Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Зеленчуците на здравето

Не бива да се ограничаваме само с домати и краставици или зелена салата. Добре е да хапваме и други полезни зеленчуци.

Картофи – вместо ориз и спагети

Нищо не може да се срав­нява с картофите – съдър­жат калций, калий, магне­зий, желязо, порядъчна доза витамин С, много витамини от В групата. Ако искате да отслабне­те, яжте картофи вместо ориз и спагети. 100 г сва­рени картофи съдържат 69 калории, 100 г сварени спагети – 150!

Червено цвекло – втори шанс

Най-вероятно не го обичахме като деца, но то е много полезно. Високото съдържа­ние на желязо го прави перфектна храна за вегетарианци, фолиевата киселина е идеална за бременни и жени, които искат да забременеят. Предпазва от на­стинки. Избирайте по-дребни главички, по-вкусни са.

Тиква – не само като десерт

100 г тиква съдържат нищож­ните 25 калории. Лесносмилаема, с цял комплект витамини и минерали. Смята се дори, че действа като афродизиак. Из­бирайте за готвене по-малки тикви, по-ароматни са.

Глава целина – основна съставка за супа

Тя е нискокалорична, с много баластни вещества, активира­щи храносмилането, с много калций за зъбите и костите. Помага при възпаление на пикочния мехур. Малките глави имат по-мек вкус.

Полска (селска) салата

В нея има порядъчно количество витамин С и желязо. Има и лек аромат на лешници. Изберете салата, гледана наистина на полето, а не в парник. Съдържа по-малко нитрати. Полската салата бързо увяхва, трябва да се яде веднага след приготвяне­то. Можете да я съхранявате няколко дни в хладилника, ако я почистите, навлаж­ните и сложите в найлонов плик.

Зелето – чудото на диетите с допълнителна порция витамин С

Всички сме чували за зелевата супа като диета. 100 г зеле имат само 24 калории. Освен това съдържа много фибри, които засищат задълго време. Бялото зеле има 52 мг витамин С на 100г. Особеното тук е, че при готвене количеството на вита­мин С дори се увеличава. Причината – зелето съдържа аскорбит, от който при готвене се получава витамин С. Някои не понасят добре зелето и се подуват от него. Алтернатива е китайското зеле, то е лесносмилаемо и бързо се готви.

Кромид – тайното лекарство на астматиците

Действа добре на храносмилането и предотвратява развитието на бактерии в устната кухина и червата. Според последните изслед­вания може да потиска аст­матични пристъпи.. 100 г съдържат само 27 калории. Червеният лук би трябвало да се използва само суров – например в салата. При заг­ряване се разрушава цен­ното растително вещество антоциан.

Не се ядосвайте, ако плачете при беленето на лука. Съл­зите прочистват очите.

Земна ябълка (топинамбур)

Съдържа много витами­ни и минерали. Смята се, че потиска апетита, и то без странични действия. Грудката не се влияе от студа и може да стои в зе­мята до прибирането й. Произходът й е от Север­на Америка. Можете да си спестите беленето на кривите грудки, кората също се яде.

Морковите – балсам за очите

Това е зеленчукът с най-високо съдържа­ние на бетакаротин (провитамин А). За да може организмът да превърне провитамин А в истинския витамин А, му трябва маз­нина. В прясно изцедения сок от моркови добавете няколко капки зехтин, ако ядете морковите сурови, сложете им някакъв дресинг. Почти не натоварват организма с калории – 26 калории на 100 г. Бебетата и децата обичат моркови. Може би заради шестте процента съдържание на захар.

Праз – за любители певци

Съдържа много калий, калций, фосфор и ви­тамини от В групата. Подсилва имунната система, и това при само 26 калории на 100 г. Не отстранявайте всички зелени части, там са най- полезните вещества. Празът съдържа масла, добри за гласните стру­ни. Знае се, че император Нерон, който се е смятал за певец, е прекарвал по един ден в месеца само на праз.

Прекомерното хранене води до загуба на паметта

Това показва изследване на амери­кански учени, които установили, че ако се консумира твърде много храна, може да се увеличи двойно рискът от загубата памет при възрастните хора. Учените уста­новили, че хората, които консу­мират над 2100 калории дневно, е много по-вероятно да страдат от „леко когнитивно нарушение“, отколкото тези/които приемат по-малко калории; Откритието показва, че поддържането на ди­ета с малко калории в напреднала възраст запазва ума бистър и дори може да предотврати Алцхаймер.

 

 Маруля в помощ на здравето

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *