Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Митове за здравето, които могат да ни разболеят

Много често се уповаваме на остаряла и вече отречена информация

  1. Калцият е най-добрата защита против остеопороза

Истината. Още от детството ни внушават, че за да не боледуваме, трябва да пием мляко, да ядем сирене и кашкавал и да приемаме калций. И действително, до 25-годишна възраст калцият е полезен, но към 30-40 години костите са се оформили и започват да отхвърлят калция.

Специалистите твърдят, че съществуват два вида клетки, които контролират костна­та плътност – едните я укрепват, другите я разрушават. След 30 години клетките-разрушители надделяват над клетките-строители. Единственото, което може да се направи, е да се занимавате с физически упражнения – бягане или бързо ходене. Активните хора имат по-твърди кости. Важна роля играят витамините и минералите. Приемът само на калций няма да оказва вече предишното благотворно влияние. Наскорошни изследва­ния показват, че антиоксидантите играят същата роля за костите, както естрогенът при менопауза. И приемът на антиоксидантни витамини, като витамин С например, предотвратява разрушаването на костите. Известни са и различните плодови и зеленчу­кови диети, които не позволяват да се развие остеопороза – но и досега не е известно защо действат по този начин.

  1. Режимът на легло е най-доброто лекарство против болки в гърба

Истината. Ако преди пет години се случе­ше да отидете на преглед за болки в гърба, вероятно лекарят би ви препоръчал точно това – режим на легло за няколко дни. Сега обаче лекарите мислят по друг начин. Те са убедени, че умерената подвижност и прос­тите упражнения по-бързо възстановяват здравето. Съгласно проведени изследвания налягането върху прешленните дискове е 100 процента, ако стоите; 150 процента, ако седите, а когато се наведете например да включите пералнята, може да достигне до 250 процента. Така че се движете повече. Най-добре тренирайте аеробика, разхождай­те се, плувайте, карайте колело. Започнете с по-малко натоварване и постепенно го увеличавайте. Това е много по-полезно от усилените тренировки.

  1. Една ваксина против тетанус ви спасява от него за цял живот

Истината. Вие можете съвсем случайно да се заразите от тетанус в градината си или на вилното място. Това е остро инфекци­озно заболяване, обикновено се предизвиква от попадане на мръсотия в рана – затова мно­го внимавайте, ако работите често в гради­ната си. С ваксина против тетанус, разбира се, можете да се защитите от инфекция. Но имайте предвид, че ваксината действа само десет години, след това трябва пак. Затова ако не помните точно кога е била последната ваксина, имате основание да се опасявате от заразяване. Най-добре потърсете лекар без да чакате появяването на симптомите.

  1. Алкохолът в умерени количества не вреди

Истината. Не е важно колко пиете, важно е как го правите. Най-опасно е да се напиете. Ако се случи, се повишава кръвното налягане и нараства рискът от много заболявания: от инсулт до рак на гърдата. Три от 10 жени могат да „опразнят“ бутилка вино на вечеря без да се напият, но 22 на сто непременно се напиват от такова количество алкохол. Смята се, че от алкохолизъм страдат жени, които изпиват по 6 чаши на един път. Концентрацията на алкохол у тях винаги е по-висока, отколкото при мъжете – от едно и също количество алкохол. Причината е в това, че съотношението между мазнините и водата при жените е по-голямо, отколко­то при мъжете. Затова при тях алкохолът се разгражда по-трудно. Те имат по-ниско ниво на специфичния фермент, разтварящ алкохола. Затова той по-силно се отразява на здравето им.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Митове за здравето, които могат да ни разболеят

  1. Pingback: Коя храна е по-добра – суровата или термично обработената?

  2. Pingback: Колко полезни са „полезните” храни? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *