Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Маруля – за какво помага?

Зеленото здраве на България – съкровищница от витамини и минерали

Твърди се, че тя е прапрабаба на всички зеленчуци. Произходът й не е знатен,  защо­то идва от бурен – Lactuca scariola, който е дребен, къд­рав и леко горчив.

Сведенията за марулята датират още от многобройни рисунки, открити в гробниците на Древния Египет. Гър­ците и римляните също я познавали и ценели високо. Според Херодот още през IV в. пр.н.е. нейните къдрави лис­та украсявали трапезата на персийски­те царе.

маруля
Марулята е подходяща за всякакви диети

В Древния Рим пък я предлагали като десерт. Едва по-късно марулята стана­ла предястие и започнала да се консу­мира сурова. Утвърждаването й на европейската трапеза станало през XIV век, когато римските папи пренесли този зеленчук в Южна Франция, а сто­летие по-късно той залял парижките пазари.

Най-разпространеният вид маруля е Lactuca Savita, градинска салата, която от своя страна има две разновидности: главеста и рунтава или дълголистна. Сортът „Лоло росо“ е мек, крехък, с къдрави червени ръбове. Romaine lettuce е сладка и хрупкава, с дълги и тесни листа. Тя е много трайна и удоб­на за съхранение, от нея се приготвя знаменитата салата „Цезар“.

Листата на марулята са богати на белтъчини, минерални соли (фосфор, калций и желязо) и витамини A, В1, В2, С, Д и Е.

Установено е, че външните по-тъмно­зелени листа на марулята съдържат много повече витамин С и каротин, отколкото вътрешните, по-светли лис­та. Слабо горчивият вкус на зелената салата се дължи на гликозида лактуцин, който се намира в млечния сок на стъблото и листата.

Друга важна съставка на марулята е лецитинът – вещество, необходимо за изграждане на мозъчната тъкан, което се съдържа също в жълтъка на яйцето, соята и др. 100 г маруля съдържат 490 мг лецитин, 1 яйце – 1800, 100 г леща – 320, 100 г фасул – 680, а 100 г соя – 1430 мг.

Марулята е подходяща за всякакви диети, защото е нискокалорична и бо­гата на целулоза. Специалистите пре­поръчват да се консумира в началото на храненето, преди основното ястие, защото стимулира отделя­нето на домашните сокове и улеснява смилането на приетите след нея храни.

Салатният сок, който е с ви­соко съдържание на желязо и магнезий, се препоръчва при безапетитие, нервна възбуда, артрит, отоци и понижена киселинност на стомаха. Може да се добавя и към кашите на кърмачетата или да им се дава вместо портокалов сок.

Кулинарите съветват марулята да се накъсва на парчета или да се нарязва с порцеланов нож и да се подправя непосредствено пре­ди консумация със зехтин и оцет. Първо се прибавя оцетът, за да може да проникне в листата на марулята, а след това зехтинът.

Салатата, изядена вечер преди лягане, в много случаи може да замени приспивателното. Тя ус­покоява нервната система, сти­мулира отделянето на мляко у кърмачките и подсилва половата система.

При възрастните хора активира отделянето на урина.

витамини
Витамини за силна имунна система

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *