, холестерол, а само 4 мг натрий. Краставиците са най-вече вода и са много подходящи за детоксикация.

Краставиците се обелват преди да се правят на сок, тъй като в кората има най-много нитрати.

 

6 рецепти за супер здравословни шейкове!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *