ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Нелекуваната в детството Целиакия води до ракови образования в зряла възраст

Здравейте! Искам да ми дадете по подробна информация за болестта Целиакия. Как се открива това заболяване? Какво точно е то? Какви признаци са най-често срещаните при хора, страдащи от тази болест? Лечима ли е тя? Какви диети трябва да се спазват? Искрено се надявам, че ще ми отговорите на въпросите, които ви зададох. Благодаря предварително!

Вяра Минчева, Валико Търново

Целиакията е заболяване с установена етиология от 50 години. Глутенът (по-точно неговата главна съставка -глиадинът) в зърнените храни : жито, ечемик, овес, ръж, заема главното място като етиологичен фактор за възникването й. На второ място с наследствено предразположение. Предполага се , че се касае за имунопатологичен процес, които настъпва известно време след включване на глутена в храната на детето. В резултат на имунна реакция настъпва сплескване на ентероцитите, атрофиране на чревните власинки и “изглаждане” на чревната лигавица. Най- поразени са дванадесетопръстника и началната част на тънкото черво. В резултат на тези анатомични промени настъпват нарушения в храносмилането и всмукването на белтъци, захари, мазнини, витамини, соли. Това обуславя и клиниката. Съществуват значителни индивидуални вариации в поразеността на лигавицата и тънкочревното смилане, което обуславя голямата вариабилност в симптомите и протичането.

Началото е най-често през второто полугодие и първите след кърмачески години, но може да се появи и в пубертета (coeliacia tarda). Основните симптоми са: Рецидивираща диария с кашави, зловонни, обемисти, мазни изпражнения. Бавно настъпваща хипотрофия (намаляване на телесната маса ) за сметка на крайниците, гръдния кош и седалището, корема е раздут. Трето- промяна в психиката на детето става капризно, гневливо, затворено, саможиво, отпуснато. Появява се анемия, хипопротеинемия, остеопороза, рахит, мускулна хипотония. В 30 % до 60 % от случаите протичат като атипични, моносимптомни форми. За това заболяване трябва да се мисли когато имаме: прогресивно намаляване на теглото плюс колебливи храносмилателни разстройства – анорексия, повтарящи се разстройства, повръщане, понякога запек. Миродавна диагноза се поставя чрез тънкочревна биопсия. Лечението дава блестящи резултати с включването на безглутенова диета: изключва се всичко приготвено от жито, ечемик, овес, ръж и се заменя с приготвено от царевица, соя, картофи ,ориз. Ограничаване на мазнините и млякото може да се наложи само в началото. След изключване на глутеносъдържащите храни, чревната лигавица се нормализира, храносмилателните и резорбтивните и функции се възстановяват. При грешка в диетата всичко започва от начало. Диетата е за цял живот! Проследяването на нелекувани и нередовно спазващи безглутенова диета показва, че в зряла възраст по-често се развиват лимфоми или други злокачествени заболявания на храносмилателния тракт.
Д-р Лидия Хинева – Lekuva.net

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От 2 до “Нелекуваната в детството Целиакия води до ракови образования в зряла възраст

  1. Pingback: Безглутеновата диета на звездите е сапунен мехур! | Лекува нет

  2. Pingback: Как се разпространява целиакията? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *