Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Истината за овесените ядки

owesОвесените ядки често се рекламират като най-полезната закуска за деца и възрастни. Могат да се приготвям по много начини – с вода или мляко, да се запарят и да се смесят с плодове, да се смелят на прах и да се забъркат с мед и мляко.

Може да се изрежда до безкрайност, признават от medikforum.ru. Овесените ядки се правят от зърната на растението, като се пропарват и пресоват. Това ускорява процедурата по приготвянето им. Овесът на зърно се вари поне час, а ядките могат само да се запарят с гореща вода и да се изчака малко да омекнат.
Все пак трябва да се признае, че в цялото зърно са съхранени всички витамини и микроелементи. А също и оптималното съотношение между протеини, мазнини и въглехидрати. В овесените ядки всичко това е много по-малко. Пропареното зърно се усвоява много бързо – и има висок гликемичен индекс. Лесното усвояване води до нежелана метаболитна реакция – повишава се нивото на кръвната захар; организмът се опитва да го неутрализира чрез производството на повече инсулин, а това не е желателно. В такъв случай организмът складира повече мазнини и теглото трудно се контролира. Хората, които страдат от захарен диабет или затлъстяване, не бива да ядат редовно овесени ядки.
Скоростта на усвояване все пак може да се коригира, като кашата се обогати с плодове или трици. За предпочитане е обаче да се варят цели зърна и да се ядат без захар. А за да се ускори процесът на варене, овесът или изобщо зърнената храна може да се накисне за цяла нощ във вода – това значително съкращава времето за приготвянето на вареното зърно.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *