Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Вреда и полза от дневния сън

Дневният сън отдавна се счита за ефективно средство, което увеличава продуктивността. Дори премиерът на Великобритания – Дейвид Камерън, си признава, че обича да подремне по обяд.

dnevnoy-son2Полезен ли е наистина дневният сън?

Доста професионалисти от областта на медицината отчитат, че съвременният човек редовно не си доспива нощем. Който не си е отспал, през втората половина на деня е като муха без глава, описват от medikforum.ru. Д-р Питър Вен от Лондонския център по разстройства на съня обяснява, че минималното количество нощен сън е 6 часа. Много хора обаче не успяват да си го осигурят, което понякога има твърде сериозни последствия.

Имал съм пациенти, които разказват как буквално са се отцепвали по време на важна делова среща или на гости у родителите на годеницата си – разказва д-р Вен. Той обяснява още, че общото количество сън, което днешните хора имат, постоянно намалява. Ако сутринта сте се събудили без усещането на бодрост, непременно сънят ще ви събори в следобедните часове.

Колко трябва да продължи дневният сън, че от него да има полза? Според някои експерти идеалната му продължителност е 30 минути. Някои компании дори осигуряват на служителите си условия за такъв отдих. Д-р Вен опонира на това твърдение: според него за 30 минути е възможно да потънете във фазата на дълбокия сън и ако тогава сънят бъде прекъснат, ще се чувствате разбити в по-голяма степен, отколкото преди почивката.

Тъкмо по тази причина считам за мит концепцията за дневния сън като ободряващ – категоричен е британският експерт. Според него стремежът трябва да бъде адекватният нощен сън, а не “доспиване” през деня. Освен това мозъчните биоритми се нарушават зле с дневния сън: човешкият мозък по принцип свиква да заспива в едно и също време и “добавките” не му помагат.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *