Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Плоскосътпието е наследствено, но може да се коригира

Понякога плоскостъпие се наблюдава и при хора с нормално тегло

 

плоскостъпиеВ тези случаи спадането на свода е съществувало още от детството като част от т.нар. фамилна ставна „халтавост“, която е наследствена. В детска и млада възраст този вид плоскостъпие в повечето случаи не е тежко и се понася без оплаквания, особено ако болният използва стелки или обувки с повдигнат свод. С напредване на възрастта обаче ставичките се изхабяват и сводът остава трайно спаднал и болезнен.

Смъкването на надлъжния свод може да се коригира със стелки или специални обувки, които трябва да се носят постоянно. Оплакванията значително намаляват и състоянието дълго време не се влошава. Добре е да се използват и ниски обувки с подметки от суров каучук, които отчасти заместват пружинирането при стъпване. За да отпочинат краката след всяко излизане ги качвайте нависоко, масажирайте ги и ги накиснете поне за две-три минути в студена вода. Редовните прегледи при подходящ специалист също ще ви предпазят от бъдещи травми.

Ако сводът е вече напълно спаднал и не може да се коригира със стелки, се препоръчва оперативно, лечение. То се изразява в обездвижване на ставичките, формиращи свода, като по този начин той отчасти се възстановява, пише вестник „Всичко за семейството“.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *