Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това, което знаете за рака не е вярно!

Кое е вярно и кое не от многоброй­ните твърдения за превенцията на онкологични­те заболявания?

 

Предпазват ли ни зеленчуците и виното от образуване на тумори?

Опасно ли е месото? Нека разгледаме пет от тях.

Вече няма никакво съмне­ние – това, което ядем и пием, играе решаваща роля за намаляване или увеличаване на риска от рак. Правилното хранене може да спаси хиляди животи всяка година. Разбира се, факторите за възникване на болестта са многобройни и сред тях важно място заемат генетичното предразположе­ние, хормоналното състояние, тютюнопушенето, замърсява­нето на въздуха, излагането на слънце… От друга страна, няма храна-чудо, която да спасява от тумори. Но ние можем да променим много неща, за да на­малим рисковете значително.

1.      Чаша червено вино предпазва

Невярно

Червеното вино, консумирано редовно, увеличава риска от рак, дори да е само една чаша на ден. Това се отнася и за всички ос­танали алкохолни напитки – бира, шампанско, мастика, бяло вино, уиски, водка… Алкохо­лът не предпазва в никаква доза. Заблу­дата идва от преувели­чения предпазен ефект на полифенолите и тяхното антиок сидантно действие, както и от благосклонното отношение на кардиолозите. Всъщност редовната консумация на алкохол увеличава с 68% риска от рак на устата, фа­ринкса и ларинкса, с 28% на хранопровода, с 10% на гърдата и с 9% на дебелото черво. Голямата опасност се крие в етанола (етилов алкохол). Благотворното действие на антиоксидантите във виното е валидно за сър­дечносъдовите заболявания, но то не може да противодейства на ролята на етанола за възникването на тумори. Щом попадне в орга­низма, етанолът се превръща в канцерогенната молекула ацеталдехид и предизвиква хими­чески реакции, които засягат нашата ДНК. Освен това той действа като разтворител при контакт с лигавицата (на устната кухина и хранопровода) и така увеличава нейната пропускливост по отношение на канцерогенните вещества от цигарите например. Алкохолът повишава нивото на стероидните хормони и по този начин влияе върху хормоналните рецептори, които са фактор за възникване на рак на гърдата.

Как да се отнасяме тогава към чашата черве­но вино? Най-важното е да не се посяга към нея всеки ден, а само от време на време при подходящ случай.

2.      Бетакаротинът в хранителните добавки може да доведе до рак пушачите

Вярно

Пушачите и бившите пушачи трябва да избяг­ват всички хранителни добавки, съдържащи бетакаротин. При доза от 20-30 мг на ден рискът от рак на белите дробове в тази катего­рия хора се увеличава с 24%. Застрашени са и други органи, чувствителни към тютюна -дебелото черво, щитовидната жлеза, яйчниците и маточната шийка.

Обяснението е в това, че синтетичният бетакаротин ускорява превръщането на проканцерогенните молекули на тютюна в канцерогенни. В естествено състояние обаче бетакаротинът има благо­приятно действие. За да си набавите необходимите ви 2,1 мг на ден, консумирайте червени, оранжеви и тъмно­зелени растителни продукти: пъпеш, кайсии, манго, зеле, спанак, чушки…

3.      Млякото благопри­ятства образуване­то на тумори

Вярно и невярно

Всичко зависи от количество­то и от пола. Известно е, че млечните продукти намаля­ват опасността от рак на де­белото черво и при жените, и при мъжете. За сметка на това повече от две чаши мляко или две порции сирене на ден во­дят до високо ниво на калций в организма и свързан с това повишен риск от рак на прос­татата. Така че мъжете трябва да внимават с количествата млечни продукти.

 4.      Прекалената консу­мация на месо благо­приятства появата на болестта

Вярно

Най-застрашени са дебело­то черво и ректумът. Всичко обаче е въпрос на мярка. Дос­татъчно е да намалим пържо­лите и да не ядем месо при всяко хранене. Оптималното количество е под 500 r червено месо (говеждо, телешко, аг­нешко и свинско) на седмица. Изследванията сочат, че 100 г такова месо дневно води до повишаване на риска от рак с 29%. Причината е, че то пре­дизвиква производството на канцерогенни компоненти в стомаха, както и на опреде­лени бактерии в стомашната флора. Вредни са и нитратни­те соли, които се съдържат в колбасите. По начало готовите месни продукти са прекалено солени, а това крие опасност за стомашната лигавица. Добрата новина е, че дебелото черво си има своята протек­ция – тя се нарича физическа активност и намалява рис­ковете с 18 до 29% в зависи­мост от интензивността на движението. Спортът води до повишено съдържание на хормоните в кръвта – инсулин и хормоните на растежа, които могат при определени условия да благоприятстват клетъчна­та защита. Същото се отнася и за риска от рак на гърдата след менопаузата – физическите упражнения предпазват от ту­мори, като намаляват нивото на естрогените и стимулират имунната защита. Всеки ден отделяйте 30 минути за бързо ходене, танци или гимнастика.

5.      Плодовете u зелен­чуците са нашите ангели пазители

Вярно

Най-голяма полза от расти­телната храна има за устата, фаринкса, ларинкса, храно­провода, стомаха и белите дробове. Серните молекули, антиоксидантите, фибрите и флавоноидите пречат на фор­мирането на вредни клетки. Предпазната роля на плодо­вете и зеленчуците се дължи на комбинацията от различ­ните им съставки. Антоиксидантният ефект на ябълката например е двеста пъти по-голям от този на съдържащия се в нея витамин С! Разбира се, остава проблемът с пестицидите, но изследва­нията показват, че вредата от тях е минимална в сравнение с ползата от консумацията на растителни продукти. Дос­татъчно е добре да ги мием и евентуално белим. Дневната доза е минимум 400 г или пет различни плодове и зеленчуци, без значение дали са сурови, сварени, замразени или консервирани.

 

 

Ето как да извлечем най-полезното от плодовете и зеленчуците

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *